Rohdoksille turvarajat ja toimivat sisämarkkinat

19.11.2002

Arvoisa puhemies,

Vaikka nykyaikaisen farmakologian ja synteettisten lääkeaineiden asema on kiistaton, ovat kasviperäiset lääkeaineet edelleen tärkeitä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin vaalimisessa. Toisaalta ei pidä kuvitella että luonnosta saadut aineet eivät voisi väärinkäytettyinä tai välinpitämättömästi valmistettuina olla suuri uhka terveydelle. Juuri tämän tasapainon löytäminen on haasteemme ja, olen vakuuttunut siitä, kollega Nisticò on tämän tasapainon ansiokkaalla tavalla mietinnössään löytänyt.

Kasviperäisille lääkevalmisteille asetetaan tiukat laatu- ja turvallisuusnormit sekä edellytetään selkeitä merkintöjä ja käyttöohjeita. Ohjeissa on oltava tiedot näiden aineiden mahdollisesta myrkyllisyydestä sekä niiden yhteisvaikutuksesta ruokien, juomien ja muiden lääkevalmisteiden kanssa. Lisäksi kasviperäisten lääkkeiden hyväksyminen markkinoille edellyttää soveltuvin osin samaa käytäntöä kuin synteettisilla lääkeaineilla. Tällä ei tähdätä perinteistä lääkintää vastaan, päinvastoin: sillä halutaan varmistaa turvalliset puitteet, joiden sisällä tätä toimintaa voidaan menestyksellä harjoittaa Euroopan laajuisilla markkinoilla. Alan yrittäjät voittavat markkinoiden kasvussa ja maineen turvaamisessa – ja kuluttajat voittavat turvallisuudessa ja hinnassa.

Esittelijä nostaa esiin ongelmia, joihin erityisesti kolmansista maista peräisin olevien vastuuttomien valmistajien kanssa on törmätty: lääkevalmisteista on löytynyt myrkyllisiä kasviaineita, tai myrkkyjä kuten arsenikkia ja elohopeaa, tai muita lääkeaineita kuten hormoneja. Kun tällainen välinpitämättömyys yhdistyy kuluttajien hyväuskoisuuteen, ovat ihmishenget vaarassa. Ihmiset yhdistävät kasviperäiset lääkeaineet luonnollisuuteen eli hyvään ja turvalliseen, eivätkä tule ajatelleeksi, että niiden väärä annostus tai muu väärinkäyttö voi aiheuttaa vakavia vahinkoja ja jopa kuoleman – tai että laadussa voi olla vakavia puutteita.

Euroopan parlamentti on nyt viemässä eteenpäin arvokasta ihmiskunnan perintöä: kasveilla lääkitsemistä. Edustaja Nisticòn mietinnössä tälle toiminnalla asetetaan turvalliset ja selkeät rajat, joiden sisällä alalla on hyvät edellytykset toimia ja menestyä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *