Kuolemanrangaistus Valko-Venäjällä, erityisesti Dmitri Konovalovin ja Vladislav Kovaljovin tapaus

16.2.2012

Arvoisa puhemies,

Valko-Venäjä on Euroopan ainut maa, jossa kuolemantuomio on edelleen käytössä. Tuomioiden täytäntöönpano säilyy siellä valtionsalaisuutena ilman, että lähiomaiset tai edes tuomittu tietävät ajankohtaa etukäteen. Teloitettu usein myös haudataan omaisten tietämättä.

Marraskuussa tuomittuja Konovalovia ja Kovaljovia epäiltiin erittäin painavista rikoksista. Kuitenkin heti tuomion antamisen jälkeen hävitetyt todisteet, täysin epäoikeudenmukainen oikeudenkäynti ja lukuisat muut seikat ovat hälyttävä merkki oikeusjärjestelmän vääristyneisyydestä.

EU:n ja Valko-Venäjän välinen dialogi ei voi edistyä ilman, että Valko-Venäjä ottaa askeleita kohti demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatteita. Kuolemantuomion osalta on aika, että maa asettaa kansallisen lainsäädäntönsä samaan linjaan solmimiensa kansainvälisten sopimusten kanssa sekä takaa oikeudenmukaisen oikeusprosessin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *