Etiopian tilanteesta

6.7.2005

Arvoisa puhemies

on ilahduttavaa saada todeta täällä, että joskus päätöslauselmat vaikuttavat ennen kuin niistä on edes äänestetty. Kyseessä on päätöslauselma, jonka syntymistä on yritetty estää Etiopian suurlähetystön taholta painostamalla sekä parlamentaarikkoja että komissiota. Mutta ei ole oikein vaieta, kun ihmisoikeuksia poljetaan ja ihmisiä tapetaan siksi, että he vaativat perusoikeuksiaan. Ihmisoikeudet eivät ole ekstraa ja luksusta, vaan olennainen, luovuttamaton arvo.

Vaivannäkö on kuitenkin kannattanut. Olemme saaneet tänään tiedon, että muutamia vankeja on vapautettu maanantaista lähtien, mukaan lukien päätöslauselmassamme ensimmäisenä mainittu ihmisoikeuksien puolestapuhuja Andargachew Tsege.
Haluan siis ilmaista iloni mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjen vapauttamisesta ja edelleen pyytää viranomaisia suomaan jäljelläoleville mahdollisuus tavata perhettään, mahdollisuuden hoitoon ja lailliseen apuun. Haluamme myös takeet siitä, ettei heitä kiduteta tai kohdella väärin, ja ettei mitään todisteita jotka on saatu kiduttamalla, käytetä heitä vastaan oikeudessa. Haluamme, että puolueeton ja riippumaton taho selvittää nämä tapahtumat ja sen voimankäytön, joka johti Addis Abebassa 36 ihmisen kuolemaan mielenosoitusten yhteydessä kahdeksas kesäkuuta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *