Päästökauppa hyväksyttiin – Avesta Polaritin ja Rautaruukin kilpailukyky vaarassa Lehdistötiedote

9.10.2002

Ekologisesti korkeatasoinen yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto saa helpotuksia

Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola on pettynyt parlamentin ensimmäisen käsittelyn lopputulokseen. "Nyt tulevat mullistukset ovat samaa mittaluokkaa kuin markkinoiden vapauttaminen. Saattaa olla, että moni parlamentin jäsen äänesti tietämättä asiasta, ja siksi toivon, että toisessa käsittelyssä sisältö vielä saadaan muutetuksi. Tämä edellyttäisi kuitenkin, että neuvosto ottaisi vastuun asiasta ja ehdottaisi parannuksia."
"Erityisesti huolestuttaa suomalaisen korkeatasoisen terästuotannon tila. Nyt hiilen käyttö prosessiaineena teräksentuotannossa tulee saman rasitteen alle kuin hiilen käyttö energialähteenä, vaikka prosessiaineena hiili ei ole korvattavissa."
"Toisin sanoen suomalainen, maailman ehkä puhtain terästeollisuus on vaarassa hävitä kansainvälisesti erittäin kilpailuilla markkinoilla. Voittajia ovat terästuottajat EU:n ulkopuolella, jotka päästävät runsaasti CO2:ta. Näin päästökauppa on tullut tuottaneeksi täysin vastakkaisen lopputuloksen kuin toivottiin", Korhola arvioi.
Parlamentti hyväksyi mahdollisuuden yksittäisten laitosten vapauttamiseen päästökaupasta, mutta vain tilapäisesti vuoden 2007 loppuun asti. "Siten esim. terästeollisuuden tai muiden ekologisesti hyvätasoisten teollisuuslaitosten suojaaminen kilpailun vääristymiseltä ei pysyvästi ole mahdollista nyt hyväksytyn direktiivin mukaan", Korhola toteaa.

Paljon tarpeetonta byrokratiaa
Korhola pahoittelee, että päästökauppadirektiivi velvoittaa sekä viranomaiset että yritykset valtaisaan byrokratiaan, joka ei sinänsä ole tarpeen sen enempää päästöjen vähentämiseksi kuin kaupan järjestämiseksikään. "Parlamentti ei ollut valmis kantamaan vastuuta tämän tarpeettoman hallinnollisen taakan purkamisesta komission esityksestä. Edes pienten toimijoiden mahdollisuutta muodostaa pooleja ja hoitaa hallinto yhdessä ei hyväksytty", Korhola hämmästelee. "Pelättävissä on, että nämä tarpeettomat rasitteet kääntävät mielipiteitä ilmastomuutoksen torjuntatalkoita vastaan."

CHP saa helpotuksia
Parlamentti hyväksyi Eija-Riitta Korholan muutosesityksen, jossa viranomaiset velvoitetaan ottamaan huomioon ekologisesti hyvän yhdistelmävoiman kautta saavutettavat päästöhyödyt siten, että kaukolämmön tuottajat eivät menetä kilpailukykyään. "Kun yksittäinen öljylämmitystalous siirtyy kaukolämmön piiriin, se on suuri ympäristöhyöty. Silloin kuitenkin kaukolämmön tuottajan päästöt kasvavat ja tästä tulisi päästökaupassa rangaistus – ellei päästöjen kokonaismäärässä saavutettavaa vähenemää."

Oikeussuoja puuttui
"Päästökaupassa on toisaalta kyseessä valtavan suuret taloudelliset edut ja tuhannet työpaikat Suomessakin. Toisaalta kyseessä on vuosisatamme ehkä merkittävimmän uhan, ilmastomuutoksen pysäyttäminen", Korhola muistuttaa. "Kummastakin syystä on tarpeen, että viranomaisten päätöksistä voi valittaa ja hakea oikaisua vääriin ratkaisuihin. Tämä mahdollisuus komission esityksestä puuttui täysin. Parlamentti hyväksyi tätä koskevat artiklat muutosesitykseni perusteella."

10.10.2002

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *