Kehitysyhteistyöjärjestöjen sitouttamisesta CDM-hankkeisiin

1.9.2003

Arvoisa puhemies,
kiitän arvoisaa komission jäsentä vastauksesta. Haluaisin todeta, että on kuitenkin niin, että tässä avautuvat tietynlaiset markkinat ja mahdollisuudet kehitysyhteistyöjärjestöille. Mielestäni se on oikein hyvä asia, koska ne voivat käyttää osaamistaan tällä alueella. Siksi kysyisin, onko komissiolla aikomusta markkinoida tätä mahdollisuutta ja tätä ajatusta kehitysyhteistyöjärjestöille esimerkiksi kouluttamalla niitä valmistautumaan CDM-hankkeiden toteuttajiksi. Kysyisin myös, millaisia mahdollisuuksia näette tässä yritysten ja järjestöjen yhteensaattamiselle niin että yhteistyö olisi rakentavaa ja molempia osapuolia hyödyttävää.


Kirjallinen kysymys CDM-projektien liittämisestä kehitysyhteistyöhön syyskuun 2003 1. istuntojakson kyselytunnille:

EU laatii direktiiviä Kioton sopimuksen mukaisista yhteistoteutus- (JI) ja puhtaan kehityksen (CDM) projekteista syntyvistä päästövähenemistä, jotka voi muuntaa päästökaupassa rahanarvoisiin päästöoikeuksiin. Näköpiirissä on siten keino, joka mahdollistaisi osassa kehityshankkeista myös ansaintamahdollisuuden. Samalla se saattaisi auttaa YK:ssa asetetun 0,7 prosentin bruttokansantuoteosuuden saavuttamisessa. Myös EU aikoo pitää hallussaan päästöoikeuksia.

Suurista mahdollisuuksista huolimatta hyvä lopputulos syntyy vain huolellisella suunnitelulla ja harkitulla strategialla. Onko komission kehitysyhteistyöstä vastaava pääosasto tietoinen CDM-hankkeiden luonteesta ja niiden avaamista mahdollisuuksista kehitysyhteistyön lisärahoitukseen? Aikooko komissio ohjeistaa jäsenvaltioita yhtenäiseen käytäntöön? Miten CDM-hankkeet integroidaan EU:n omaan kehitysyhteistyön rahoitussuunnitelmaan?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *