Julkisissa hankinnoissa siirryttävä reilun kaupan tuotteisiin

2.5.2003

"Kuntien ja valtion on otettava hankintoja tehdessään huomioon reilun kaupan tuotteet. Jos julkisissa hankinnoissa käytettäisiin enemmän reilun kaupan tuotteita, laskisi tuotteiden hinnassa ilmeisesti edelleen merkittävän kustannuserän muodostava logistiikan osuus niin, että reilun kaupan tuotteet tulisivat hintansa puolesta nykyistä paremmin tavallisten kuluttajien saataville. Samalla edistettäisiin reilua kauppaa ja kestävää kehitystä maailman köyhimmissä maissa", totesi europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola reilun kaupan viikon avauspäivänä 3.5.2003 Helsingissä.

"Reilun kaupan tuotteiden myyntiä on toistaiseksi haitannut kohtuullisen korkea hintataso. Pitkällä aikavälillä ainoastaan reilun kaupan tuotteiden kysynnän kasvu eurooppalaisten kuluttajien keskuudessa saa aikaan hintojen putoamisen muiden vastaavien tuotteiden tasolle. Ilman sitä EU:n köyhille maille antamat tuontihelpotukset eivät riitä kääntämään maailmankauppaa reilumpaan asentoon," Korhola muistuttaa.

EU:n tuotava näyttävästi esille reilun kaupan viikkoa

"Julkisten hankintojen ohella tavallisten kuluttajien tietoisuutta on yhä vara lisätä. Komission tulisi siksi tuoda näyttävämmin esille reilun kaupan mahdollisuuksia ja tavoitteita eurooppalaisen reilun kaupan viikon muodossa. Se sopii EU:lle hyvin jo siksikin, että viikon loppuun osuu EU:n perustamisen muistopäivä. Jo alunperin ajatuksena oli synnyttää rajat ylittävän kaupan avulla vakautta ja kehitystä. Nyt sama periaate on laajenettava globaaliin mittakaavaan", Korhola sanoo.

Eija-Riitta Korhola on tehnyt komissiolle ja EU:n neuvostolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän pyytää selvitämään julkisten hankintojen mahdollisuuksia reilun kaupan kysynnjän edistämisessä ja ehdottaa näkyvämpää eurooppalaista reilun kaupan viikkoa.

Lisää aiheesta:
Kysymykset komissiolle ja neuvostolle (2.5.2003)

Aiempi kysymys (18.12.2002) ja komissaari Pascal Lamyn vastaus

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *