Ympäristötavoitteiden sisällyttämisestä julkisten hankintojen kriteereihin

1.7.2003

Arvoisa puhemies,
monet kollegani ovat vierastaneet ajatusta ympäristötavoitteiden sisällyttämisestä julkisten hankintojen kriteereihin. Tämä on kuitenkin täysin sopusoinnussa sen perustamissopimuksessakin olevan ajatuksen kanssa, että ympäristöpolitiikka nivotaan kaikkeen EU-politiikkaan. Parlamentti on tehnyt hyvää työtä lisätäkseen kestävää kehitystä tukevia säädöksiä tuotantoa säätelevään lainsäädäntöön. Tämä tarjonnan puolelta tuleva vaikutus tarvitsee kuitenkin tukea myös kysynnän puolelta ja siihen juuri julkisin hankinnoin voidaan vaikuttaa, silloin kun peruste ympäristökriteerin sisällyttämisestä tarjouspyyntöön voidaan esittää.

Niin sanottu Helsingin tapaus, josta yhteisön tuomioistuin on antanut päätöksen, tuo esille tärkeän näkökohdan. Kun tilaajana on julkinen taho, se edustaa yleisöä. Silloin ei tule suojella vain yleisön taloudellista etua, vaan on ajateltava myös vaikkapa yleisön terveyden suojelua. Juuri tästä Helsingin tapauksessa oli kysymys. On sanomattakin selvää, että kansanterveys on samalla pitkän tähtäimen taloudellinen etu, jossa julkinen taho säästää vähintään saman verran kuin se olisi voinut säästää valitsemalla halvimman tarjoajan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *