Kongon demokraattisen tasavallan tilanne

13.12.2012

Arvoisa puhemies, Kongon demokraattisen tasavallan tilanne on kärjistynyt katastrofaaliseksi. M23-kapinallisryhmä on pitänyt valtaa Pohjois-Kivun maakunnassa lähes seitsemän kuukautta, ja alue on kokonaan Kongon hallinnon ulottumattomissa.

Alueelta on raportoitu vakavia ihmisoikeusrikoksia, kuten joukkoraiskauksia, mukaan lukien hyvin nuorten lasten raiskauksia, kidutusta, joukkomurhia ja lapsisotilaiden käyttöä. Humanitaarinen kriisi on lipumassa yhä kurjempaan suuntaan. Sota ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden tuomitsematta jättäminen luo rankaisemattomuuden ilmapiirin, joka kannustaa uusiin rikoksiin.

Erityisesti itäisen Kongon valtavat luonnonvarat ovat olleet laittomissa käsissä ja auttaneet rahoittamaan kapinallisten toimia. Kansainvälisen yhteisön, erityisesti EU:n, Afrikan unionin ja YK:n, on vahvistettava toimiaan kriisin ratkaisemiseksi ja humanitaarisen katastrofin helpottamiseksi.

Lapsisotilaiden käyttöön on puututtava ja raiskauksiin syyllistyneet on tuomittava nopeasti, jotta joukkoraiskauskierre tuhon välineenä saadaan katkaistua.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *