Kastittomien asema on nostettava tietoisuuteen ihmisoikeusloukkauksena siinä missä apartheidkinArtikkeli

Eija-Riitta Korhola tapasi Dalit-delegaation Euroopan parlamentissa

Arvioiden mukaan 250 miljoona ihmistä mm. Intiassa, Nepalissa, Bangladeshissä ja Sri Lankassa kuuluvat kastittomiin, joita syrjitään syntyperäänsä vuoksi yhä systemaattisesti ja joilta puuttuvat perusoikeudet. Kastilaitos on ainutlaatuinen apartheid-järjestelmä, sillä missään muualla ei ole kehitetty yhtä systemaattista, yhtä julmaa ja yhtä sortavaa yhteiskunnallista instituutiota. Kyseessä on laillistettu apartheid.

Joukko daliteja eli kastittomia mm. Intiasta ja Sri Lankasta kävi syyskuun lopussa parlamentissa tapaamassa Eija-Riitta Korholaa Ryhmän tavoitteena on nostaa dalitien kokemat ongelmat ja ihmisoikeusloukkaukset laajempaan kansainväliseen tietoisuuteen siinä missä apartheidkin.

Korhola ehdottaa, että YK nimittäisi erityisen dalit-raportöörin syventymään dalitien ongelmiin ja nostamaan niitä kansainväliseen tietoisuuteen.
Kastittomuus ei ole sillä tavoin näkyvää kuin mustien erottuminen muusta väestöstä. Kysymys on kuitenkin samanlaisesta syrjinnästä. Kaupungeissa ei voi sanoa ulkonäön perusteella, kuka on bramiini ja kuka kastiton. Kylissä erot ovat näkyvämpiä, sillä kaikkien kastitaustat ovat kyläläisille tuttuja.
Kastittomia daliteja pidetään synnynnäisesti ja parantumattomasti alempiarvoisina, saastaisina. Enää dalitien korviin ei kaadeta sulaa lyijyä, etteivät he kuulisi pyhiä tekstejä, eikä kieltä lävistetä naulalla, ettei heidän äänensä likaisi pyhiä rukouksia. Eikä heidän tarvitse lakaista jälkiään ja asua pimeässä, etteivät heidän jalanjälkensä tai varjonsakaan sattuisi paremman ihmisen tielle.

Silti lukuisat ongelmat varjostavat kastittomien elämää. Heidän opiskelumahdollisuuksiaan ja työpaikkojaan rajoitetaan, jos kastittomuus tulee ilmi. Nykyäänkin kastittomat asuvat maaseudulla erillisissä dalit-kylissään. Heillä ei ole menemistä kastihindun kotiin, kaivolle eikä temppeliin. Yhteinen ateriointi on ehdoton tabu, usein jopa yliopistotasolla, huippukoulutettujenkin ihmisten kesken, jos toinen on "likainen dalit".

Kastittomien oikeuksien loukkaukset ovat edelleenkin lähes jokapäiväisiä ilmiöitä eri puolilla Intiaa. Kylissä yläkastiset miehet katsovat joskus oikeudekseen raiskata kastittomia naisia. Vaaleissa kastittomien äänestämistä on kontrolloitu joillain alueilla yläkastisten toimesta. Osa kastittomista ei päässyt äänestämään lainkaan. Osa pääsi äänestämään, mutta kun he äänestivät yläkastisten mielestä vääriä ehdokkaita, he kostivat tämän polttamalla kastittomien kodit maan tasalle.

Intian vuodesta 1998 vallassa ollut äärihindulainen BJP-puolue ei ole sekään dalitien tilannetta parantanut, päinvastoin. BJP:n mukaan arjalainen hindulaisuus on Intian ainoa oikea uskonto ja kastit ilmentävät ikuista järjestystä. Muslimit ja kristityt ovat tunkeilijoita. Siksi dalititkaan eivät saisi vaihtaa uskontoa. Uutistoimistot ovat raportoineet kristittyjen vaikeuksista Intiassa ja pakkokäännytyksistä hindulaisuuteen.

Dalitit ovat etsineet ulospääsyä kohtalostaan kääntymällä pois hindulaisuudesta. Suurin osa Intian kristityistä, muslimeista ja buddhalaisista onkin daliteja.

Viime aikoina kristittyjen ja muslimien vainoaminen Intiassa on taas yleistynyt. Kirkkoja ja moskeijoja on poltettu, poliiseja lähetetty kuulustelemaan niitä, jotka aikovat kääntyä kristityiksi. Intian perinteisesti uskonnollisesti suvaitsevainen ilmapiiri on muuttunut vaarallisesti.

Kastilaitoksen juuret ovat historian alkuhämärissä ja dalitien vieläkin kauempana. Ilmeisesti dalitit polveutuvat Indusjoen laakson sivilisaatiosta. He olivat maanviljelijöitä ja asuivat hyvin järjestyneissä kaupungeissa. Pohjoisesta tulleet arjalaiset tuhosivat Indusjoen korkeakulttuurin ja loivat uudet valtasuhteet, jotka vahvistettiin sanskritinkielisissä pyhissä teksteissä.

Yhteiskunnan ylimmän kerroksen, varnan eli värin, muodostivat papit eli bramiinit, toisen ksatriat eli sotilaat ja kolmannen vaishiat eli kauppiaat ja maanviljelijät. Neljänteen varnaan, sudriin, jäivät palvelijat. – Nämä neljä varnaa olivat perusta, jolle sittemmin koko monituhantiseksi, jättiläismäiseksi portaikoksi tai lokerikoksi paisunut kastihierarkia on rakentunut.

Varnojen ja tavallaan koko hindulaisuuden ja inhimillisen olemassaolon ulkopuolelle jäivät synnynnäisesti saastaisiksi määritellyt alkuperäiset asukkaat, koskettamattomat eli kastittomat sekä asemaltaan yhtä olemattomat heimokansalaiset.
Pyhien Veda-kirjojen mukaan varnat (ns. pääkastit) syntyivät alunperin, kun jumalat aikojen alussa uhrasivat alkuihmisen, Purusan. "Kosmisen miehen suusta syntyi pappien kasti, hänen käsivarsistaan syntyivät ruhtinaalliset soturit, hänen reisistään maanviljelijät ja jaloistaan palvelijat". Kastittomat jäivät tämän pyhän jaon ulkopuolelle. Heidät tuomittiin epäihmisiksi, joiden kuului huolehtia yhteisön raskaimmista ja likaisimmista töistä. Monimutkaiset rituaaliset säännöt alistivat ja erottivat heidät muista ihmisistä.
Kastittomien aktivistien mielestä hindulaisuutta ja kastilaitosta ei voi erottaa toisistaan. Kastisorrosta päästään eroon vain vapautumalla hindulaisuudesta. He vaativat Durbanissa pidetyssä kansainvälisessä rasismikonfererenssissa, että kastisorto on rinnastettava systemaattiseen rasismiin.
Kastittomat kutsuvat yhä useammin itseään daliteiksi. Termi juontaa alkunsa sanskritinkielisestä sanasta 'dal', joka tarkoittaa sorrettua tai maahanpoljettua. Dalitien esikuvanaan pitämä B.R. Ambedkar oli Intian ensimmäinen oikeusministeri. Kylissä kastittomien majojen seinillä näkee kaikkialla Ambedkarin rintakuvia. Kukkapunoksin koristeltu kuva ripustetaan usein pyhien kuvien rinnalle. Kastiton Ambedkar on dalitien mielestä ehdottomasti suurempi sankari kuin yläkastinen Mahatma Gandhi.
Kastin poliittinen merkitys näkyi jo Intian ensimmäisissä valtiollisissa vaaleissa ja siitä lähtien kastin ja politiikan väliset kytkennät ovat vain vahvistuneet. Nykyisin vaikutusvaltaiset kastit toimivat periaatteessa samanlaisina painostusryhminä kuin ammattiliitot tai etujärjestöt läntisissä teollisuusmaissa.

Lähteenä käytetty
Katri Simonen, Maailman Sivu ry
Tapio Tamminen, Ihmisoikeusliitto

Share Button

179 kommenttia artikkeliin “Kastittomien asema on nostettava tietoisuuteen ihmisoikeusloukkauksena siinä missä apartheidkinArtikkeli

 1. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired! Extremely helpful information specifically the closing section 🙂 I deal with such info a lot. I used to be seeking this certain information for a long time. Thanks and best of luck. |

 2. You want to live a healthier life, but you don’t know where to start. You might think that you need some sort of magic pill or supplement in order to get healthier and more fit, but the truth is that your body already has all the tools it needs for good health. The only thing you need is the right plan on how to use those tools! This blog post will explore how eating well and working out help achieve your health goals, so let’s get started! Bathmate Hydromax

 3. It is no secret that staying healthy and achieving your health goals can be difficult. The good news is that there are a few things you can do to help keep yourself on the right track. In this blog post, we will discuss how eating well and working out helps you achieve your health goals! Bioptimizer Magnesium Breakthrough

 4. When it comes to achieving our health goals, there are many things that we can do. We can focus on eating nutrient-dense foods and working out on a regular basis. These two habits go hand in hand with each other because they both contribute to your physical well-being. By eating nutritious food and exercising regularly, you will be able to reach your health goals much quicker than if you were just focusing on one of those aspects alone. Phallosan forte results

 5. Eating well and working out are two important parts of living a healthy lifestyle. It’s difficult to reach your health goals if you’re not eating right or spending time at the gym. This blog post is all about how food and exercise can help you achieve your health goals! VigRX Plus results

 6. Eating well and working out are two things that really help you achieve your health goals. This article will discuss how eating well and exercising can lead to a healthier lifestyle. Performer8 reviews

 7. Good food and exercise are both instrumental in achieving your health goals. This blog post will cover the importance of eating well, exercising regularly, and how to prevent yourself from sabotaging your healthy lifestyle. We’ll also talk about some different ways that you can avoid unhealthy foods and make better choices for meals.VigRX Plus Reviews

 8. The key to achieving your health goals is simple: eat well and work out. You can’t be healthy without both of these things, but they are also the keys to success when it comes to weight loss, building muscle, or just feeling better in general. This blog post will help you learn how eating right and exercising regularly can make all the difference in your life! Patriot power greens reviews

 9. There is no shortage of articles that talk about how to achieve your health goals. With so many choices out there, it can be hard to know which articles are worth reading and following. We have compiled a list of 5 tips for eating well and exercising in order to help you reach your fitness goals! Quick Extender Pro Results

 10. The word ”diet” can be a dirty word for many people. The idea of eating well and working out is usually associated with being miserable, depriving yourself, or being bored. But it doesn’t have to be that way! Eating healthy food and exercising are two keys to achieving your health goals- whether you want to lose weight, eat better for your gut microbiome, or just feel more energetic. In this blog post we’re going to go over how good food and exercise help you achieve your health goals! BEst Penis Pump

 11. Healthy eating and exercise go hand in hand with a healthy lifestyle. In order to achieve your health goals, you need to work on both of these areas. If you are having trouble eating well or exercising regularly, then it’s time to make some changes. Check out this blog post for 11 tips that will help you eat better and workout more! Best Penis Extenders Reviews

 12. It’s no secret that exercise and healthy food can help you feel better. But did you know they’re the key to achieving your health goals? It may take some time to get into a routine, but it will pay off in the long run. Read on for tips on how eating well and working out can help you achieve your health goals! Bad credit loan guaranteed approval

 13. How many times have you said that you want to lose weight, exercise more, and eat healthy food? It is not an easy task for anyone. The best way to do it is by setting a goal and creating a plan of action. This blog post will take you through how good food and exercise will help make your health goals happen! SizeGenetics reviews

 14. Good food and exercise go hand in hand with a healthy lifestyle. In this blog post, we will talk about how eating well and working out can help you achieve your health goals. If you want to live a healthier life, then the first step is to start eating better! Today we are going to discuss some of the benefits of eating healthy food, as well as give some great recipes that taste good but also keep your body fueled for hours on end. The next step is exercise! Exercise has many benefits including weight loss, increased energy levels, muscle gain and mental clarity just to name a few! Prime male reviews

 15. We all know that eating well and exercising are two of the most important things you can do for your health, but many of us struggle with getting our habits in check. This post will share how eating well and working out help you achieve your health goals! Athletic greens review

 16. Getting healthy and living a healthier lifestyle is not always easy. It takes dedication, hard work, and determination. But what if we told you that it doesn’t have to be so difficult? That’s right- with the help of some good food and exercise, you can easily achieve your health goals in no time! In this blog post we’ll share how eating well and working out helps people live a healthier lifestyle. conversion.ai

 17. Good food and exercise are two of the most important factors in achieving a healthy lifestyle. Many people know that they should eat well and exercise, but few actually do it. This blog post is all about how eating well and working out helps you achieve your health goals! Bioleptin review

 18. It’s a well-known fact that we need to eat healthy and exercise in order to achieve our health goals. But how do we set these goals? What are the steps involved in getting there? Why is it so important for people like me (you) who want to lose weight and get fit, or for those with chronic conditions such as diabetes, high blood pressure, heart disease, etc.? GRS Ultra reviews

 19. Eating well and working out is a great way to achieve your health goals. It can be tough, but it’s worth the struggle. Eating right and exercising will not only make you feel better about yourself, but also help you reach your weight loss or fitness goal in no time! Ultra Omega Burn reviews

 20. Eating well and working out are two of the most important things you can do for your health. They’re also two of the easiest to achieve if you have a plan. In this blog post, we’ll talk about how these habits can help you feel better and live longer by looking at what they do for your body as well as why adopting them is so beneficial in both the short-term and long-term. Best Joint Supplement for knees

 21. In order to achieve your health goals, you have to eat well and exercise. It sounds simple enough, but many people struggle with it. In this blog post we will discuss how good food and exercise can help you reach your health goals. We’ll also give some general tips on what to do in order to stay healthy Testosterone booster for men

 22. You know that feeling when you wake up in the morning and your alarm clock is going off but you just want to shut it off and go back to sleep? It’s a terrible feeling. But what if I told you that there was a way for you to feel refreshed in the morning every day, without having to rely on coffee or energy drinks. Well, there is! Eating well and working out are two of the most important things you can do for your health. In this blog post we will talk about why eating well and exercising help with weight loss, how they improve moods, reduce stress levels, improve sleep quality, increase energy levels and so much more! Organifi reviews

 23. You may be wondering how eating well and working out can help you achieve your health goals. Well, the answer is simple: they both play a huge role in helping people reach their fitness goals. If you are looking for ways to improve your health, this blog post will give you many ideas on what you can do to meet those goals! Organifi reviews

 24. How many times have you heard people say, ”I want to lose weight,” or ”I want to eat better”? It’s not enough just to say it; you need a plan. Eating well and working out are two of the most important parts of any health plan. But what does eating well actually mean? And how can we make sure we’re getting all the nutrients our body needs when we work out? In this blog post, we’ll talk about how eating right and exercising can help in your pursuit for optimal fitness! Leptoconnect

 25. One important aspect of living a healthy lifestyle is eating well. Eating right will not only help you feel better about yourself, but it also helps your body stay strong and energized. The following are some tips on how to make healthier food choices:

  1) Do not fall for the trap of processed foods that have been disguised with artificial flavors and colors in order to make them more appealing. Instead, choose whole foods such as fresh vegetables, fruits, lean meats, beans and grains which contain fiber to keep you full longer.
  2) Be sure to include a variety of proteins in your diet including fish or poultry at least twice per week in order to get enough protein without too much fat from red meat.
  Resurge

 26. How Eating Well and Working Out Help You Achieve Your Health Goals
  You know that feeling when you get on the scale and it says, ”Oh no!” That’s not a good way to start your day. However, there are some things you can do to help yourself lose weight while still being able to enjoy food. The first step is making sure you’re eating healthy food. It sounds simple but many people have a hard time with this one because they don’t know what types of foods are good for them or how many calories they should be consuming in a day. Luckily, there are plenty of resources online so if you’re looking for recipes or advice from professionals then all you have to do is type it into Google! Proven supplement

 27. Many people believe that eating well and working out are the only ways to achieve their health goals. While these methods can be very helpful, they may not always be enough to help you reach your ultimate goal of living a healthy lifestyle. There are many other factors which contribute to achieving optimum health, including stress management, mental attitude, and physical environment. This blog post will cover all of these aspects so you know how to live a healthier life! Synapse XT reviews

 28. We all have goals, whether they are related to our career, family or even just personal. But achieving those goals is not always easy. Luckily there are many things you can do to help yourself stay on track and reach your goal faster than you might think. This blog post will focus on the importance of eating well and working out in order to achieve your health goals! Leptitox

 29. How are you feeling about your health? Do you feel like there is something missing, but you can’t quite put your finger on it? If so, then the problem might be that you’re not eating well or working out enough. In this blog post, we will cover how to eat better and work out more in order to achieve all of your health goals! sonus complete

 30. We all have different health goals, but there are some things that we can share to help achieve them. Eating healthy and exercising is a great way to do this. When you eat good food you will be able to focus better on your day and feel more energized for the tasks ahead of you. Also, when you exercise regularly, it helps your muscles recover from any soreness or exhaustion they may have been feeling before working out again. This blog post discusses how eating well and working out will lead you towards achieving your health goals! Steel bite pro

 31. Did you know that the average person spends an entire year of their life on a diet? And yet, most people end up gaining weight and going back to their old habits after they’ve lost it. The problem is that these diets don’t address why we overeat in the first place. We’re not talking about laziness or lack of discipline – there are biological reasons behind our cravings! In this blog post, we will talk about how eating well and working out can help you achieve your health goals so you never have to worry about dieting again. Okinawa flat belly tonic

 32. There are three things you need in order to achieve your health goals: good food, regular exercise, and a positive mindset. The trick is that they all have to work together. This blog post will discuss the benefits of eating well and working out for both physical and mental health! Masszymes

 33. Good food and exercise are two of the most important components of a healthy lifestyle. This is because they keep your body’s systems working properly, which leads to better health overall. But if you’re trying to lose weight, boost your energy level, or simply feel healthier then what are some things that you can do? In this blog post we will talk about how eating well and working out help you achieve your goals! Custom keto diet

 34. It’s no secret that what you eat affects your health. Eating well can help prevent disease and keep you looking younger, but it also has a huge impact on how the body functions, including weight control. It’s not just about eating less – it is about making better choices when choosing food. And another important factor is exercise! Organifi pure

 35. The only thing better than achieving your health goals is doing it with good food and exercise. You can’t outwork a bad diet, so when you start eating right and exercising, the weight starts to drop off. This blog post will share 11 tips for getting started on your healthy lifestyle journey! Meticore

 36. You know what they say about an apple a day, but you might not know that there are many other ways to stay healthy and active. In this blog post, we will discuss how eating well and working out can help you achieve your health goals! CBDfx review

 37. As a society, we are obsessed with health and fitness. We all want to be healthy and happy, but sometimes it seems like our goals are out of reach. Well today, I’m going to tell you how eating well and working out can help you achieve your health goals! In this blog post I’ll discuss the benefits of good nutrition as well as physical activity on your body’s ability to ward off diseases such as heart disease or cancer. Testogen review

 38. Do you have a New Year’s Resolution to ”get healthy”? I know that this is one of the most common resolutions people make. It can be difficult, but it is not impossible! This blog post will help you get started on your journey to being healthier by providing information about how eating well and working out can go a long way in helping you achieve your health goals.Keto diet pills

 39. Do you have a New Year’s Resolution to ”get healthy”? I know that this is one of the most common resolutions people make. It can be difficult, but it is not impossible! This blog post will help you get started on your journey to being healthier by providing information about how eating well and working out can go a long way in helping you achieve your health goals.Keto diet pills

 40. It’s no secret that eating well and working out are key to achieving your health goals. It may seem like a daunting task at first, but with some discipline and motivation you will get there, just like the people in this article! Greens powder

 41. It’s no secret that eating well and working out are key to achieving your health goals. It may seem like a daunting task at first, but with some discipline and motivation you will get there, just like the people in this article! Greens powder

 42. How do you want to feel? Do you want to be energetic or tired? Do you want to have more energy or less stress in your life? These are the questions that everyone asks themselves when they’re trying to figure out how they can improve their health. The good news is that there are a lot of simple things we can all do to reach our goals. In this blog post, we will discuss some tips on eating well and exercising for better health! CBD Oil Near me

 43. It’s no secret that eating well and getting enough exercise is key to achieving your health goals. The problem, however, is that it can be hard to find the motivation you need. That’s why we’ve compiled this list of tips on how to get started! With these helpful hints in mind, you’ll feel motivated and ready for success! Organifi reviews

 44. I’m very happy to find this web site. I want to to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you saved as a favorite to look at new information in your web site.|

 45. If you would like to obtain a good deal from this article then you have to apply these techniques to your won website.|

 46. Aw, this was an exceptionally nice post. Spending some time and actual effort to create a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.|

 47. We stumbled over here different page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page yet again.|

 48. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!|

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *