Vihreiden huumelinja yhä avoin?

24.2.2003

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara totesi maanantain vaalitentissä (TV1, 24.2.03), etteivät vihreät ”tue kannabiksen käyttöä”. Ilmaisu jättää monta kysymystä avoimeksi. On erinomaisen helppo sanoa noin: ei mikään vastuunsa tunteva puolue ”tue” minkään päihteen ”käyttöä”, on kyse sitten tupakasta tai alkoholista. Kokonaan eri kysymys on, tukeeko se niiden laillistamista. Soininvaaran kaltaiselta ajattelijalta voisi edellyttää selvempää kieltä.

"Haluaisinkin kysyä suoraan, sitoutuuko Vihreä liitto siihen, ettei se aja kannabiksen laillistamista tulevalla vaalikaudella", puoluesihteeri Eija-Riitta Korhola (kd) kysyy.
Korhola viittaa Vihreässä Langassa vakituisesti kolumnoivan nimimerkki Niemeläisen kolumniin (14.2.), jossa tämä kehottaa vihreitä "pitämään turpansa kiinni huumepolitiikasta vaaleihin asti. Kysyttäessä pitää vastata, ettei puolue kannata minkään huumeen laillistamista ja vaatii lisää hoitopaikkoja huumeriippuvaisille."
"Kun tietää, että keskeiset vihreät vaikuttajat ovat useassa yhteydessä esittäneet ajatuksia laillistamisesta, asetelma tuntuu erikoiselta. Mitä tapahtuu vaalien jälkeen? Muotoilu herättää pakostakin kysymyksen, onko vihreillä agenda ja piiloagenda. Äänestäjillä on oikeus tietää puolueen linja", Korhola huomauttaa.
"Myös retoriikka 'emme halua käyttäjiä vankilaan vaan hoitoon' ontuu kahdestakin syystä. Ensiksikin käytäntö jo nyt tarjoaa hoitoa rangaistusseuraamuksen vaihtoehtona. Vielä vakavammin Soininvaaran lausunto ontuu siksi, että moni huumeiden laillistamista ajava perustelee, että ns. viihde-käyttö ei ole hoitoa vaativa tila lainkaan. Soininvaaran täytyy olla tästä perillä."
Kristillisdemokraatit haluaa tarjota vieroitushoitoa huumeriippuvaisille, ja pitää yllä lainsäädännön, joka minimoi kokeilut ja tukee käytön lopettamista.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *