Öljyturmien estämiseksi tarvitaan Prestige-pakettia Puhe täysistunnossa

20.11.2002

Arvoisa puhemies,

Prestige-säiliöaluksen haveri Galician rannikon läheisyydessä on valitettava tapahtuma, jonka kaltaista Unionissa ei enää Erika-onnettomuuden jälkeen olisi pitänyt tapahtua. Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet käytäntöön, jossa lastaussatamat ovat velvollisia arvioimaan alusten kuntoa ja tarvittaessa estämään laivan matka ilman korjauksia jos riski arvioidaan liian suureksi.

Valitettavasti tämä käytäntö ei vielä koske hakijamaita ja tämäkin laiva oli hakenut lastinsa Itämerellä sijaitsevasta satamasta. Riski onkin erityisen suuri juuri Itämerellä, jossa liikennöinti on valtaisaa ja kuljetukset sisältävät usein aineita, joiden aiheuttama vahinko Itämeren ekologialle olisi yksinkertaisesti täysin kestämätön.

Itämeren rannalla asuvana haluan esittää syvän pahoitteluni Galician alueen asukkaille ja kaikille niille, joiden elinkeino nyt on suuresti vaarantunut.
On ilmeistä, että satamien vastuuttaminen lastattavien alusten kunnosta ei riitä: myös rahtien omistajat on saatettava vastuuseen, sillä rahtien omistajilla on myös oma intressi vastuullisten ja turvallisten kuljetusten järjestämiseen.

Toiseksi vakuutusyhtiöiden käytäntöjä ja ehtoja Yhteisössä on tarvittaessa lainsäädäntöteitse muutettava niin, että laivanvarustajalle edullisin vaihtoehto ei ole merihätään joutuneen laivansa upottaminen. Vakuutuslainsäädännön on lähdettävä siitä, että laivan pelastamisen on oltava mahdollista ja vakuutuksenottajan kannalta edullisinta.

Arvoisa puhemies,

Näihin käytäntöihin on siirryttävä nopeasti ja ilman poikkeuksia. On valitettavaa, että vahingon satuttua ovat lainsäätäjät viisaita ja ponnekkaita. Mutta kun vahinko on haihtunut mielistä, ei ryhdytä ponnekkaisiin ja viisaisiin toimiin vastaisten vahinkojen välttämiseksi. Päinvastoin alkaa vimmainen kotiinvetäminen ja taistelu siirtymäaikojen pidentämiseksi, koska säännöksistä halutaankin laistaa halvalla pääsemisen toivossa.

Tarvitsemme Erika-paketin jatkeeksi Prestige-paketin, jonka pikaiseen valmisteluun komission olisi ryhdyttävä välittömästi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *