Kioto-investointeja tulisi käyttää talouden elvyttämiseen

14.12.2001

"Eurooppalaiselle talouselämälle tulisi tarjota houkuttelevin ehdoin rahoitusta investointeihin, joita tarvitaan kasvihuoneilmiön pysäyttämiseksi", ehdottaa Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola (kd). Korhola puhui Vihdissä keskiviikkona.

"Rahoitusta pitäisi tarjota avoimesti kaikille yrityksille, mutta tarjouksen tulisi olla voimassa vain rajoitetun ja lyhyen ajan, esimerkiksi ensi vuoden loppuun asti. Näin investoinnit olisi pakko käynnistää heti, vaikka ne jatkuisivatkin monivuotisina." Korhola haluaisi, että rahoituskampanja suunnattaisiin sekä jäsenvaltioiden että hakijamaiden talouselämälle.

"Sillä olisi silloin selkeästi myös talouden suhdanteita tasaava vaikutus, ja samalla varmistettaisiin että talouden taantuma ei vie pohjaa myös Kioton tavoitteiden saavuttamiselta", Korhola huomautti. Hänen mukaansa sekä ilmastomuutoksen pysäyttämiseen tarvittavat toimet että talouden näkymien heikentyminen ovat riittäviä perusteita tilapäiseen poikkeamiseen yleisestä tukia karsivasta linjasta.

"Ikävintä olisi, jos EU:n jäsenvaltiot kuittaisivat päästöjen vähentämistavoitteen osoittamalla talouden taantuman myötä automaattisesti väheneviä päästöjä ilman että aidosti puututtaisiin tuotantorakenteisiin ja siirryttäisiin parempaan teknologiaan", Korhola muistuttaa.

Korhola pitää tärkeänä, että tällainen rahoitus järjestettäisiin vain tilapäiseksi, jotta yritykset eivät jäisi odottelemaan "aikojen paranemista". Näin sekä ympäristö että talouden elvytys saisivat nopeasti parhaan hyödyn kampanjasta. Eija-Riitta Korhola on tehnyt asiaa koskevan esityksen Euroopan parlamentissa, ja se tulee käsittelyyn ensi kuun aikana.

Osa suomalaisista yrityksistä on jo tehnyt suuria investointeja päästöjensä vähentämiseksi. Korholan esitys ei kuitenkaan "rankaisisi" jo pitemmälle ehtineitä yrityksiä: "Ehdotettu rahoitus antaisi edullisen mahdollisuuden myös sellaisiin investointeihin, joilla perusasiat jo kuntoon laittaneet yritykset voivat siirtyä todellisen kilpailuedun antavaan tuotantoteknologiaan. Siten kampanja palkitsisi ympäristöpioneerejakin." Suomessa myös tuotetaan päästöjen vähentämisessä tarvittavaa huipputeknologiaa.

EU on sitoutunut voimakkaasti Kioton tavoitteisiin kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja lyhyessä ajassa on tuotettu runsaasti siihen tähtäävää EU-lainsäädäntöä, joka velvoittaa kaikkia jäsenvaltioita ja niissä toimivia yrityksiä merkittäviin investointeihin kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Erityisesti energiantuotannossa ja liikenteessä tulisi saada aikaan suuria muutoksia puhtaamman teknologian suuntaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *