Korhola herättelee komissiota öljyvahinkojen torjunnasta

4.2.2003

Eija-Riitta Korhola on jättänyt Euroopan komission vastattavaksi neljä kirjallista kysymystä, joiden tarkoituksena on kiinnittää komission huomio öljykuljetusten erityisesti Itämerelle aiheuttamiin riskeihin.

Ensimmäinen kysymys koskee Prodin lupausta ottaa Venäjän öljykuljetukset puheeksi Venäjän poliittisen johdon kanssa. Korhola osoittaa kysymyksessään niitä erityispiirteitä, jotka komission olisi hyvä tiedostaa keskusteluissaan.
Näihin kuuluu mm. venäläisten viranomaisten myöntämät jääpassit, joiden standardi on heikompi kuin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin tai kansainvälisesti noudatettu jääluokitus sekä riski, että kaksoispohja-alusten kieltäminen EU-alueella voisi johtaa vanhojen alusten keskittymiseen Venäjän liikenteeseen, jolloin riski Itämerelle vain kasvaisi.

Toinen kysymys koskee EU-tasolla luotavan jääluokitusjärjestelmän käyttöönottamista. Korhola muistuttaa, että vaikka jääolosuhteet käytännössä koskevat nyt vain Suomea ja Ruotsia, on EU-jäsenenä pian kolme uutta jäsenmaata, joiden merialueet voivat jäätyä, ja lisäksi mahdollinen öljyvahinko uhkaa Itämerellä kaikkia alueen valtioita.

Kolmas kysymys koskee mahdollisuutta nimetä EU:n merialueilla erityisiä herkkiä alueita, joilla vaarallisten aineiden kuljetuksia voitaisiin rajoittaa yleensä tai erityisissä olosuhteissa. Korhola mainitsee tällaisena alueena Suomenlahden, mutta toteaa, että vastaavia alueita voi helposti löytää myös mm. Välimereltä.

Kysymysten taustana on lisäksi Korholan itse jo aiemmin Itämeren valtioiden öljyntorjunnasta vastaaville viranomaisille osoittama kysely, joiden tuloksena voi arvioida, että öljyntorjuntakalusto Itämerellä on täysin puutteellinen yleensä ja erityisesti ottaen huomioon öljynkuljetusten määrän kasvu ja Itämeren usein poikkeukselliset sääolot. Kyselyn perusteella paljastui myös, että valtioiden raportointi vaihtelee huomattavasti aidosta öljyntorjuntaan kehitetystä kalustosta mihin tahansa tilapäisvälineeseen. Niinpä Korhola ehdottaakin komissiolle että EU loisi yhtenäisen käytännön öljyntorjuntakaluston inventoimiseen ja tarvittaessa antaisi suosituksia tai määräyksiä minimitasosta, jolla eri alueilla öljyntorjuntaan tulisi varautua.

Kysymyksiin odotetaan komission reaktioita kuuden viikon määräajassa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *