Kroatiaa koskeva vuoden 2012 kattava seurantakertomus

17.4.2013

Arvoisa puhemies, kannatan periaatteessa Kroatian jäsenyyttä, mutta sen taloustilanne on kuitenkin erittäin vakava, eivätkä uudistukset voi loppua, kun Kroatiasta tulee EU:n jäsen.

Laitoin muutama viikko sitten komissiolle kirjallisen kysymyksen, joka liittyi Kroatian EU-valmiuteen. Kroatiaa pidetään yleisesti ottaen laajentumispolitiikkamme malliesimerkkinä. Se oli kuitenkin ainoa maa Euroopassa, jossa ei nähty lainkaan talouskasvua. Työttömyys, etenkin nuorisotyöttömyys, julkinen vaje ja velka ovat kasvaneet, ja investointi-ilmapiiri on kärsinyt. Verrattuna muihin EU-maihin on olemassa suhteellisen suuri riski, että Kroatia tarvitsee EU:n rahoitustukipakettia seuraavan vuoden sisällä ja että se joutuu välittömästi makrotalouden epätasapainoa koskevaan menettelyyn.

Meidän on otettava vastuu tästä laajentumisesta, joka on jo lähes tosiasia. Toivon, että emme ole tehneet väärää päätöstä, toivon kaikkea hyvää Kroatialle. Toivon myös, että EU alkaa kiinnostaa Kroatian kansalaisia enemmän tulevaisuudessa. Kaksikymmentäyksi äänestysprosenttina ei ole hyvä tulos eurovaaleissa. On kuitenkin hienoa, että EPP:n sisarpuolue voitti vaalit.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *