Damage control

11.5.2021

Voin kuvitella, millainen hälytystila hallituksen ministereillä on syntynyt eilen myöhään illalla lukiessaan Ylen uutisia elvytyspaketista: ”Ei jumalauta, mikä moka Valdikselta. Juuri kun se ollaan Suomessa hyväksymässä kertaluontoisena, tämä istuu poliittisen pelisilmänsä päälle ja möläyttää komission suunnitelmat liian aikaisin. Soittakaa sille ja pankaa se korjaamaan mokansa.”

Yle uutisoi komission kaavailevan elpymisvälineestä pysyvää menkanismia. Se ei ole ollut tietenkään kenellekään yllätys pitkään aikaan. Vain Suomessa valehdellaan, että tämä on ainutkertainen. Tai jos ei valehdella, onko kyse Impivaarasta, jossa muun maailman asioita ei seurata ja jossa halutaan uskoa omaan kuplaansa.

Valdis Dombrovskis, entinen meppikollegani ja nykyinen komission varapuheenjohtaja, maansa entinen valtiovarainministeri ja  pääministeri ja vaikka mitä, suostui kuitenkin damage controliin: Tänään puoliltapäivin hän tviittasi suomen kielellä elämänsä ensimmäisen kerran: ”Komissiolle on selvä asia, että #NextGenerationEU -väline on kertaluonteinen, ainutlaatuinen ja se on tiukasti ajallisesti rajattu. Se on meidän mahdollisuutemme toipua tästä poikkeuksellisesta kriisistä.”

Tämä on niin tyhmää informaatiovaikuttamista, että jokaisen kusetettavan suomalaisen silmät pitäisi nyt aueta. On selvää, ettei Dombrovskis voinut julkaista tuota twiittiä englanniksi koska se olisi asiallisesti vale. On selvää, että komission pitää myöntää ajoissa, mistä on kyse – muuten sille voisi käydä huonosti EU:n tuomioistuimessa. Eli toisaalta komission on pakko puhua totta, mutta toisaalta pakko salata. Nyt valittiin englanniksi totuus, suomeksi vale.

Ehkä hänellä on kuitenkin nyt selitys, jota myös suomalaiset tulevat käyttämään: ensi kerralla välineellä on jokin toinen nimi.

Tavallaan tilanne on helppo. Ei tarvitse kuin muistuttaa Vanhasen vakuuttavasta tv-esiintymisestä viime syksynä.   Kohdassa 17:34-19:00 hän tekee selväksi, ettei Suomea voi painostaa. Kun toimittaja Sannikka kysyi tulevaisuudesta, jos edelleen hivutetaan kohti yhteisvastuullisempaa EU:ta, Vanhanen linjasi: ”Ei kukaan voi meitä pakottaa sellaiseen tilanteeseen, hivutusyritykset pitää SILLÄ HETKELLÄ katkaista.”

Voimme vain toivoa, että valtiovarainministeri Matti Vanhanen kuuntelee itseään. 

Politiikasta tämä arvoton näytelmä ei anna hyvää kuvaa. 

Share Button