Tämä blogisarja on päivittäistä reflektointia ja irtiottoja ev.lut.seurakuntien joulukalenterin tekstien pohjalta. Varsinaisen joulukalenterin tekstit on laatinut kirjailija Antti Nylén. Tässä linkissä kerron, miksi aloin kirjoittaa varjokalenteria.
24. luukku: Jeesus tulee! Älä Herran nimessä ole ainakaan valmis.
MITÄ SE ON: Valmistaudu, mutta älä julista itseäsi valmiiksi. Älä sorru itsetyytyväisyyteen.
Myös tähän jouluaaton viestiin on loukkaannuttu ja ajateltu, että kyseessä on rienaus. Ensin lauletaan ”Valmistu Herran kansa” ja sitten varoitetaan, että älä suinkaan ole valmis. Kirjailija Nylén ei kirjoittanut sitä vahingossa. Veikkaan, että hän on tarkkaillut myös Jeesuksen käyttämiä skandaalimaisia ilmauksia ja sanavalintoja. Valmius loukkaantua ei-totuttuihin tai epäperinteisiin ilmauksiin on yleismaailmallinen ilmiö. Jeesus kyllä tiesi mitä teki ärsyttäessään puheillaan fariseuksia. Jotkut niistä olivat niin rajuja ja kärjistäviiä, että jopa hänen oppilaansa, jotka varmasti luottivat mentorinsa persoonaan ja hyvään tarkoitukseen, antoivat hänelle palautetta: kuka voi kestää tuollaista puhetta?
Tämänkin luukun pöyristyttävässä lauseessa on syvä viisaus. Jos kuvittelet olevasi valmis, on suuri riski, ettet enää olekaan. Mihin tämä liittyy?
Otan esimerkin uskontomaantieteestä. Katselin netissä uskontokarttoja, jotka esittelivät eri suurten maailmanuskontojen levinneisyyttä. Ne vahvistivat sen aiemmin lukemani väitteen, että paikka, jossa suuret uskonnot saivat alkunsa, on yhä edelleen niiden maantieteellinen keskipiste. Vain kristinusko on poikkeus: näyttää kuin sen keskus muuttaisi koko ajan sijaintia. Alkuperäinen keskus oli Jerusalem, mutta se muutti pian hellenistiselle Välimerelle, jossa se vaikutti vuosisatojen ajan. Sitten se siirtyi pohjoisemmas Eurooppaan, ja sieltä Amerikan mantereelle. Pyhiinvaellus on jatkunut. Vielä vuonna 1910 66 prosenttia maailman kristityistä asui Euroopassa, Pohjois-Amerikan pitäessä toista sijaa 15 prosentilla. Nyt kristittyjen painopiste on siirtynyt Saharan etelänpuoleiseen Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Aasiaan, ja yli puolet maailman kristityistä asuu nyt eteläisellä pallonpuoliskolla. Väestönkasvu vaikuttaa asiaan merkittävästi. Kun vuonna 1900 Afrikassa oli vain prosentti kristittyjä, nyt heitä on lähes puolet Afrikan väestöstä.
Jos muiden uskontojen keskukset pysyvät enemmän tai vähemmän paikallaan, miksi juuri kristinusko on liikkeellä? Mitä uskomme ytimessä on sellaista, joka saa sen pyhiinvaellukselle? Tim Keller pohtii tätä kirjassaan Kuninkaan risti siteeraten tutkijaa, joka kutsui tätä ”ristin haavoittuvuudeksi”. Evankeliumin ydin on risti, ja risti vieroksuu valtaa. Jos kristinusko on pitkään asemassa, jossa sitä leimaa valta ja vauraus, sen radikaali sanoma vaimenee. Siitä tulee itsetyytyväistä, kivaa ja turvallista, ja lopulta käytännössä toimimatonta, kunnes keskus siirtyy muualle poispäin vallasta ja rikkaudesta. Siksi itsetyytyväisyys on niin vaarallista.
Raamatun viimeinen kirja on Ilmestyskirja. Siinä Jeesus puhuttelee seitsemää nykyisen Turkin alueella olevaa seurakuntaa. Yksi niistä oli Laodikean seurakunta, jolle tuli noottia itsetyytyväisyydestä: ”Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston.” Tiukkaan puhutteluun liittyy kuitenkin rohkaiseva kutsu, jonka jokainen rippikoulun käynyt tunnistaa: ”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.” Ilm. 3:20
Huomaatko, miten kohtelias Jeesus on? Hän ei rymistele eikä ryntää, hän kolkuttaa ovella ja kunnioittaa vapauttamme. Sen sanoo kauniisti myös kansallisrunoilijamme Runeberg virressä 367: Ei sairaan sijaa karta hän, ei terveen juhlapöytää. / Luo sielun köyhän, etsivän hän aina tiensä löytää./ Hääjuhliin, surukoteihin Hän saapuu lempein sydämin/ jos kutsun saa hän sinne.
Ehkä tämä kutsu on voimassa myös tänä jouluna, kun vietämme Jeesuksen syntymäjuhlaa aterioimalla yhdessä. Voisiko päivänsankari liittyä seuraamme?
Joulumusiikkina Jouluna hei kaikki ovat täällä
.Keskiviikkona 25.12. avaan viimeisen selitysluukun.