Alkion kantasolujen käytölle on vaihtoehto

8.4.2003

Arvoisa Puhemies,
annan suuren arvon ja täyden tukeni kollega Liesen työlle tässä mietinnössä, jossa luodaan suuntaviivoja ihmisperäisten kudosten käsittelylle Euroopan unionissa, jota myös arvoyhteisöksi kutsumme.
Aihe on laaja, joten keskityn vain yhteen yksityiskohtaan, kantasolujen käsittelyyn. Sehän on suoraa jatkumoa sille työlle, jota yritimme tehdä parlamentin väliaikaisessa ihmisgenetiikan valiokunnassa toissa vuonna.
Ymmärsimme yskän: bisneksen puolella oli tulikuumin alue. Sijoittajat olivat odottavalla kannalla. Odotukset eivät liittyneet niinkään uusiin lääketieteellisiin läpimurtoihin, vaan ennen muuta mahdolliseen rikastumiseen. Geenitekniikka on se ala, jolle kohdistuu seuraava taloudellinen hype; siltä odotetaan vähintään yhtä paljon vastinetta rahoille kuin IT-alalta. Lopulta ei ole niin väliä, mitä tutkimuksissa oikeasti löytyy.
Hypeä odotellessa sivuun oli jäädä kokonaan se, että alkion kantasolujen kloonaukselle on myös vaihtoehto, hoito aikuisten kantasoluilla. Tosin alkion kantasoluilla on suurempi kyky erilaistua miksi tahansa kudokseksi. Viime aikoina tutkimukset ovat kuitenkin avanneet lupaavia mahdollisuuksia myös aikuisten kantasolujen käytössä. Ihmisalkion ensimmäiset solut ovat ns. totipotentteja, eli ne pystyvät erilaistumaan miksi tahansa solutyypeiksi. Pluripotentit kantasolut pystyvät taas erilaistumaan miksi tahansa solutyypiksi, mutta niistä ei enää saa uutta ihmistä aikaiseksi. Multipotentit kantasolut pystyvät enää tuottamaan tietyn kudoksen soluja, kuten hermosoluja, maksasoluja tai verisoluja. Näitä on aikuisissakin ihmisissä, ja juuri ne ovat kiinnostavimpia terapeuttisen kloonauksen kannalta. Uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että jotkin multipotentteina pidetyt kantasolut olisivatkin pluripotentteja. Tämä tarkoittaisi sitä, että ihmisalkioista ei tarvitsisi sittenkään tehdä kantasolulinjoja.
Liesen mietintö tunnustaa tilanteen aivan oikein, samoin ne eettiset ongelmat, jotka alkion käsittelyssä tulevat vastaan. On tärkeää todeta, että lääketieteellinen hyvä ja eettinen viisaus eivät välttämättä sulje pois toisiaan. Me sanomme tutkimukselle voimakkaan kyllä-sanan, samalla kun haluamme varjella ihmisarvon loukkaamattomuutta sen hennosta alusta alkaen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *