Joulukirje Brysselistä 20.12.2011

20.12.2011

Hyvät ystävät, lämmin joulutervehdys Brysselistä

Vuoden viimeinen työviikko on meneillään europarlamentissa. Jotkut mepit ovat jo päässeet lomille mutta meillä on sisämarkkinavaliokunnassa ja teollisuusvaliokunnassa vielä iso urakka. Molemmissa valiokunnissa käsitellään matkapuhelinten verkkovierailumaksuja, jota koskevaa lainsäädäntöä uudistamme. Minä vastaan asiasta sisämarkkinavaliokunnan puolella.

Alkuvuodesta vastasin radiotaajuuspolitiikasta ja nyt siis matkapuhelinten roamingista. Kyseessä ovat tämän kauden isoimmat telealan lainsäädäntöpaketit, ja olen hyvin innoissani vastuusta, jota osakseni on tullut. Aihe on myös harvinaisen kiinnostava tavallisen kansalaisen kannalta; haluamme estää vastaisuudessa ne laskushokit, jotka tulevat, kun älypuhelin on unohtunut päälle ja lataa ulkomailla nettidataa kalliilla taksoilla.

Meppien viisivuotinen pesti tulee samalla puoliväliin, ja omalla kohdallani se on kolmannen kauden keskikohta: jo kaksitoista ja puoli vuotta on kulunut näissä merkeissä. Se tuntuu aika uskomattomalta, sillä se vastaa koko kouluaikaani kansakoulusta ylioppilaaksi. Vähintään yhtä paljon koen myös oppineeni. Sisämarkkinoiden lisäksi teen teollisuus- ja energiavaliokunnassa töitä sekä osallistun ihmisoikeuksia koskevien kiireellisten päätöslauselmien laatimiseen.

Ensi vuoden puolella työ jatkuu entisenlaisena muuten, mutta palaan takaisin ympäristövaliokuntaan ja jätän sisämarkkinat. Koko ajan olen seurannut myös ilmastopolitiikkaa, nyt myös erityisen akateemisissa merkeissä.

Minulla on ollut monella tapaa rankka vuosi, kun 31 vuotta kestänyt ja kantanut liitto päättyi ja olen opetellut elämään yksin. En ole selitellyt tai kommentoinut yksityisasioita julkisuuteen enkä tee sitä nytkään. Totean vain että joskus vuodet eivät ainoastaan vieri; ne vyöryvät ja tapahtuu odottamatonta. Elämä ja usko kantaa kuitenkin joka tilanteessa ja joka päivä. Olen kiitollinen menneestä ja uskon tulevaisuuteen Jumalan varjeluksessa.

Minä purin osan suruani väitöskirjatyöhön, joka oli jo jonkin aikaa repsottanut kesken. Kirjoitin sitä koko kesäloman ja pitkin syksyä kaikella vapaa-ajalla, jätin työn professorille viikko sitten, ja nyt teen vaadittavaa korjailu- ja hiontatyötä. Väittelen – toivottavasti – teoreettisen filosofian alalla, ja tutkimusaiheeni liittyy tieteenfilosofiaan, ilmastotieteen ja ilmastopolitiikan rajapintaan.

Väitöskirjatyön takia olen ollut varsinainen erakko. Nyhjäsin yksin maalla koko kesän, kirjoitin ja juoksin lenkkejä, en tavannut juuri ketään, enkä myöskään ehtinyt kolumnoimaan tai bloggaamaan yhtä aktiivisesti kuin minun on totuttu näkevän. Mutta toivottavasti tähän työhön kanavoitu energia hyödyttää jollakin lailla, ja bloggaustaitonikin palaavat.

Ihmisoikeusasioita en ole kuitenkaan jättänyt retuperälle. First Step Forum, jonka puheenjohtaja olen, täyttää tammikuussa kymmenen vuotta. Olemme saaneet tehdä uskomattoman kiinnostavia projekteja maailmalla, ja äskettäin vierailin Egyptissä juuri Tahririn aukion mellakoiden aikaan. Jouduin itse asiassa keskelle mellakkaa kun taksikuski ei uskaltanut jatkaa matkaa vaan jätti meidät tuolle aukiolle. Tapasin matkalla maan kristittyä vähemmistöä mutta kävin myös Arabiliiton päämajassa ja sovimme vuosittaisesta neuvotteluyhteistyöstä.

Olen siis innostunut, työstäni ja tehtävästäni kiitollinen ja valmistaudun joulutaukoon. Töitäni en ole tehnyt yksin, levätä saavat toivottavasti myös fantastiset avustajani Miikka Nieminen ja Outi Teiskonlahti, kotimaassa Kristian Kokkola. Syksynä meillä oli myös ilo pitää ihanaa Linda Mustosta harjoittelijana, ja kevääksi odotamme Cecilia Pellosniemeä.

Hartaasti kaivattu loma alkaa keskiviikkona, kun lennän Suomeen Brysselistä. Yritän etsiä jonkin oikoreitin ehtiäkseni tehdä jouluvalmistelut ja ottaa vastaan sen rauhan, sillä edeltävät viikot eivät ole antaneet mahdollisuutta minkäänlaisiin joulupuuhiin.

Tämän viestin olen tapani mukaan lähettänyt kaikille teille, jotka tavalla tai toisella olette olleet sähköisissä tekemisissä kanssani, tilaamalla uutiskirjeen, joku myös ehkä annettuaan kolumnipalautetta, toinen moitittuaan/kehuttuaan äänestyskäyttäytymistäni. Jos et halua näitä katsauksia, lähetä viesti niin korjaamme tilanteen.

Lämmin kiitos jälleen kaikista saamistani viesteistä, ne ovat tuottaneet iloa. Tervetuloa jatkossakin kotisivuilleni www.korhola.com , josta voi lukea paljon lisää, mm. nettipäiväkirjaa, kolumneita, tiedotteitani.

Huomenna on vuoden pimein päivä, sitten luonto lähtee taas valtavalla voimalla kohti valoa ja kesää. Toivotan kaikille ystäville joulurauhaa sydämeen Pekka Simojoen Tulkoon joulu sanoilla – tätä laulua olen kuunnellut jo monta kertaa. Kiitän kuluneesta vuodesta ja toivotan voimia ja siunausta seuraavalle.
Eija-Riitta

Tulkoon Joulu

Niityllä lunta, hiljaiset kadut,
taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virta, lapsuuden sadut.
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Tahtoisin päästä paimenten mukaan,
unohtaa kiireen ja melun rasittavan.
Aamu kun koitti, tiesikö kukaan,
tuo yksi joulu sai muuttaa historian.

Ikuisen joulun, jos tahdot löytää,
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.
Et löydä juhlaa, et joulupöytää,
löydät vain seimen ja tallin koruttoman.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi.
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Share Button

12 kommenttia artikkeliin “Joulukirje Brysselistä 20.12.2011

 1. EIja.Riitta hei! Luin työstäsi kännykän käyttäjien hyväksi. Toivoisin myös tavallisen lankapuhelimen käyttöön liittyvien maksujen jonkinlaista säätelyä. Aiheen tähän sain kirjoitteluuni, kun yritin sopia Saksan Telekomin kanssa tariffisopimuksia. Nyt huomaan, että olet aika keskeisessä porukassa miettimässä telekommunikaatioasioita.
  Olemme asuneet Saksassa yli 28 vuotta. Tänä aikana on koko telekommunikaatio muuttunut. Myös Euroopan poliittinen kartta. Mutta miten tämä näkyy Saksan ja Suomen välisessä teleliikenteessä?
  Saksan Telekomilla on kaksi kiinteätä tariffiryhmää, jossa kuukausimaksulla voi soittaa mielin määrin. Ryhmä 1 on USA, EU (paitsi Suomi), Turkki, Australia, Uuusi Seelanti jne. Ryhmä 2 pitää sisällään Venäjän ja niin edelleen. Ryhmä 1:n tariffi on alle 4 euroa, ja ryhm 2:n vähän yli kaksinkertainen niihin nähden.
  MUTTA: Suomi ei kuulu kumpaankaan ryhmään, ja näin Suomen puhelut laskutetaan kohtalaisen kalliin minuuttitaksan mukaan. Tämä varmaankin teleyhtiöiden välisten sopimusten/sopimattomuuksien seurausta.
  KUITENKIN, eikä EU:ssa pitäisi kaikki maat kuulua samaan kaegoriaan tällaisissa asioissa. Pien asia, mutta ärsyttävä poikkeus EU:ssa. Lieneekö mitään tehtävissä?!
  Markku Happonen

 2. Hei Eija-Riitta!

  Oli mukavaa lukea joulukirjettäsi ja kuulumisiasi. Mukavaa oli myös kuulla, että mahdollisesti ehdit taas bloggaamaan, tekstejäsi on aina ilo lukea. Olet harvinaislaatuinen ja hyvin rohkea ihminen. Toivon sinulle paljon viisautta ja voimaa tässä elämänvaiheessa!

 3. Lämmin kiitos itsellesi, Eija-Riitta, puhuttelevasta joulukirjeestä. Blogitekstiesi lisäksi moni lukija varmaan myös odottaa hauskoja, tuomaroinnin tuottamia palindromikommenttejasi. Sanaseppojen selitysten lomassa. Koska kyseessä on blogeja kevyempi harrastus, niin siihen puuhaan ehdit ilmeisesti sitten, kun väitöskirjatyösi on ihan tapissa. Nythän se on vasta etapissa, esitarkastajien käsissä.

 4. Eija-Riitta ei ole sitten omaksunut sitä perisuomalaista tapaa jotta että vaatimmmattomuus kaunistaa. Näin hirvittävän turhanpäiväiseen ja imelään kirjoitteluun voi syyllistyä ainoastaan täysin oikeista tunteista vieraantunut porvari. Tässä tekstissä ei ollut yhtäkään kohtaa joka ei noudattaisi suomalaisia kliseitä mm. juoksin lujaa ja tein töitä lujaa kun olin hei allapäin. hmm… mistähän olen kuullut tästä aikaisemmin… ihan tulee mieleen eräs suomalainen hiihtäjä suossaan… Eija-Riitta tuntuu muutenkin julkiselta imagoltaan täysin epäaito ja teennäinen, joka suuntaan kumartava porvari joka ei loppupeleissä saa muuta aikaan kuin piipitettyä, myötäiltyä johtajaa ja tälläytyä kivan konservatiivisesti.

  Ja paljonko olet jo sijoittanut erinnäisiin telealanyrityksiin kun nyt olet ollut siellä päättämässä niistä asioista. Varmaan ihan kivat voitot tulossa.

  1. Mukava kun kysyit niin saan tilaisuuden vastata. En ole sijoittanut yhtään rahaa mihinkään osakesalkkuihin – olisi varmaan kannattanut, mutta on parempi että lainsäätäjänä en ole nappaamassa mitään hyötyjä miltään suunnalta. Aikoinaan Fortum olisi esimerkiksi ollut selvä case, niin kamalasti EU:n ETS-lainsäädäntö nosti sen voittoja ja niin selvästi se oli nähtävissä etukäteen.
   Onnellista loppuvuotta, vaatimattomasti tai muuten vain.

 5. Hei!
  Löysin sivuillesi sattumalta. Olen itse kokenut 30-vuotisen avioliiton päättymisen ja tiedän mitä kaikkea päättyminen pitää sisällään, melkein koko menneen elämän. Haluan toivottaa hyvää uutta vuotta ja voimia.

 6. Älä anna vasemmistoänkyröiden pahoittaa mieltäsi.On hyvin tyypillistä ettei vasemmistolaisesti elämään suhtautuvalta löydy empatiaa kun oma elämä on mennyt jo saamattomuuden vuoksi hukkaan ja kaikenylittävä katkeruus kalvaa.
  Kiitos ilmastonmuutosaiheen käsittelystä julkisesti.
  Jos vielä saisimme jokaisen päättäjän tutustumaan Jo Nova:n sivuilta ”climategate”-tag:in alta löytyvään PDF:ään ”timeline 1.1” , olisi poliitikkojen helpompi olla tekemättä kansalaisia vahingoittavia päätöksiä.
  Henkilökohtaisen elämäntilanteesi tiimoilta , oikeastaan olemuksesi tekee lohduttamisesi tavallista paljon helpommaksi:Jos nainen on älykäs ja lisäksi tyrmäävän hyvännäköinen, tuonkaltaiset takaiskut ovat vain pakollinen taka-askel kauniissa tanssissa.
  Jatka hyvää työtäsi, olemme Sinusta ylpeitä.

 7. Kiitos teille kaikille lämpimistä sanoista. Taas jaksaa, ER

 8. Hyvää uutta vuotta ja enkeleitä matkallesi! Ero on aina rankka kokemus, eikä siitä toivu hetkessä.
  Ei kannata välittää katkerien ihmisten ilkeistä kommenteista. Meitä on paljon, jotka arvostamme sinua ja työtäsi.Tsemppiä!

 9. Tuossa roaming-datamaksujen pienentämisessä tai poistamisessa on jo oikeasti asiaa! Tuo auttaisi ihan käytännössä Euroopan yhdentymistä ja kansalaisten liikkumista esim. lomamatkoilla ympäri Eurooppaa! Hyvä! Koittakaa saada operaattorit kerrankin kuriin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *