Malin jälleenrakentaminen ja demokratisoituminen

12.6.2013

Arvoisa puhemies, puhuin tasan vuosi sitten Malin tilanteesta tässä samassa salissa. Puhuin silloin etenkin dialogin tarpeesta, siitä, että kaikki toimijat istuvat pöydän ympärillä. Vuoden 2013 alussa Malin väliaikaishallitus loi ilokseni kansallisen vuoropuhelu- ja sovittelukomitean, ”national dialogue and reconciliation commission”, tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Vuoropuhelu ja rauhanneuvottelut eivät ole kuitenkaan pelkästään instrumenteista kiinni. Tarvitaan jatkuvaa tukea, niin sanottua ”mediation support”. EU on panostanut tähän viime vuosina, ja se on luonut hyvät rakenteet erilaisten siirtymäprosessien tukemiseen.

Ulkosuhdehallinnon rauhanvälitysyksikön olisikin hyvä olla mukana Malin rauhanneuvotteluiden tukemisessa ja esimerkiksi sen varmistamisessa, että kaikki toimijat, esimerkiksi kaikki aseelliset ja etniset ryhmät sekä ennen kaikkea naiset ja nuoret, istuvat pöydän ympärillä ja että heidän toiveensa ja tarpeensa otetaan huomioon sekä rauhansopimuksissa että Malin tulevaisuuden rakenteissa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *