Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin ilman YK:n antamaa mandaattia olisi virhe

11.10.2002

Jos USA lähtee yksipuoliseen ennakkohyökkäykseen Irakia vastaan ilman YK:n antamaa mandaattia, teko on ristiriidassa kansainvälisen oikeuden periaatteiden kanssa, toteaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kd). Yhdysvallat sai perjantaina valtuudet senaatilta voimatoimiin Irakia vastaan. Torstaina kongressin alahuone oli jo hyväksynyt sotatoimet sallivan päätöslauselman. Korhola pitää huolestuttavana, jos USA katsoo kansallisten valtuuksien riittävän.
– Tärkeää on, että mitä tahansa nyt tehdäänkin, toimitaan päätösvallalla, joka vahvistaa monenkeskistä kansainvälistä diplomatiaa. Tästä periaatteesta poikkeaminen heikentäisi vakavasti kansainvälistä yhteistyötä. Omankäden oikeutta käyttämällä multilateraalinen diplomatia on vaarassa; siksi USA:n on syytä jäädä odottamaan YK:n antamia valtuutuksia, Korhola sanoo.

Yksi ihmisryhmä, jonka tilanne huonontuisi entisestään sotatoimien aikana, on Irakin pohjoisosissa elävä kristittyjen vähemmistö. Toistuvasti vainojen kohteeksi joutuneita assyrialaisia kristittyjä asuu noin 1,5 miljoonaa lähinnä Dohukin alueen ympärillä.
Assyrialaisia asuu pakolaisina Jordaniassa tällä hetkellä noin 12 000. "Suomen tulisi hyväksyä näitä assyrialaisia YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kiintiöpakolaisiksi. Heillä olisi hyvät mahdollisuudet sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan", toteaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Eija-Riitta Korhola puhuu lauantaina 12.10. kristillisdemokraattien järjestämässä maahanmuuttajaseminaarissa Helsingissä aiheenaan uskonnollisten vähemmistöjen asema Lähi-idässä ja heidän statuksensa pakolaisina.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *