Malin tilanne

13.3.2013

Arvoisa puhemies, Malin tilanne on ehkä päässyt unohtumaan, kun media ei enää uutisoi siitä päivittäin. Tilanne on kuitenkin vielä yhtä vakava. On hyvä, että Ranska reagoi kriisiin nopeasti ja että se on saanut tilanteen ainakin osin haltuunsa. Olen myös tyytyväinen EU:n päätökseen lähettää koulutusmissio Malin puolustusvoimien kouluttamiseksi.

Malin kriisi on kuitenkin hyvin arvaamaton. Terroristit ja muut rikollisverkostot hallitsevat monia yhteisöjä, mikä myös pahentaa humanitaarista kriisiä ja vaikeuttaa avun saantia. Malin naapurimaat tarvitsevat tukea pakolaisvirtojen hallitsemiseksi, ja myös sisäisiä pakolaisia on autettava pikaisesti. Yksi suurimmista riskeistä on kriisin leviäminen alueella. Mali tarvitsee poliittisen sovitteluprosessin kiireellisten humanitaaristen tarpeiden lisäksi. Maan eri ryhmittymien ja väestön osien on neuvoteltava keskenään maan tulevaisuudesta ja tulevia vaaleja on alettava valmistella.

Käytän tilannetta hyväkseni ja toivotan uudelle paaville siunausta ja viisautta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *