Venezuela: mahdollinen vetäytyminen Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnasta

24.5.2012

Arvoisa puhemies, olen hyvin huolestunut Venezuelan toistuvista uhkauksista erota Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnasta sekä ihmisoikeustuomioistuimen piiristä.

Chávez on jo tehnyt paljon hyvää alkuperäiskansojen oikeuksien eteen. Hänen tulisi nyt ottaa vastuu maansa kehityksestä myös muiden ihmisoikeuksien suhteen. Tilanne on erityisen vakava, sillä ihmisoikeudet Venezuelassa ovat tiettyjen asioiden osalta vähintäänkin heikot. Ongelmana ovat olleet ilmaisuvapauden rajoittaminen, hyökkäykset toimittajia ja toisinajattelijoita vastaan, ihmisoikeuspuolustajien ahdistelu, huonot vankilaolosuhteet sekä riippumattoman oikeusjärjestelmän puuttuminen.

Nyt Venezuelan presidentti on antanut selkeän viestin, ettei hän aio sitouttaa maataan ihmisoikeusvelvoitteisiin. Lisäksi hän on kehottanut muita maita eroamaan Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestelmästä ja perustamaan erillisiä alueellisia elimiä. Tämä on huolestuttavaa, sillä kyseinen ihmisoikeusjärjestelmä on nimenomaan edistänyt monen maan demokraattisuutta ja oikeusvaltiollisuutta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *