Päästökaupan vaikutukset kehitysyhteistyöhön tutkittava

31.8.2003

CDM avaa uusia mahdollisuuksia kehitysyhteistyössä

Eija-Riitta Korhola kysyy komissaari Poul Nielsonille osoitetussa suullisessa kysymyksessä, onko komissio tutkinut Kioton sopimuksen joustomekanismeihin kuuluvien kreditien vaikutusta kehityshankkeisiin. 8.heinäkuuta päivättyyn kysymykseen odotetaan vastausta syyskuun ensimmnäisen täysistunnon komission kyselytunnilla.

"EU on laatimassa direktiiviä Kioton sopimuksen mukaisten yhteistoteutus- (JI) ja puhtaan kehityksen (CDM) projekteista saatavista krediiteistä, jotka ovat muunnettavissa päästökaupassa rahanarvoisiin päästöoikeuksiin. Näköpiirissä on siten väline, joka mahdollistaisi osassa kehityshankkeista myös ansaintamahdollisuuden. Samalla saattaisi löytyä yksi väline lisää vahvistaa YK:ssa asetetun 0,7 prosentin bruttokansantuoteosuuden saavuttamista. Myös EU aikoo pitää hallussaan päästöoikeuksia.

Suurista mahdollisuuksista huolimatta hyvä lopputulos on mahdollinen vain huolellisella suunnittelulla ja harkitulla strategialla. Onko komission kehitysyhteistyöstä vastaava pääosasto tietoinen CDM-hankkeiden luonteesta ja sen avaamista mahdollisuuksista kehitysyhteistyön lisärahoitukseen? Onko komissiolla aikeita ohjeistaa jäsenmaita yhtenäiseen käytäntöön? Miten CDM-hankkeet tulevat integroitumaan EU:n omaan kehitysyhteistyön rahoitussuunnitelmaan?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *