Kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien huutokauppojen ajoitus

16.4.2013

Olen ylpeä siitä, että ryhmäni otti selkeän kannan ja päätti hylätä komission aikeet back-loadingista. Meidän viestimme tulevien eurovaalien alla kansalaisille on, että me haluamme Eurooppaan työtä, ja nimenomaan ympäristöarvojen kannalta kestävää maailmaa. Emme anna tukeamme sellaiselle ilmastopolitiikalle, joka tehdään puhtaan eurooppalaisen tuotannon ja teollisuuden kustannuksella. Ei voi olla oikein, että politiikka rankaisee juuri sitä, joka on puhtain. Silloin täytyy korjata ilmastopolitiikan rakenteita, ei nostaa hintoja yhä uudelleen.

Korjaus tulisi tehdä 2030 tavoitteita laatiessa. Emme halua tappaa päästökauppaa. Päinvastoin, toivomme tuon markkinamekanismin saavan toimintarauhan, jotta sen parhaat puolet tulisivat esiin. Sen avulla voidaan etsiä kustannustehokkain keino päästöjen vähentämiseen, mutta tämä edellyttää, että hiilimarkkinoita selkiytetään.

Komissio on uhkaillut, että jos emme nosta päästöoikeuksien hintaa, päästökauppa tuhoutuu ja meille jäävät vain kansallisten poliitikoiden sekava kirjo. Näin ei tarvitse eikä tule olla, ja juuri komissio itse voi siihen vaikuttaa. Reilujen ja hyvin toimivien hiilimarkkinoiden edellytys on, että päästökauppaa ei häiritä päällekkäisellä lainsäädännöllä.

Jos komissio haluaa pelastaa päästökaupan, sen pitäisi luottaa siihen markkinamekanismina. Päästökauppa hoitaa homman ja ohjaa myös uusiutuvan energian lisäämiseen ilman, että tarvitaan erillisiä uusiutuvan energian ja energiatehokkuustavoitteita. Juuri nämä uusiutuvan energian kansalliset runsaat tukimuodot ovat vääristäneet energiamarkkinoita. Euroopan taloudelle ei ole hyväksi, että kehitämme energiaa joka ei ole itsessään kannattavaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *