Mietintö tupakoinnin ehkäisemisestä hyväksyttiin parlamentissa

20.11.2002

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina hollantilaisen europarlamentaarikko Jules Maatenin mietintöluonnoksen tupakoinnin ehkäisemisestä ja tupakoinnin torjunnan tehostamisesta. Tupakkatuotteiden muotoon tehtyjen elintarvikkeiden kielto hyväksyttiin äänestyksessä parlamentin lisäyksenä komission esitykseen.

Suomalaisissa medioissa tästä lisäyksestä on syntynyt kohua, sillä säädöksen on väitetty johtavan lakritsipiippujen myyntikieltoon. Tästä ei ole kuitenkaan kyse. Tarkistuksella halutaan puuttua ainoastaan tiettyä savukemerkkiä imitoiviin leluaskeihin, jotka sisältävät esim. suklaasta tehtyjä savukkeita. Parlamentti tulee tarkistamaan säädöksen suomenkielisen muotoilun englanninkielistä tekstiä vielä paremmin vastaavaksi, jotta asia on juridisesti yksiselitteinen.

Suora ja epäsuora tupakkamainonta sekä kaikki tupakkatuotteita muistuttavat lelut ja elintarvikkeet ovat olleet Suomessa kiellettyjä jo vuodesta 1977 lähtien. Lakupiippujen myynnistä ei Suomessa ole siis tähänkään mennessä ollut kiistaa. "Asiaa on käsitelty Suomessa kovin yksipiippuisesti", toteaa Eija-Riitta Korhola.

Lapset ja nuoret huolen kohteena

Komission ehdotuksessa korostetaan ennen kaikkea lasten ja nuorten suojelua tupakoinnin haitoilta sekä yritetään estää alaikäisten tupakoinnin aloittaminen. Parlamentti hyväksyi mietintöön sisältyvän komission ehdotuksen tupakkatuotteiden poistamisesta vähittäismyyntipisteiden itsepalvelusta. Samoin kannatettiin komission aloitetta tupakka-automaattien sijoittamisesta sellaisiin tiloihin, joihin pääsevät vain kansallisessa lainsäädännössä tupakkatuotteiden ostamiseen vaadittavan iän ylittäneet.

Näin karsitaan lapsiin kohdistuvaa mainontaa. Komission mukaan tupakkatuotteiden myyjien tulisi aina valvova, että tupakan ostajat ovat saavuttaneet siihen kansallisessa laissa mahdollisesti säädetyn ikärajan. Parlamentti kannatti myös internetin tupakkatuotteiden kaupan tiukempaa valvontaa – myynti halutaan rajoittaa vain sellaisille sivuille, jotka on suojattu ostajan iän varmistavilla menetelmillä.

Vaihtoehtoja tupakanviljelylle

Parlamentti kannattaa entistä tarkempaa valvontaa tupakkayhtiöiden puolueille tai yksittäisille politiikoille maksamasta rahoituksesta. Parlamentin lisäyksessä komission mietintöön vaaditaan samalla unionia tukemaan taloudellisesti kannattavia vaihtoehtoja tupakan kasvattamiselle sekä edistämään asteittaista luopumista tupakkatuista. Parlamentilla on komission aloitteeseen kuitenkin vain lausunto-oikeus, sillä mietintö ei noudata yhteispäätösmenettelyä.

Euroopan parlamentissa on tämän viikon aikana käsitelty sekä tupakkamainontaa että tupakoinnin ehkäisyä. Eilen hyväksyttiin Manuel Medina Ortegan mietintö tupakkamainontakiellosta kahdella tarkistuksella, joista toinen takaa jäsenmaille oikeuden direktiiviä tiukempaan mainonnan rajoittamiseen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *