Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan merellinen ulottuvuus – EU:n sotilaalliset rakenteet: nykytilanne ja tulevaisuudennäkymät

11.9.2013

Arvoisa puhemies, mielestäni edustaja Gahler sanoi sen hyvin: me voimme olla soft power – mikä me tietenkin haluamme olla – jos meillä on periaatteessa kapasiteettia olla hard power. Tämä on realistinen lähtökohta, ja tässä valossa tarkastelen mietinnön merellistä ulottuvuutta. Meidän on käytettävä kaikkia poliittisia, diplomaattisia ja sosiaalis-taloudellisia keinoja tukeaksemme puolustuspolitiikkaamme merillä. Meret on säilytettävä avoimina ja päätökset niistä on tehtävä multilateraalisin keinoin.

Olen jonkin verran huolissani Kiinan linjauksista meripolitiikassa. Vallan kasvun tulisi tuoda vastuuta myös pienempiä naapurimaita kohtaan. Jos Kiina vain haalii lisää alueita ympäriltään, tyytymättömyys kasvaa laajemmalla Aasian ja Tyynenmeren alueella. Myös EU:n turvallisuus vaarantuu. Toivoisinkin, että voisimme pian keskustella Etelä-Kiinan meren tilanteesta tässä valossa

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *