Vuosituhannen kehitystavoitteet – vuoden 2015 jälkeisen toimintakehyksen määrittely

13.6.2013

Arvoisa puhemies, YK:n vuosituhattavoitteet ovat täyttäneet useat lupauksensa. Äärimmäinen köyhyys on saatu puolitettua tavoitteiden mukaisesti. Puolet niistä, joilla ei ole vuosituhannen alussa ollut saatavilla puhdasta juomavettä, ovat hyötyneet pääsystä sen piiriin. Peruskoulutukseen osallistuvien tyttöjen määrä on nyt poikien tasolla, ja lapsi- ja äitiyskuolleisuus on laskenut. Tavoitteen määräaikaan on vielä kahden tehokkaan työvuoden verran aikaa parantaa lopputulosta. Samalla on kuitenkin huomautettava, että edelleen valtava määrä ihmisiä kärsii köyhyydestä, nälästä ja epätasa-arvosta.

YK:n pääsihteerin nimittämä korkean tason paneeli julkaisi viime viikolla suosituksensa vuosituhattavoitteiden jälkeiseen viitekehykseen. David Cameron peräänkuulutti siinä uusia globaaleja kumppanuuksia, joiden avulla saatetaan loppuun nykyisissä vuosituhattavoitteissa aloitettu työ. Tämä uusi lähestymistapa edellyttää EU:lta vahvaa jäsenvaltioiden välistä koordinointia ja yhteisen ja kunnianhimoisen kannan rakentamista. Siten pystymme paremmin korostamaan näitä jo tähän mietintöön kirjaamiamme olennaisia tekijöitä ja periaatteita.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *