Teollisuuden päästöjä koskevat direktiivi

5.7.2010

Kiitos puhemies,

Tämä merkittävä lainuudistus jäi valitettavasti syksyllä 2008 ilmasto- ja energiapaketin varjoon. Sääli, sillä kyseessä on valtavan tärkeä direktiivi, niin ilmanlaadun kuin EU:n teollisuuden kannalta. Tein tuolloin kaikkeni, jotta tuo merkitys ei olisi kielteinen eli kallis ilman mainittavia ympäristöhyötyjä. Harmi ettei teollisuusvaliokunnan kantaa kysytty vaikka direktiivi ilmiselvästi kuuluu sen toimialaan.

Vaikka saavutimmekin kohtuullisen kompromissin, yritykset joutuvat investoimaan puhdistusteknologiaan, joka ei välttämättä ole käytettävissä. Laitoksia tullaan sulkemaan ennenaikaisesti ja kustannukset kuluttajalle ovat huomattavia. Hyvä silti, että kompromissi ottaa huomioon vanhojen vähän käyvien laitosten tarpeet joustolle. Ennenaikainen laitosten sulkeminen olisi kustannus, jota siitä saatava ympäristöhyöty ei kata. On myös hyvä, etteivät vihreiden ajamat hiilidioksidipäästörajat menneet läpi, sillä päällekkäistä ohjausta päästökaupan kanssa on jo nyt liikaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *