Hartaasti odotettu romudirektiivi tulossa europarlamenttiin (Helsingin Sanomat)

Euroopan komissio hyväksyi 13.6. ns. sähköromua koskevan direktiiviesityksen, joka tulee EU-parlamentin ympäristövaliokunnan käsiteltäväksi lähiaikoina. Tarkoitus on luoda EU:n jätestrategian mukaisia pelisääntöjä sähkölaitteiden käytöstä poistamiseen. Direktiiviä, jonka piiriin kuuluvat niin jääkaapit kuin matkapuhelimetkin, on odotettu hartaasti sekä teollisuudessa että ympäristöjärjestöissä.

Direktiivi kattaa kuluttajille myytävät ja kaupallisesti käytettävät elektroniset ja sähkölaitteet, mutta ei teollisia laitteita, johtoja ja kaapeleita. Se pyritään saattamaan voimaan mahdollisimman pian, ja voimaantulon jälkeen tuottajat, mukaan lukien jakeluporras, ovat vastuussa myymiensä laitteiden kierrätyksen rahoittamisesta. Viiden vuoden kuluttua voimaantulosta direktiivi velvoittaa tuottajat vastuuseen myös ns. historiallisesta jätteestä eli laitteista, jotka on valmistettu ja myyty ennen direktiivin voimaantuloa.

Direktiivi asettaa EU-tasoisen kierrätystavoitteen; suuret kotitalouskoneet, tietotekniikka ja loisteputkivalaisimet tulee kierrättää ja hyödyntää 90-prosenttisesti ja muut laitetyypit 70-prosenttisesti vuodesta 2006 lähtien. Keräilyaste tarkistetaan uudestaan 2008. Silloin astuu voimaan myös tiettyjen direktiivissä lueteltujen valmistusaineiden käyttökielto.

Ympäristön kannalta yhtenäinen lainsäädäntö tuo selkeää lisäarvoa. Monet EU-maat ovat kehittäneet alalla omaa lainsäädäntöä, minkä tuloksena käytäntö on kirjava. Kierrätystehokkuuden kannalta tämä ei ole ihanteellista; laitevalmistajat ovat kuitenkin pääsääntöisesti koko sisämarkkina-alueen kokoisia.

Kaikki jäte ei näy päältä katsoen

Käytöstä poistettava laite on vain jätevuoren huippu; yleinen nyrkkisääntö on, että elektroniikan yhtä romukiloa kohti on syntynyt jopa neljännestonni muuta jätettä raaka-aineiden hankkimisen, valmistuksen, kuljetusten ja laitteen käytön aikana. Laitteilla on ikään kuin ekologinen selkäreppu, jota ensinäkemältä, edestäkatsoen, ei välttämättä huomaa. Tätä tarkastelua direktiivin nykyinen versio ei vielä tee riittävästi.

Komission nyt antama direktiiviehdotus vaikuttaa ekosuunnitteluun kuitenkin epäsuorasti, tuottajavastuun kautta: kun tuottaja tietää joutuvansa vastaamaan laitteesta sen käytön jälkeen, on sillä jo suunnitteluvaiheessa kannuste tähdätä laitteisiin, jotka sopivat kierrätettäväksi mahdollisimman hyvin. Jo sadan gramman vähennys uuden materiaalin käytössä tuottaa 25 kilon säästön muussa jätteessä. Säästöt syntyvät, kun jokainen tuottaja on velvollinen vastaamaan oman tuotteensa keräilyn, käsittelyn ja kierrätyksen kustannuksista.

Tästä on elävä esimerkki kopiokoneiden valmistajissa ja myyjissä: kopiokonekannasta valtaosa, n. 80 % on liisattuja, jolloin koneet palaavat tuottajavastuun tapaan myyjälle tai valmistajalle. Tästä johtuu, että uusiokäyttö ja kierrätys toimivat jo, ja ekologisuus kertautuu aina logistiikkaa myöten. Kierrätyksestä poistuvaksi jätteeksi kopiokoneista jää alle 2 %, lähinnä kemikaaleja.

Tuottajavastuu on yksilöitävä

Tuottajavastuu toimii ympäristön kannalta parhaiten silloin, kun ekologisesti tuhlaillen valmistetun tuotteen ympäristökulut tulevat mahdollisimman suoraan tuottajansa kannettavaksi. Ympäristökomission viimeisessä direktiiviluonnoksessa toukokuussa tämä oli huomioitu, mutta komission kesäkuussa hyväksymässä kompromissiesityksessä tuottajan yksilöllistä vastuuta korostavat sanat on vedetty yli.

Parlamentilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus toimia oikein ja tuoda merkittävällä tavalla EU:n jätestrategiaan sisältyvää jätehierarkiaa käytännön toimiin. Sen mukaan on ensisijaisesti pyrittävä vähentämään syntyvän jätteen määrää. Toissijaisesti jäte on palautettava kierrätykseen tai hyödynnettävä sen energiasisältö. Vasta viimeisellä sijalla on jätteen sijoittaminen kaatopaikoille. Tämä toteutuu tehokkaasti, jos tuottaja saa laskut omalla nimellään. Direktiiviehdotuksesta komission kompromissina poistetut yksilöllistä vastuuta korostavat sanat onkin syytä palauttaa. Siten yksilöllinen tuottajavastuu toimisi kirjanpitosäännösten mukaan jopa tapauksissa, joissa tuottaja ehtii syystä tai toisesta poistua markkinoilta ennen laitteen käyttöiän päättymistä.

Vaikka taloudellinen vastuu onkin jokaisen tuottajan kannalta yksilöllinen, voi itse kierrätys ja keräily tapahtua tuottajien valinnan mukaan myös yhteistyössä muiden tuottajien kanssa ns. poolin muodostamalla; pääasia on, että tilaa ei jätetä vapaamatkustajille.

Useat elektroniikka-alan yritykset ovat yllättäen samoilla linjoilla ympäristöjärjestöjen kanssa tuottajavastuukysymyksessä ja kiirehtivät sen voimaantuloa. Ne valmistajat, jotka ovat jo ennalta ymmärtäneet ottaa tuotannossaan huomioon myös ympäristön, ovat luonnollisesti direktiivin astuessa voimaan melkoisessa etulyöntiasemassa kilpailijoihinsa nähden.

Historiallinen jäte ratkaistava toisin

Historiallisen jätteen eli ennen direktiivin voimaantuloa valmistuneen romun osalta tilanne on vaikeampi: on myöhäistä kannustaa jo valmistetun laitteen selkärepun keventämiseen ekosuunnittelulla. Samoin on esitetty kriittisiä näkökohtia mm. tasapuolisuudesta, kun osa laitevalmistajista on lopullisesti poistunut markkinoilta tai myöhemmin investoinut voimakkaasti ekologisempiin tuotteisiin. Ongelma ei kuitenkaan ole ylivoimainen, jos se ratkaistaan nykyisten tuottajien ja jakelijoiden joukkovastuuna, keräämällä kustannukset markkinaosuuksien perusteella veron tapaan.

Tässä yhteydessä puhutaan toisinaan takautuvuudesta, retroaktiivisuudesta. Laitevalmistajien intressi välttää retroaktiivista lainsäädäntöä on sinänsä ymmärrettävä: historiallista jätettä on runsaasti kuluttajien ullakoilla ja kellareissa. Esim. tietokoneista on arvioitu palautuneen jätteeksi vasta kymmenisen prosenttia. Miljoonat tietokoneet ovat siis tulollaan laitevalmistajien niskaan suuren kotitalouslaitteiden vuoren lisäksi.

Tulisiko sitten verovaroja käyttää, edes osaksi, historiallisen jätteen kustannuksiin? Ei laitevalmistajien takia, hehän siirtävät kulut pääsääntöisesti kuluttajalle, mutta ylisukupolvisen oikeudenmukaisuuden vuoksi. Ei kuulosta oikeudenmukaiselta, että nuoret perheet ostaessaan vähillä rahoilla ensimmäisen asuntonsa jääkaapin tai lieden kustantaisivat samalla vanhempiensa ja isovanhempiensa laitteiden kierrätyksen.

Perusperiaate näyttäisi toimivan, jos erikseen säädetään yhteistoiminnan mahdollistava yksilöllinen tuottajavastuu uusien laitteiden osalta ja erikseen kaikkien tuottajien yhteisvastuu kaiken vanhan jätteen osalta. Vaikka välitön tavoite, jätteen asianmukainen käsittely, onkin sama niin historiallisen kuin tulevankin jätteen osalta, on tärkeää ratkaista historiallinen jäte erillään tulevasta jätteestä. Vain siten varmistetaan direktiivin kannalta kauaskantoisin tavoite – tulevan jätteen määrää vähentävä vaikutus. Siksi markkinapohjaisen kannustavan mallin valitseminen direktiivin pohjaksi on tärkeää.

E-kauppa on yhä ongelma

Tuottajavastuun kannalta keskeistä on "tuottajan" määrittely. Direktiiviehdotuksessa se tarkoittaa myös jakeluketjua, jolloin myös EU:n ulkopuolella tapahtuva tuotanto kuuluu direktiivin säätelyyn, jos myyjä tai jakelija kuitenkin on EU-jäsenmaassa. Näin direktiivi vaikuttaa tuotantoon myös halpatuontimaissa, joissa mm. suuri osa muoviosista teetetään. Myös kilpailunäkökohdista on hyvin perusteltua, että tuottajavastuu kattaa mahdollisimman tarkkaan kaiken Euroopassa myytävän elektroniikan.

Lähinnä vapaamatkustajia voi syntyä joko sähköisessä kaupankäynnissä tapahtuvan yksityisen tuonnin tai jäsenvaltion lepsun toimeenpanon myötä. Kumpaankin on kuitenkin mahdollista ja syytä puuttua. Internetkaupan osalta komission ehdotus on yhä epäselvä, vaikka aiemmista luonnoksista poiketen se sentään jo mainitaan. Jos tuottajavastuu osuu yksityisen tuonnin kohdalla suoraan kuluttajaan, ei ratkaisua voi pitää tyydyttävänä. Harkittavaksi jää tuottajan EU-maassa toimivan edustajan, esim. takuu- ja huoltoliikkeen vastuuttaminen, tai tuontimaksujen säätäminen sähköiselle kaupalle samaan tapaan kuin äskettäin päätettiin e-kaupan arvonlisäverojen perimisestä.

Niissäkään tapauksissa, joissa myyjä sijaitsee toisessa EU-maassa, internetkauppa ei ole aivan ongelmaton. Tarvitaan selvät säännöt siitä, miten kierrätyksestä koituvat kustannukset ja tuottajalta kerätyt maksut siirtyvät jäsenvaltioiden välillä.

Helsingin Sanomat, vieraskynä, 05.07.2000

Share Button

233 kommenttia artikkeliin “Hartaasti odotettu romudirektiivi tulossa europarlamenttiin (Helsingin Sanomat)

 1. I enjoy reading a post that will make men and women think.

  Also, thanks for permitting me to comment!

 2. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk
  about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 3. whoah this weblog is magnificent i love reading your articles.
  Keep up the great work! You already know, a lot of people
  are hunting around for this info, you can help them greatly.

 4. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post
  is written by him as no one else know such detailed about my problem.
  You are amazing! Thanks!

 5. Hello, I want to subscribe for this weblog to get newest updates,
  therefore where can i do it please help out.

 6. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.

 7. Great blog here! Also your site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 8. Hi there every one, here every person is sharing these kinds of know-how,
  so it’s fastidious to read this web site, and I used
  to pay a visit this website daily.

 9. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after browsing through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and
  checking back often!

 10. I just like the valuable information you supply on your
  articles. I’ll bookmark your blog and check once more here regularly.

  I am reasonably sure I will learn lots of new stuff right right here!
  Good luck for the following!

 11. These are genuinely wonderful ideas in about blogging.
  You have touched some fastidious points here.
  Any way keep up wrinting.

 12. I believe this is among the such a lot vital information for me.
  And i’m satisfied reading your article. But should remark on few
  normal things, The website style is ideal, the articles is in point of fact nice
  : D. Just right task, cheers

 13. I really like reading through an article that will make people think.
  Also, many thanks for allowing me to comment!

 14. Why viewers still use to read news papers when in this technological globe all is available on web?

 15. Thanks for finally talking about > Hartaasti odotettu romudirektiivi tulossa europarlamenttiin

  (Helsingin Sanomat) – Eija-Riitta Korhola < Loved it!

 16. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 17. I am sure this article has touched all the internet visitors, its really really nice
  post on building up new blog.

 18. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same
  comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 19. Thanks for another informative website. Where else may I get that kind of information written in such an ideal approach?
  I have a mission that I am just now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 20. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear concept

 21. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you
  are just extremely excellent. I really like what
  you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.

  I cant wait to read far more from you. This is actually
  a tremendous website.

 22. This paragraph is really a pleasant one it assists
  new internet users, who are wishing for blogging.

 23. Aw, this was an incredibly good post. Taking a few minutes
  and actual effort to create a top notch article…
  but what can I say… I put things off a lot and never seem
  to get nearly anything done.

 24. Greate pieces. Keep writing such kind of information on your page.

  Im really impressed by it.
  Hi there, You have performed an incredible job. I will definitely digg it and individually recommend
  to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 25. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and now whenever a comment is added I receive four emails
  with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 26. I am genuinely grateful to the owner of this web
  page who has shared this fantastic article at at this time.

 27. Hi there, I want to subscribe for this website to get most up-to-date updates, thus where can i do it please help.

 28. Awesome things here. I’m very happy to see your post.
  Thank you so much and I’m looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 29. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your
  website is great, as well as the content!

 30. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
  heads up! Other then that, superb blog!

 31. Can I simply say what a relief to uncover somebody that actually knows what they’re talking about online.
  You actually know how to bring a problem to light and make
  it important. A lot more people really need
  to read this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular given that you
  definitely possess the gift.

 32. Hello, every time i used to check blog posts here in the
  early hours in the dawn, because i love to learn more and more.

 33. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?

  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 34. Hi there to all, it’s actually a good for me to visit this web page, it includes helpful Information.

 35. Right here is the perfect web site for anyone who would like to understand this topic.

  You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I
  really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been written about
  for many years. Excellent stuff, just wonderful!

 36. When someone writes an post he/she maintains the idea of a user in his/her mind that how a
  user can know it. Thus that’s why this paragraph is outstdanding.

  Thanks!

 37. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to work on. You have performed a formidable process and our entire community
  might be thankful to you.

 38. Hello, Neat post. There’s a problem along with your site in internet explorer, would test this?

  IE still is the marketplace leader and a big section of folks will leave out your magnificent writing due to this problem.

 39. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether
  this post is written by him as nobody else know such detailed about my
  problem. You are amazing! Thanks!

 40. If you are going for best contents like myself, simply pay a
  visit this site every day for the reason that it offers feature contents, thanks

 41. Heya i am for the first time here. I found this board and I
  find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 42. Thank you for the good writeup. It in reality used to be a amusement account it.
  Look complex to far introduced agreeable from you!
  However, how could we be in contact?

 43. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let
  you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the
  same results.

 44. Why people still make use of to read news papers when in this technological world all is accessible on net?

 45. Hey There. I discovered your weblog the use of msn.
  This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thanks for the post.

  I will certainly return.

 46. I blog often and I seriously appreciate your content. Your article has
  really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your RSS feed as well.

 47. What’s up colleagues, how is all, and what you would like to say
  about this post, in my view its genuinely amazing in favor of me.

 48. This paragraph gives clear idea designed for the new users of
  blogging, that truly how to do blogging.

 49. I blog often and I seriously thank you for your information. This article
  has truly peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new details about
  once a week. I opted in for your Feed as well.

 50. Spot on with this write-up, I honestly feel this amazing site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the info!

 51. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 52. Definitely believe that which you said. Your favourite reason appeared to be on the net the easiest thing to keep in mind of.
  I say to you, I definitely get annoyed while folks consider issues
  that they just don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the
  highest and outlined out the entire thing with no need side effect ,
  other folks could take a signal. Will likely be again to
  get more. Thanks

 53. What’s up to every , for the reason that I am in fact keen of reading this weblog’s post to be updated regularly.
  It carries pleasant material.

 54. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
  you write again soon!

 55. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided
  to check out your website on my iphone during lunch break.
  I really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!

 56. Hey there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good
  old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good
  read. Thank you for sharing!

 57. What’s up to every body, it’s my first go to see of this website; this website consists of amazing and genuinely excellent data in favor of readers.

 58. Ahaa, its nice dialogue regarding this piece of writing at this place at
  this blog, I have read all that, so at this time me
  also commenting here.

 59. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few
  of the images aren’t loading properly. I’m not
  sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 60. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
  coworker who had been conducting a little research on this.
  And he actually ordered me lunch due to the fact that I found it for
  him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your web
  site.

 61. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 62. Nice post. I was checking constantly this
  blog and I’m impressed! Very helpful information specially the last part 🙂
  I care for such info much. I was seeking this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 63. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you
  will be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and
  will eventually come back from now on. I
  want to encourage you to continue your great work, have a nice morning!

 64. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 65. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it
  helped me out much. I hope to give something back and help others like you
  aided me.

 66. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg
  it and personally suggest to my friends. I am
  confident they’ll be benefited from this web site.

 67. Thanks in favor of sharing such a nice thought, paragraph
  is pleasant, thats why i have read it completely

 68. Hello there, I found your blog via Google while searching
  for a similar matter, your website got here up, it looks great.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just become aware of your blog through Google, and found
  that it is really informative. I am gonna be careful for brussels.
  I’ll be grateful if you happen to proceed this in future.
  Many other people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 69. Having read this I believed it was very enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article
  together. I once again find myself personally spending
  a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 70. If some one wants to be updated with latest technologies afterward he must be pay a
  quick visit this web site and be up to date all the time.

 71. When I originally commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
  get three e-mails with the same comment. Is there any
  way you can remove me from that service? Appreciate it!

 72. If you would like to increase your experience just keep visiting this website and be updated with the latest
  information posted here.

 73. Hi everyone, it’s my first visit at this web page,
  and article is really fruitful for me, keep up posting such posts.

 74. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your blog.

  Im really impressed by it.
  Hi there, You have performed an incredible job. I’ll certainly digg it and in my view
  recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.

 75. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which
  you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise.
  I can’t wait to read much more from you. This is
  actually a great site.

 76. Hi there colleagues, how is everything, and what
  you wish for to say on the topic of this article, in my view its really awesome in favor
  of me.

 77. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to
  find out where u got this from. thanks

 78. Why visitors still make use of to read news papers when in this technological world
  all is accessible on net?

 79. Currently it appears like WordPress is the best
  blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what
  you are using on your blog?

 80. I have to thank you for the efforts you have put in writing
  this site. I’m hoping to see the same high-grade blog posts by
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 81. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually
  realize what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =).
  We can have a hyperlink trade arrangement between us

 82. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make
  this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find
  out where u got this from. kudos

 83. continuously i used to read smaller content
  that as well clear their motive, and that is
  also happening with this article which I am reading now.

 84. I like the helpful info you provide on your articles. I will bookmark
  your weblog and check again here regularly.

  I’m relatively sure I’ll be told many new stuff right here!
  Best of luck for the following!

 85. Thanks , I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I
  have found out so far. But, what in regards to the bottom line?
  Are you positive about the source?

 86. Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?

  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 87. I just like the helpful info you supply for your articles.
  I’ll bookmark your blog and check once more right here regularly.
  I am moderately sure I will be told many new stuff proper here!
  Best of luck for the next!

 88. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  curious if you get a lot of spam responses? If so
  how do you protect against it, any plugin or
  anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any
  assistance is very much appreciated.

 89. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be fantastic if you
  could point me in the direction of a good platform.

 90. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re wonderful! Thanks!

 91. you’re really a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible.
  It sort of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have done
  a great task in this matter!

 92. Hi there colleagues, how is everything, and what you would like to say about this paragraph, in my view its actually
  awesome designed for me.

 93. Truly no matter if someone doesn’t understand
  afterward its up to other viewers that they will assist, so here it happens.

 94. You are so awesome! I do not believe I have
  read something like this before. So great to
  discover another person with unique thoughts on this issue.
  Really.. many thanks for starting this up. This website is one thing that’s
  needed on the web, someone with some originality!

 95. I am really loving the theme/design of your website. Do you ever
  run into any browser compatibility problems? A small number of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks
  great in Firefox. Do you have any tips to help fix this problem?

 96. Hi, I want to subscribe for this webpage to get newest updates, therefore where
  can i do it please assist.

 97. Wonderful site you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover
  the same topics discussed here? I’d really like to be a part of online community where
  I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

 98. If you are going for best contents like myself, just go to see this site all the time for the reason that it provides feature contents, thanks

 99. A fascinating discussion is worth comment. I do think that you need to write more about this topic, it
  may not be a taboo subject but typically folks don’t speak about these topics.
  To the next! Kind regards!!

 100. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that I’m completely
  confused .. Any ideas? Thanks!

 101. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress
  because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 102. It’s hard to find experienced people about this topic,
  however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 103. This is a great tip particularly to those new to the
  blogosphere. Simple but very precise information… Many
  thanks for sharing this one. A must read post!

 104. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this site.
  I really hope to check out the same high-grade content
  by you in the future as well. In truth, your creative
  writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 105. I am sure this post has touched all the internet people, its really really pleasant article on building up new blog.

 106. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say
  I truly enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thank you so much!

 107. You’ve made some good points there. I checked on the web
  to learn more about the issue and found most individuals will go along
  with your views on this site.

 108. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Thanks!

 109. An intriguing discussion is definitely worth comment. I think that you need to publish more about
  this issue, it might not be a taboo subject but generally folks don’t talk
  about these subjects. To the next! Many thanks!!

 110. Excellent way of telling, and good paragraph to obtain information concerning my presentation focus, which i am going to convey in school.

 111. Hey there would you mind letting me know which webhost
  you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different
  web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider
  at a honest price? Thank you, I appreciate it!

 112. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs. But
  he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a
  year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

 113. I do believe all of the concepts you’ve introduced for your post.
  They’re very convincing and can definitely work. Still, the
  posts are too brief for beginners. May just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 114. Hi, I do believe this is an excellent site.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 115. Nice replies in return of this matter with real arguments and
  telling everything regarding that.

 116. Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar
  with afterward you can write otherwise it is complicated to write.

 117. For most up-to-date news you have to pay a quick visit internet
  and on web I found this web site as a most excellent site for
  hottest updates.

 118. I’m no longer sure where you are getting your
  info, however great topic. I must spend a while finding out
  much more or working out more. Thanks for excellent information I was in search of this information for my mission.

 119. Thank you for every other informative web site. The
  place else may just I am getting that kind of info written in such an ideal
  approach? I’ve a challenge that I am just now
  working on, and I’ve been at the look out for such info.

 120. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her mind that how a
  user can know it. So that’s why this post is amazing. Thanks!

 121. It is appropriate time to make a few plans for the future and
  it is time to be happy. I’ve learn this put up
  and if I may just I wish to suggest you few attention-grabbing things or suggestions.
  Perhaps you could write next articles regarding this article.
  I wish to learn more things approximately it!

  Also visit my page: free fire unlimited diamond

 122. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the internet
  without my authorization. Do you know any ways to help prevent content from being ripped off?

  I’d truly appreciate it.

 123. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of
  house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Studying this info So i am glad to exhibit that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I found out just what
  I needed. I such a lot definitely will make certain to don?t put out of your mind this web site
  and give it a look on a relentless basis.

 124. When some one searches for his necessary thing, so he/she desires to be available that in detail,
  thus that thing is maintained over here.

 125. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates
  and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 126. Thanks for finally writing about > Hartaasti odotettu romudirektiivi tulossa europarlamenttiin

  (Helsingin Sanomat) – Eija-Riitta Korhola < Liked it!

 127. I know this web page offers quality depending content and additional
  information, is there any other site which provides these stuff in quality?

 128. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 129. If some one desires to be updated with most recent technologies afterward he must be go to see this
  site and be up to date daily.

 130. Definitely believe that which you stated. Your favorite
  justification appeared to be on the internet the easiest thing to
  keep in mind of. I say to you, I definitely get irked whilst
  other folks consider issues that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the whole
  thing without having side effect , other folks can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 131. I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog.
  I really hope to view the same high-grade blog
  posts from you in the future as well. In truth, your
  creative writing abilities has encouraged me to get my very own site
  now 😉

 132. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to
  give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 133. Do you mind if I quote a couple of your posts as
  long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of
  the information you provide here. Please let me know if this
  okay with you. Thanks!

 134. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your design. Cheers

 135. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation;
  many of us have developed some nice practices and we are looking
  to exchange strategies with other folks, please shoot me an e-mail
  if interested.

 136. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

 137. Your style is so unique in comparison to other people I have
  read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess
  I will just bookmark this page.

 138. Hi mates, its impressive piece of writing concerning cultureand completely defined,
  keep it up all the time.

 139. Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding
  anything fully, except this piece of writing gives fastidious
  understanding even.

 140. Today, I went to the beach with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said ”You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 141. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 142. I was wondering if you ever considered changing the structure of your website?

  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two
  pictures. Maybe you could space it out better?

 143. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or
  something. I think that you could do with a few pics to
  drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 144. Wow, that’s what I was looking for, what a information! present here at this website, thanks admin of this web site.

 145. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 146. Howdy, There’s no doubt that your site may be having browser compatibility
  issues. When I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E.,
  it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

 147. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I will appreciate if
  you continue this in future. Numerous people will be benefited from
  your writing. Cheers!

 148. Valuable info. Fortunate me I found your web site by accident,
  and I am surprised why this accident did not took place in advance!

  I bookmarked it.

 149. Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you
  amend your web site, how can i subscribe for a weblog site?
  The account aided me a acceptable deal. I have been tiny bit acquainted of this your
  broadcast provided vibrant transparent idea

 150. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website provided us with helpful info to work on. You have performed an impressive task and
  our entire group will be grateful to you.

 151. Hello, this weekend is good in favor of me, because this moment i am reading
  this impressive informative article here at my home.

 152. Howdy very cool site!! Guy .. Excellent .. Superb
  .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m happy to find numerous helpful info here in the put up, we need develop extra
  strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 153. Greetings! I’ve been following your site for a
  long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas!
  Just wanted to say keep up the excellent job!

 154. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing
  this website. I really hope to see the same
  high-grade blog posts from you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

 155. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the superb work!

 156. Excellent blog you’ve got here.. It’s hard to find
  high quality writing like yours nowadays. I really appreciate people like
  you! Take care!!

 157. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 158. Just wish to say your article is as astonishing.
  The clearness to your submit is simply spectacular and that i could suppose you’re knowledgeable in this subject.
  Fine along with your permission allow me to grab your feed
  to keep up to date with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable work.

 159. Hi there, I read your blogs regularly. Your writing style is awesome,
  keep up the good work!

 160. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 161. What’s up, I desire to subscribe for this weblog to take most up-to-date updates,
  so where can i do it please assist.

 162. When I initially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get
  three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from
  that service? Thanks a lot!

 163. Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will make
  sure to bookmark your blog and will often come back later in life.
  I want to encourage you to continue your great work, have a
  nice weekend!

 164. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 165. This blog was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something which helped me.
  Appreciate it!

 166. Good web site you’ve got here.. It’s hard to find high quality
  writing like yours these days. I really appreciate people
  like you! Take care!!

 167. Hi there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 168. I was very happy to discover this website. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!!
  I definitely really liked every part of it and i also have you book-marked to see new stuff on your web site.

 169. When I originally left a comment I appear to have clicked on the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is
  added I recieve four emails with the exact same comment.
  Is there a way you can remove me from that service? Kudos!

 170. My spouse and I stumbled over here coming from a different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 171. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 172. If you wish for to get much from this paragraph then you have to apply these strategies to your won webpage.

 173. For hottest information you have to pay a quick
  visit web and on the web I found this website as a most excellent
  web page for hottest updates.

 174. Thanks , I have just been looking for info approximately this topic for
  a while and yours is the greatest I’ve came upon till now.
  However, what about the bottom line? Are you positive in regards
  to the source?

 175. A motivating discussion is definitely worth comment. I do believe that
  you should write more about this topic, it may not be a taboo subject but typically folks don’t speak about these issues.

  To the next! Best wishes!!

 176. Hello to every body, it’s my first go to see of this website; this website includes remarkable and in fact fine
  material for visitors.

 177. I think the admin of this web page is actually working hard in support of his web site, for the reason that here every data is
  quality based material.

 178. I am actually thankful to the holder of this site who
  has shared this enormous paragraph at at this time.

 179. I do believe all the ideas you’ve introduced for your
  post. They’re very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are too quick for newbies. Could you please extend them a little from next time?
  Thanks for the post.

 180. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog
  that’s equally educative and amusing, and let me tell
  you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 181. I visited several websites except the audio quality for audio songs current at this website is genuinely superb.

 182. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 183. fantastic post, very informative. I wonder why
  the other specialists of this sector don’t realize this.

  You should proceed your writing. I’m confident,
  you have a huge readers’ base already!

 184. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am
  going through difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I
  can’t subscribe to it. Is there anybody else
  getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 185. Your style is unique compared to other people I have read stuff from.

  Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 186. I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you place to create this kind of excellent informative website.

 187. I get pleasure from, lead to I found just what I used to be looking for.

  You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 188. Hi there I am so excited I found your blog page, I really found you
  by accident, while I was browsing on Aol for something else, Regardless I am
  here now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the awesome jo.

 189. Great blog here! Additionally your website rather a lot up very fast!
  What host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host?

  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 190. Heya i’m for the first time here. I found this
  board and I find It really useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and aid others like you aided me.

 191. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Studying this information So i am satisfied to convey that I have an incredibly just
  right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much for sure will make sure to do not forget this web site and provides it
  a look regularly.

 192. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered
  bright clear concept

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *