Hämeenlinnalaiskoululaiset tapasivat komissaari Diamantopouloun

28.4.2003

Koululuokka Ahveniston yläasteelta Hämeenlinnasta vieraili Euroopan parlamentissa Brysselissä 29.4.2003. Ryhmä sai myös harvinaisen huomionosoituksen, kun sosiaaliasioista vastaava komission jäsen, kreikkalainen Anna Diamantopoulou tuli tapaamaan luokkaa parlamentin tiloihin.
Luokassa on aiemmin kärsitty järjestyshäiriöistä ja se oli siksi valittu mukaan Hämeenlinnassa ESR-varoilla toteutettuun kolmivuotiseen Lähiö 2000 -hankkeessa, jossa oppilaat ovat saaneet monenlaisia elämän hallintaan liittyviä kokemuksia. Projektin myötä opiskeluilmapiiri on rauhoittunut ja opiskelumenestys selvästi parantunut.
"Olimme aika villejä seiskalla – We were rather wild at 7th grade", kuului ryhmän elegantti itsearvio kolmen vuoden takaisesta tilanteestaan heidän esitellessään projektiaan englanniksi ja ranskaksi komissaari Diamantopouloulle ja ryhmän vierailua emännöinneelle europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholalle. Komissaari muistutti nuoria siitä, että aikanaan Einsteinia pidettiin koulussa vaikeana nuorena. "Näen että teissä on paljon energiaa ja lahjoja, se on vain kanavoitava oikein", komissaari rohkaisi.
Ryhmän vetäjien puolesta puhunut sosiaalityöntekijä Kirsti Linna muistutti, että koulun resurssit eivät useinkaan riitä ohjaamaan nuorten energiaa myönteiseen, ja siksi lähiöprojektin tuki koululuokan kummina on ollut hyvä.
Korhola näki useita menestystekijöitä Hämeenlinnan lähiöprojektissa: "Hämeenlinnan projektin menestys on työotteessa, jossa jokainen huomioidaan yksilöinä mutta samalla yhteisön jäseninä. Se on oivaltava ja tärkeitä yhteisön tukirakenteita virittävä. Samalla tämä nuorten projekti ja Hämeenlinnan lähiötyö osoittaa, miten suuria mahdollisuuksia viranomaisten rajat ylittävässä yhteistyössä on."
Opettajien lisäksi nuorten kanssa ovat tehneet työtä kaupungin sosiaalitoimi, poliisi ja seurakunnan nuorisotyö. Hämeenlinnan poliisilaitos on ensimmäinen poliisilaitos Suomessa, jossa on annettu työntekijä, poliisi Esko Paloniitty kolmeksi vuodeksi ESR-projektiin. Tarkoitus on kehittää työmalli, jota voidaan käyttää myös muualla maassa.
"Oli hienoa huomata, että komissaari puhui nuorten kanssa tavallista kieltä eikä piiloutunut politiikan kapulakielen taakse. Myös nuorten esitykset olivat upeita, tunsin ylpeyttä näistä nuorista kun he esiintyivät komissaarille", arvioi Korhola. "Meille EU-päättäjille on tärkeä nähdä, että rahat joista Brysselissä päätetään koskevat oikeita ihmisiä ja heidän elämäänsä", sanoi parlamentaarikko Korhola.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *