Puhukaa totta

19.8.2016

Vihreät esittelivät pari päivää sitten Helsingin Sanomissa energiaohjelmaansa, ja kiinnitin huomiota siihen, että tuulivoimaa ei mainittu sanallakaan. Kuinka tässä näin kävi?

Puolue olisi voinut reilusti todeta, että olemme tehneet tuulivoiman suhteen melkoisen arviointivirheen. Kiusallinen tilanne ohitetaan kuitenkin hiljaa – siinä toivossako, että äänestäjä unohtaa?

Tuulivoima on vastatuulessa maailmalla. Monessa maassa luontojärjestöt ja paikoin jopa vihreät ovat alkaneet vastustaa sitä meluhaittojen, maisemahaittojen ja mm. linnustolle koituvan vahingon vuoksi. Saksalainen luontokuvaaja ja aktivisti kuvasi olevansa tuulivoimalle ”niin raivoissaan, että voisi oksentaa”. Jopa meillä Luonnonsuojeluliitto ärähti taannointuulimyllysijoittelun karanneen käsistä ja myllyjen pirstovan luonnon.

Ongelmat eivät rajoitu tähän. Tuulivoima on epäluotettavaa ja kallista. Tuotannon epätasaisuus aiheuttaa ongelmia niin sähkönsiirrossa kuin verkkojen ylikuormituksessa. Kiina keskeytti lisärakentamisen tuulisilla alueilla, koska puuttuvien sähkönsiirtoyhteyksien takia yli neljännes tuotannosta hukkaantui. Australiassa joudutaan turvautumaan uudelleen hiileen, kun tuulivoima on osoittautunut kalliiksi ja epäluotettavaksi. The New York Times tuo esiin sen kiusallisen seikan, että käytännössä uusiutuviin panostaminen kasvattaa päästöjä, kun varavoima kumoaa päästösäästöt. Saksassa jarrutetaan Energiewenden askelia, sillä tuulivoimajättien sähkölasku kuluttajille on EU:n kalleinNorja ilmoitti tuulivoimahankkeen perumisesta viime viikolla luontoarvoihin vedoten. Tanskassa tuulivoimaloiden rakentaminen on pysähdyksissä, kunnes niiden haitoista tehtävä tutkimus valmistuu. Pari päivää sitten uutisoitiin, että entiset tuulivoimateollisuuden käyttämät mallimaat kuten Espanja, Portugali ja Italia ovat kadonneet tuulivoimateollisuuden lobbareiden puheista. Kun tukijärjestelmiä pienennettiin, myös asennetun tuulivoimakapasiteetin määrä pysähtyi. Perustelu siitä, että tuen tarve olisi väliaikainen ja potkaisisi muutoksen vain liikkeelle, saattoi olla toiveajattelua.

Suomeen sen sijaan rakennetaan kiivaasti kooltaan 3–5 kertaa suurempia voimaloita näihin maihin verrattuna. Meillä tehdään ihmiskoetta ja eläinkoetta sen lisäksi että satsaus ei kannata taloudellisesti eikä vähennä olennaisesti päästöjä.

On hyvä, että vihreätkin ovat tähän ilmeisesti heränneet. Ratkaisu vaieta on kuitenkin nolo. Toivon avointa rehellisyyttä. Puolue, joka on vuosikausia ajanut nimenomaisesti tuulivoimaa ja puolustanut sen tukiaisia voimakkaasti, voisi nyt tunnustaa reilusti virhearvionsa: pysähdytään ja katsotaan. Muuten tuulivoimakiima maassamme ei laannu.

Kuusi vuotta sitten kirjoitin blogissani Ideologista sähköä erityisehdoin: ”Mutta eihän tämä normaali energiamuoto olekaan. Tämä on ideologista, maailmankatsomuksellista sähköä. Kun haitat joskus tulevat ilmeisemmiksi, nykyiset kannattajat ovat ehtineet kääntää takkinsa ja niin sanotusti tajunneet, etteivät itse asiassa koskaan tuulivoimaa kannattaneetkaan. Mutta se on jo toinen juttu.”

Nyt taitaa olla se aika.

Kuvassa näkyy Alavieskan kirkko. Kuvan on ottanut Esa Suorsa Ylivieskan viljavaraston katolta.
Kuvassa näkyy Alavieskan kirkko. Kuvan on ottanut Esa Suorsa Ylivieskan viljavaraston katolta.
Share Button