Saarna Tuomasmessussa Mikkelinpäivänä 3.10.99

Matt. 18: 1 – 6, 10

Ilm. 12: 7 – 12

Tänään vietetään Mikkelin päivää, lasten ja enkelien päivää. Odotettavissa on siis hempeä saarna näiden herttaisten pikku olentojen suloisuudesta. Toiset sunnuntait ovat uskonnon raskasta sarjaa varten, tänään on tunnelmapäivä.

Näin joku on saattanut ehtiä ajatella. Mitä painavaa asiaa voisi olla lapsista ja enkeleistä? Lapset ensinnäkin – tiedetään ihan riittävän hyvin että Jeesus oli lasten ystävä. Ja enkelit toiseksi – uskohan ei edes välttämättä edellytä niiden olemassaolon olettamista; enkelit ovat tavallaan ylimääräistä rompetta, joka ei useinkaan kuulu modernin kristityn maailmankuvaan muuten kuin kauniina vertauskuvana. Meitä varjellaan, ja ajatus enkeleistä on siitä hyvä metafora.

Voisiko kuitenkin päivän aiheen nähdä toisin? Minä yritän. Olisiko tässä huoneessa todella, jos silmämme sen kykenisivät erottamaan, enkeleitä palvomassa kanssamme Jumalaa? Ja olisivatko pahan voimat paenneet kauhun vallassa kun me lausuimme Jeesuksen nimen?

Raamattu, halusimme uskoa tai emme, piirtää meille eri kirjoissaan kuvan näkymättömästä todellisuudesta, joka ei ole aivan leppeä luonteeltaan. Ympärillämme olevassa näkymättömässä maailmassa käydään taistelua, kuten äsken luettu raamatunkohta Ilmestyskirjasta antaa ymmärtää. Se kuva on toisenlainen kuin mielikuva enkelistä mietteissään pilvenreunalla. Esimerkiksi enkeli Mikael, josta nimi Mikkelinpäivä on tullut, käy sotaa paholaista ja hänen enkeleitään vastaan – siis raamatussa annetaan ymmärtää että paholainenkin on enkeli, langennut sellainen, entisen asemansa ja loistonsa menettänyt.

Voiko tähän uskoa? Ja mitä merkitystä sillä on meidän elämämme kannalta? Eikö kristillisyydessä ole tarpeeksi esimerkkejä siitä, että hengellisen taistelun ajattelu siirtää huomiomme tästä maailmasta muualle, ja samalla kun huomio siirtyy toisaanne, saattaa vastuuntuntokin kadota. En huomaa omaa syntisyyttäni ja hankalia luonteenpiirteitäni, totean vain että saatanahan se hyökkää. En näe virheitäni, koska kaikki hankaluudet panen henkivaltojen tiliin.

Näinhän minunkin on viime päivinä tehnyt mieli ajatella. Haluaisin panna kaiken pahan vallan tiliin, mutta samalla minun on pakko ajatella myös arkisesti: maailma on raadollinen ja minun olisi paras oppia sen kavaluus ja pelisäännöt.

Mutta silti kysymystä persoonallisen pahan olemassaolosta ei voida ratkaista viittaamalla virheisiin, mitä aiheen ympärillä on tehty. Eikä sitä voida ratkaista luomalla pahasta vanhakantainen kuva karvoineen, sarvineen ja sorkkineen, ja sitten torjumalla tämä koominen karikatyyri.

Jotkut torjuvat ajatuksen pahan olemassaolosta vetoamalla dualismin vaaraan: Jos oletamme saatanan olemassaolon, sorrumme maailmankatsomukselliseen kaksinapaisuuteen, ajatukseen keskenään taistelevasta hyvästä ja pahasta voimasta. Se olisi lopulta vierasta kristinuskolle, jossa Jumala on kaikkein korkein, ja olisi epäkristillistä asettaa hänen rinnalleen muu voima.

Yhtä kaikki klassiseen kristinuskoon on kuulunut usko persoonallisen pahan olemassaoloon. Mutta kyse ei ole tarkkaan ottaen dualismista, sillä saatana ei ole Jumalan vihollinen. Hänestä ei ole siihen, siihen hän on liian mitätön. Mutta kaiken hyvän luodun vihollinen hän on, tuo itsekin luotu ja sitten langennut. Pahan olemassaoloon on siis uskottu, mutta on ajateltu että tämä olento ei ansaitse kohtuuttoman suurta huomiota. Hän oli enkeli joka halusi olla suurempi ja kauniimpi kuin Luojansa, – tai niin kuin Chesterton sanoi: ”Saatanan langetti painovoima: se otti itsensä liian täydestä” – ja joka siksi menetti suuruutensa ja kauneutensa. Se on joka tapauksessa häviävä osapuoli, luuseri, eikä pahaan keskittyminen ole tervettä, ei mielenterveyden kannalta eikä muutenkaan.

Sekä Jeesus että Paavali että monet muut opettivat meitä ottamaan kuitenkin huomioon pahan todellisuuden ja maailmassa raivoavan hengellisen taistelun. Ei keskittymään vaan ottamaan huomioon. Miksi he siis halusivat meidän näkevän maailman näin?

Saatanaa sanotaan kaiken valheen isäksi, hän on tullut varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Uskon, että meille väläytetään tätä taistelun maailmaa siksi ja sen verran että oppisimme valppaiksi, erottamaan totuuden valheesta ja aidon halvasta kopiosta.

Minne Kristus rakentaa kirkon, sinne Saatana rakentaa viereen kappelin – tämän ajatuksen ovat useat viisaat Jumalan miehet ja naiset lausuneet. Perkele matkii Jumalan hyviä tekoja, muuhun se ei pystyisikään. Mutta se pyrkii ottamaan meiltä pois hyvän ja antamaan tuhoavan halpaversion tilalle. Ajattele vaikka kaikkia hyviä ja oikeita ihmiselämän tunteita ja asioita: iloa, surua, nautintoa, rakkautta. Jumala, Luojamme, on tarkoittanut että syvästi kykenisimme ne kaikki elämään, kun niiden aika on. Mitä perkele tekee? Rakkauden tilalle hän tarjoaa sentimentaalisuutta, surun tilalle itsesääliä, vihan tilalle katkeruutta, anteeksiantamuksen tilalle ”ei se mitään” -välinpitämättömyyttä, erotiikan tilalle kasvotonta himoa, nautinnon tilalle kyltymätöntä ahneutta. Ja tämä vain siksi, että me menettäisimme sen onnen ja rikkauden minkä Jumala ihmiselämään on kätkenyt. Sillä saatana on kaiken hyvän luodun vihollinen eikä siedä elämäniloa luoduissa.

Mutta hän ei ansaitse enempää huomiota. Entä ne hyvät enkelit? Joidenkin heistä kerrotaan taistelevan, toiset ovat viestinviejiä, toiset kulkevat rinnallamme suojellen. Hyvyydestä ja hyvyyden voimasta pitäisi puhua enemmän. Me tiedämme, että maailmassa pahuuden ongelma on ilmeinen. Mutta se ei saisi hävittää meiltä kykyä ihmetellä hyvyyden voimaa. On ihmeellistä, että vieläkin on olemassa anteeksiantoa, vieläkin Jumala kutsuu meitä rakastamaan vihollista, ja vieläkin tämä rakkaus ja hyvyys on voimaltaan häikäisevämpää ja väkevämpää kuin mikään pahuus. Vieläkin hyvä voittaa pahan, vieläkin hyvä on kiinnostavampaa, vaikka saatamme erehtyä luulemaan tosin. Simone Weil tekee teoksessaan Painovoima ja armo loistavan huomion siitä, miten todellisuus haastaa mielikuvituksemme: ”Kuviteltu paha on romanttista ja vaihtelevaa, todellinen paha taas harmaata, yksitoikkoista, autiota ja ikävystyttävää. Kuviteltu hyvä on ikävystyttävää; todellinen hyvä on aina uutta, ihmeellistä, juovuttavaa.”

Enkelit ovat osa tätä hyvyyden maailmaa, mutta ei ole tarkoitettu että me palvoisimme niitä. Sillä koko luomakunta, näkyvät ja näkymättömät, ihmiset ja enkelit on luotu palvomaan Jumalaa.

Omaa enkelikäsitystäni on aina leimannut äitini kertoma tapaus hänen nuoruudestaan: hänen parivuotias pikkusisarensa oli kuolemansairas ja äitini herätettiin yöllä katsomaan siskon poismenoa. Tiedettiin, että se tulisi nyt ihan pian. Silloin äitini näki jotakin, jota ei ole voinut koskaan unohtaa. Yhtäkkiä sairauden kalventama lapsi alkoi loistaa ja säteillä: hän ilmeisesti näki jotakin ihmeellistä, yritti kurkottaa käsillään kattoon, nauroi ja nukahti pois.

Kun omat lapseni olivat pieniä, esikoiseni kiinnostui enkeleistä. Se oli aikaa jolloin meille oli tullut uusi vauva, ja hän toi mukanaan jotakin salaperäistä iloa ja läsnäoloa perheeseemme. Isosisko tahtoi tietää kaiken vauvan suojelusenkelistä. Silloin tein 4-vuotiaalle Reetalleni runon, johon tiivistin kaiken enkeliteologiani. Se on ainoa runo, tai loru, jonka eläessäni olen tehnyt, runoilijaa minusta ei koskaan tullut. Luen sen kuitenkin tähän lopuksi lasten ja enkelien päivän kunniaksi. Siinä kerron tyttärelleni Reetalle miten hänen suojelusenkelinsä varustettiin tehtäväänsä:

Kun sä olit vauva hento, katkes enkeliltä lento

Isä taivaan kutsui luokseen – siivekäs jo sinne juoksee -,

antoi tälle tehtävän: ”Pienen Reetan näethän.

 

Hoida sinä tätä lasta, hän on ihan vauva vasta,

Ensin hohda lämpöä, pidä joskus kädestä.

Seiso sitten vierellään kun Reeta oppii kääntymään.

Jos hän maahan putoaa, aina jostain kiinni saat.

 

Kävellä kun neiti alkaa, pidä kättä, tue jalkaa

Jos hän kaatuu lattialle, pistä untuvia alle.

Silti kaikki joskus saavat osaksensa surun, haavat

Apu hellä silloin anna, osa murheestansa kanna.

 

Ehkä väsyt tehtävässä, jonka sulle annan tässä.

Katso silloin puoleeni, näet aina kasvoni.

Joskus vauvat nähdä saavat enkeleiden hymynaamat,

Selityksen siitä saa miksi katto naurattaa.”

 

Reeta, pieni olet vaikka, sydämessäs on jo paikka

Jota mikään minkä näät, ei voi riittää täyttämään.

Jumala sen sinne antoi, kaiken huolen susta kantoi.

Toivon: joskus tietää saat, kuka sua niin rakastaa.

 

Saarna Tuomasmessussa Mikkelinpäivänä 3.10.99

 

Share Button

236 kommenttia artikkeliin “Saarna Tuomasmessussa Mikkelinpäivänä 3.10.99

 1. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable information to work on.
  You have done an impressive job and our entire community will be thankful to
  you.

 2. This website really has all of the info I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 3. I know this web site presents quality based posts and extra
  information, is there any other web site which offers
  such things in quality?

 4. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this web site
  is truly fastidious.

 5. I really love your website.. Great colors & theme.
  Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own website and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is called.

  Many thanks!

 6. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

 7. What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how regarding
  unpredicted emotions.

 8. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges.
  It was really informative. Your site is very useful.
  Thanks for sharing!

 9. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your
  website on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog
  loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, very good site!

 10. Hey there! I know this is somewhat off-topic but I needed to ask.

  Does building a well-established website like yours
  take a massive amount work? I am brand new to writing a blog but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my
  own experience and feelings online. Please let me know if you have any kind
  of ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 11. When some one searches for his vital thing, so
  he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 12. Thank you for your site post. Jones and I have been saving
  for a new e-book on this topic and your writing has
  made us to save money. Your thinking really responded how to get healthy skin all our queries.
  In fact, a lot more than what we had acknowledged in advance of the time
  we found your excellent blog. We no longer nurture
  doubts including a troubled mind because you
  have attended to the needs in this post. Thanks

 13. Why users still make use of to read news papers when in this technological world
  everything is existing on web?

 14. My partner and I stumbled over here by a different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you.
  Look forward to checking out your web page yet again.

 15. Thanks for finally talking about > Saarna Tuomasmessussa Mikkelinpäivänä 3.10.99
  – Eija-Riitta Korhola < Loved it!

 16. Amazing issues here. I’m very glad to look your article.
  Thank you so much and I am taking a look ahead to touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 17. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely confused .. Any tips? Appreciate it!

 18. Definitely consider that that you stated.
  Your favorite justification appeared to be at the net the simplest factor to take
  into account of. I say to you, I certainly get irked even as
  other people consider concerns that they plainly do not realize about.

  You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the entire thing with no need
  side-effects , other people can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thank you!

  Feel free to surf to my website increase sexual desire

 19. Amazing blog! Do you have any tips for aspiring
  writers? I’m planning to start my own site soon but I’m
  a little lost on everything. Would you recommend starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any suggestions? Thanks a lot!

  Here is my webpage: try hemp seeds

 20. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog.

  An excellent read. I will definitely be back.

  my blog :: good skin care

 21. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from
  now on whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment.

  Is there an easy method you can remove me from that service?

  Cheers!

  Also visit my blog post – skin care products

 22. Hey There. I found your blog using msn. This
  is a really well written article. I will make sure to
  bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely return.

  Check out my page – cannabis doctors

 23. Hi there I am so happy I found your weblog, I really found you by accident, while I was searching
  on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don?t have time to read through it
  all at the minute but I have bookmarked it and also included
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please
  do keep up the great jo.

  Here is my page :: healthy eating

 24. I?m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that?s equally educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this during my hunt for something regarding this.

  my webpage: forum.vkmoravia.cz

 25. First of all I would like to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you
  don’t mind. I was curious to know how you center yourself
  and clear your thoughts prior to writing. I’ve had
  a difficult time clearing my mind in getting my ideas
  out there. I do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure
  out how to begin. Any recommendations or tips? Kudos!

  my website … mashed potato diet

 26. I absolutely love your blog.. Very nice colors & theme.
  Did you build this website yourself? Please reply back as I?m hoping to create my own personal site and want to know where
  you got this from or just what the theme is named. Thank you!

  My web blog – Del

 27. That is very attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for in quest of more of your fantastic post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

  Feel free to visit my webpage – marketing online

 28. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips
  on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

  Stop by my webpage; stop fat gain

 29. I wanted to follow along and let you know how really I valued discovering this blog today.
  I’d personally consider it a real honor to work at my company and be able to utilize the tips provided on your web page and also
  engage in visitors’ responses like this. Should a position regarding guest article author become on offer at your end, i highly recommend you let me
  know.

  Also visit my site – benefits of hemp seed oil

 30. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with
  your site. It appears as if some of the written text within your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let
  me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this
  happen previously. Kudos

  Here is my web page; weight loss-developing

 31. Thank you for sharing excellent informations.
  Your website is so cool. I am impressed by
  the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this
  subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles.
  You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just
  couldn’t come across. What a great site.

  Visit my site – forum.vkmoravia.cz

 32. Thanks on your marvelous posting! I quite enjoyed reading
  it, you’re a great author.I will ensure that I bookmark
  your blog and will eventually come back later in life.
  I want to encourage continue your great job, have a nice day!

  Here is my webpage … long term treatment

 33. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic.
  I needs to spend a while studying much more or understanding more.
  Thanks for excellent information I used to be on the lookout for this info for my mission.

  Here is my blog :: mashed potato diet

 34. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much,
  However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else
  having similar RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

  Here is my web site travel methods

 35. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web
  site? The account helped me a acceptable deal.

  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  Check out my blog post beautiful smooth skin

 36. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading
  it, you might be a great author.I will make certain to bookmark your blog
  and will come back sometime soon. I want to encourage you to continue
  your great job, have a nice afternoon!

  Visit my web-site :: kids smoking

 37. Hi there! I could have sworn I?ve visited this blog before but after browsing through some of the
  articles I realized it?s new to me. Regardless, I?m definitely delighted I
  came across it and I?ll be book-marking it and checking back often!

  my homepage … diets for health

 38. Thanks to my father who shared with me concerning this web site, this
  website is actually remarkable.

  Feel free to surf to my site :: Jewell

 39. Great blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed
  .. Any recommendations? Thanks a lot!

  Stop by my webpage; forum.vkmoravia.cz

 40. After checking out a number of the blog articles on your web page, I truly appreciate your way of writing a
  blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking
  back soon. Please visit my website as well and tell me what you think.

  Visit my blog post – quick weight loss

 41. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to check
  out your website on my iphone during lunch break. I really
  like the information you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

  Feel free to surf to my blog post – weight loss goals

 42. You completed a few fine points there. I did a search on the theme
  and found the majority of people will go along with with your blog.

  Here is my page: high fat

 43. I was just searching for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your
  website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the
  list. Usually the top web sites are full of garbage.

  Also visit my web page – skin care tip

 44. Very nice info and right to the point. I don’t know if this is
  in fact the best place to ask but do you people
  have any thoughts on where to get some professional writers?
  Thx 🙂

  Also visit my web page crash diets

 45. Very efficiently written information. It will be
  valuable to everyone who usess it, as well as me. Keep up the good work – can’r wait
  to read more posts.

  My web-site: winter skin

 46. Hey there would you mind letting me know which web
  host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different
  browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?

  Thank you, I appreciate it!

  Here is my web-site Loreen

 47. Great blog here! Also your website quite a bit up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate
  link in your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol.

  Feel free to visit my blog try hemp seeds

 48. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone
  during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!

  Here is my web-site: fat burning kitchen

 49. I don’t even know how I ended up right here, but I believed this submit was good.
  I do not recognise who you might be but certainly you are going to a
  well-known blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

  Also visit my blog post; 23.95.102.216

 50. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end
  or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

  My webpage; best natural skin

 51. Hello excellent blog! Does running a blog such as this take
  a great deal of work? I’ve no understanding of computer programming but I
  had been hoping to start my own blog soon. Anyway,
  should you have any ideas or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off subject however I simply needed to ask.
  Thanks a lot!

  Feel free to visit my homepage: lose weight fast

 52. Excellent post. I was checking constantly this blog
  and I’m inspired! Very useful information particularly
  the remaining phase 🙂 I handle such info much. I was seeking this
  certain info for a very long time. Thank you and good luck.

  Feel free to surf to my website: foot massage essential

 53. Simply want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re
  an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  My page: forum.vkmoravia.cz

 54. It is perfect time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could
  I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

  Feel free to surf to my site – forum.vkmoravia.cz

 55. I have been exploring for a bit for any high quality articles or
  weblog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.

  Reading this info So i am happy to express that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I
  came upon just what I needed. I such a lot unquestionably
  will make certain to don?t omit this site and give it a glance regularly.

  My webpage: flaxseed oil

 56. Magnificent goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you’re simply too magnificent.

  I really like what you have received right here, really like what you
  are stating and the best way through which you say it.
  You’re making it enjoyable and you still care for to stay it wise.
  I can not wait to read much more from you. This is really a
  great site.

  Check out my web site: skin cleansing

 57. Hmm is anyone else experiencing problems with the
  pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  my web blog; male skin care

 58. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of house .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Reading this info So i am glad to express that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed.

  I most no doubt will make sure to don?t fail to remember this website and give
  it a look on a relentless basis.

  Also visit my website … growing cannabis

 59. Thanks so much pertaining to giving my family an update on this subject matter on your web page.

  Please realise that if a brand new post becomes available or in the event
  that any modifications occur about the current write-up, I would
  be interested in reading a lot more and knowing how to make good use of those methods you
  share. Thanks for your time and consideration of others by
  making this web site available.

  Feel free to visit my web site: stop acne

 60. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.

  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
  to your blog when you could be giving us something
  enlightening to read?

  Here is my page :: diabetic diet

 61. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve
  had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  Here is my web page forum.vkmoravia.cz

 62. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring
  on other websites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have
  you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

  Also visit my page http://forum.vkmoravia.cz/

 63. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to
  browse your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

  Also visit my web-site … weight loss plateu

 64. Wow, awesome weblog format! How long have you ever been blogging for?

  you make running a blog glance easy. The overall glance of your website is excellent, let alone the content material![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just couldn’t
  go away your website before suggesting that I actually loved the usual info an individual provide for your guests?

  Is going to be back ceaselessly to investigate cross-check new
  posts.

  Here is my blog post: http://forum.vkmoravia.cz/viewtopic.php?id=61242

 65. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to
  suggest you some interesting things or tips.

  Perhaps you could write next articles referring fasting to lose weight this article.
  I wish to read even more things about it!

 66. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with
  us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Outstanding blog and amazing style and design.

  My site – concerned hemp

 67. Thank you for any other informative website. The place else could I am getting that kind of info written in such an ideal means?

  I have a mission that I am just now running on, and I’ve been on the glance out for such information.

  Feel free to surf to my page: heal eczema

 68. Hi to all, because I am truly keen of reading this blog’s post to be
  updated daily. It contains pleasant data.

  Feel free to surf to my web-site – low carb

 69. Right here is the right site for everyone who hopes to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with you (not that I
  really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just excellent!

  Stop by my page – whole foods

 70. I cling on to listening to the reports lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get
  one. Could you advise me please, where could i find some?

  Feel free to surf to my blog post :: ultrametabolism diet

 71. Fantastic items from you, man. I’ve bear in mind your stuff previous to and you’re simply too great.
  I actually like what you have got here, really like what you’re stating and the way during
  which you are saying it. You are making it entertaining and you still
  take care of to stay it sensible. I cant wait to learn much more
  from you. That is really a tremendous website.

  Also visit my web page; low carbohydrate dieting

 72. This is the right webpage for anyone who wants to find out about
  this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a topic that’s been discussed for years.
  Great stuff, just wonderful!

  Also visit my blog post – build muscle diet

 73. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

  my site organic foods

 74. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point. You definitely know
  what youre talking about, why waste your intelligence
  on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

  My web site; bbs.yunweishidai.com

 75. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could
  do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that,
  this is magnificent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  my page :: primetech.hn

 76. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some
  content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Kudos!

  Also visit my web-site :: extreme weight loss diet

 77. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise several technical points using this web site, since
  I experienced to reload the web site a lot of times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances
  times will often affect your placement in google and could
  damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon..

  Feel free to surf to my page – growing mini-course

 78. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I
  achievement you access consistently quickly.

  Here is my page – postpartum sex

 79. You really make it appear really easy along with your
  presentation however I find this matter to be really something which I think I’d never understand.
  It sort of feels too complex and extremely huge for me. I am having a look ahead on your
  next post, I will try to get the cling of it!

  My blog post permanent weight loss

 80. I blog quite often and I truly appreciate your content.
  Your article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

  My web page … forum.vkmoravia.cz

 81. Hey! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my
  old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.

  Thank you for sharing!

  Also visit my web site – https://mybbplugins.com

 82. You could definitely see your enthusiasm in the work you write.

  The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.
  All the time follow your heart.

  Also visit my webpage: 1.179.139.229

 83. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my
  iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful
  site!

  Feel free to visit my web page; forum.vkmoravia.cz

 84. Every weekend i used to pay a quick visit this web site, for the reason that i wish for enjoyment, as this this
  web page conations really fastidious funny material too.

  my blog post; same size

 85. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Feel free to surf to my webpage; purchase hemp

 86. Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe
  for a blog site? The account aided me a applicable deal.

  I were tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny clear idea.

  my website :: seed sprouts

 87. I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little
  bit of it. I have you saved as a favorite to check out new stuff
  you post?

  my web blog … care tips

 88. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog
  and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  Feel free to surf to my blog :: cycling diet

 89. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked
  up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this website,
  since I experienced to reload the site many times previous to I
  could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is
  OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality
  score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look
  out for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon..

  Check out my page; http://sylvbuster.free.fr

 90. Thank you for your whole labor on this web site. Gloria loves working
  on investigation and it’s really easy to understand why.
  We notice all about the powerful medium you give both useful and interesting strategies on your web blog and in addition cause contribution from
  other ones on the content while my princess is actually becoming
  educated a lot of things. Enjoy the rest of the year.
  You have been doing a terrific job.

  Also visit my website – medical cannabis

 91. Please let me know if you’re looking for a article writer for your
  blog. You have some really good articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Thanks!

  Feel free to visit my homepage :: high carb

 92. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you’re talking approximately!
  Bookmarked. Please also visit my website =). We can have a hyperlink exchange agreement among us

  Feel free to visit my homepage; skin care methods

 93. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading through your
  blog and look forward to all your posts!

  Carry on the fantastic work!

  Here is my website; term treatment

 94. I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals.

  I definitely liked reading all that is written on your website.Keep the posts coming.

  I loved it!

  Feel free to surf to my website – airlines travel

 95. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am
  experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand why I cannot join it.
  Is there anybody having similar RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

  Look into my page: air travel

 96. First off I would like to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing.

  I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting
  my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
  15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?

  Cheers!

  my blog post … http://forum.vkmoravia.cz/

 97. I blog quite often and I seriously appreciate your information. This great article
  has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new details
  about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

  Also visit my web blog … getting treatment

 98. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Studying this info So i am glad to show that I have an incredibly
  good uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I so much definitely will make certain to don?t fail to remember this web
  site and provides it a glance regularly.

  Also visit my web blog … consulenzaleonardo.com

 99. Hi there! I understand this is somewhat off-topic however I needed to ask.

  Does building a well-established website like yours take a massive amount work?
  I am brand new to writing a blog but I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and views online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Thankyou!

  Feel free to surf to my webpage; weight loss

 100. I?m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that?s equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head.

  The issue is something which not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

  Feel free to visit my web-site :: http://forum.vkmoravia.cz/

 101. Look! In the sky. It’s a bird, it’s a plane. Or is it a hellicopter? No actually I think it is a bird. Or maybe I’m just seeing things. Who knows… After 10 shots of Whiskey things start to get a bit strange.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *