Korhola vaatii Naton LFAS-tutkajärjestelmän käytön keskeyttämistä ympärivaikutusten selvittämisen ajaksi

8.1.2003

Eija-Riitta Korhola (kd) on tehnyt viime elokuussa kysymyksen Euroopan unionin komissiolle ja neuvostolle Naton käyttämän matalataajuisen LFAS-tutkajärjestelmän vaikutuksista valaisiin ja meri-ekologiaan. Kysymyksen on allekirjoittanut yli 50 edustajaa kaikista puolueryhmistä ja eri kansallisuuksista Euroopan parlamentissa.

Kysymys on eilen hyväksytty parlamentin työjärjestykseen torstaina Strasbourgissa pidettävää täysistuntoa varten. Kysymyksestä käytävän keskustelun päätteeksi parlamentti voi hyväksyä Korholan yhdessä muiden kanssa laatiman kannanoton. Kannanotto-ehdotuksessa vaaditaan, että kansainvälisten sopimusten mukaisesti EU:n tulee vaatia LFAS-tutkajärjestelmän käytön väliaikaista käyttökieltoa kunnes sen ympäristövaikutukset on selvitetty.

Tänään julkaistujen uutisten mukaan yli 150 valasta on menehtynyt Espanjassa ja Uudessa-Seelannissa kahden valaslauman ajauduttua rantaan. Rantautumisten on arveltu liittyvän LFAS-järjestelmän käyttöön. Aikaisemmin vastaavissa olosuhteissa rantautuneiden valaiden ruumiinavauksissa on löydetty elin- ja kudosvaurioita, esimerkiksi sisäistä verenvuotoa, jotka viittaavat liian suurelle melulle altistumiseen.

Järjestelmä häiritsee myös muulla tavoin merten ekologiaa. Britti-kalastajat ovat syksyn aikana esittäneet epäilyjä, että LFAS-tutka karkoittaa kalakantoja. Tutkajärjestelmän lähettämä ääni kantaa jopa 500 kilometrin päähän, ja Naton ilmoituksen mukaan järjestelmää on tarkoitus käyttää maailman kaikilla merillä, myös Itämerellä. Korhola onkin välittänyt asiasta tiedon myös Pohjoismaiden neuvoston jäsenille, jotta Pohjoismaiden neuvosto voisi yhtyä EU:n vaatimuksiin asian selvittämiseksi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *