Euroopan unionin perusoikeuskirja stadiksi

30.4.2004

Käännös: Olli Seppälä

Euroopan unionin perusoikeuskirja
– voiko sen sanoa toisin

Ihmisarvo
Kellään ei oo mitään jakoo toisen ihmisarvoon. Se ansaitsee kaiken rispektin ja sitä tarvii suojella. 1. artikla

Oikeus elämään
Homman idis on siinä, et jokanen saa elää. Ketään ei saa dumaa delaan eikä alkaa sitä mestaan. 2. artikla

Omistusoikeus
Jokasen tarvii pystyyn nauttii siit, mitä se on pystyny hankiin ittelleen valosasti. Se voi käyttää omaisuuttaan ihan niinku se haluu, se voi pistää sen kiertoon tai skrivaa siit testamentin. Omaisuutta ei voi ottaa veks, paitsi jos niin on yleisen edun takii pakko tehä, mutta sillon pitää toimii just tarkkaan pykälien mukaan ja siit omaisuudest pitää maksaa asiallinen korvaus nyt eikä viidestoista päivä. 17. artikla

Syrjintäkielto
Ketään ei saa tziigaa vinoon sen perusteella, et onk se gimma vai kundi, minkä värinen sen feissi on, mist se on kotosin, tai et mitä etnistä tai yhteiskunnallista originaalii se edustaa, tai onks sillä mitä geenejä, tai minkä kieleistä läppää se heittää, tai millä tavalla se uskoo, vai onks sil jotain muita vakaumuksii, poliittisii tai muit mielipiteitä tai kuuluukse johonki snadiin kansalliseen jengiin, tai miten paljo tai vähä sil on fyrkkaa tai kuulukse johonki tietyyn sukuun, tai onk sil joku händikäppi, tai oli sen ikä mikä vaa, tai oli se homo tai joku sellanen tai oli sillä mikä vaan joku muu tän tapanen homma. 21. artikla

Ikääntyneiden henkilöiden oikeudet
Kaikki ketä kuuluu Unioniin tunnustaa, et jos jollain on jo ikää mittarissa, nii sillä on oikeus tuntee olevansa ihminen siinä missä muittenki, ja se saa nii halutessaan elää ittekseen ja sil on kaikki samat oikeudet osallistuu yhteiskunnallisiin häppeningeihin ja olla kultuuris meges. Näit oikeuksii kunnioitetaan kans. 25. artikla

Ympäristönsuojelu
Kaikkiin päätöksiin mitä Brysselin jengi tekee, tarvii uittaa pointti, et luontoo suojellaan nii hyvin ku mahollista ja ympäristön laatuu pistetään koko ajan paremmaks. Tosi hyvä periaate on, et kehityksen tulee olla kestävää, ei mitää kertakäyttöö. 37. artikla

Äänioikeus ja vaalikelpoisuus Euroopan parlamentin vaaleissa
Jokasella, ketä on Unioinin kansalainen, on oikeus antaa ääni ja olla ehokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa siinä maassa, missä se bunkkaa, vaik se ei oiskaan sen maan kansalainen. Lippuja Brysselin koneeseen jaetaan vaaleissa, jotka on yleiset, välittömät, vapaat ja joissa ei tarvi paljastaa kenellekään ketä aikoo äänestää tai kelle äänensä heitti. 39. artikla

Oikeus hyvään hallintoon
Jokasen tarvii pystyyn oleen rela sen suhteen, et jengi ketä on duunis Brysselis ja kaikis byrois hoitaa sen hommii ilman ketunhäntii fair play -pohjalta. Ja sit vielä seki, ettei ne rupee kuppaan sen hommien kaa. 41. artikla

Syyttömyysolettama ja oikeus puolustukseen
Ku jotain tyyppii syytetään rosiksessa, nii se on syytön siiheen saakka, ku sen syyllisyys on pykälien mukaan kaikkien nähtävissä. Jokaselle, ketä syytetään jostain, pitää olla oikeus sanoo omasta puolestaan, et miten homma on. 48. artikla

Murrekortti, Toukokuu 2004

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *