Joulukirje Brysselistä 20.12.2011

Hyvät ystävät, lämmin joulutervehdys Brysselistä

Vuoden viimeinen työviikko on meneillään europarlamentissa. Jotkut mepit ovat jo päässeet lomille mutta meillä on sisämarkkinavaliokunnassa ja teollisuusvaliokunnassa vielä iso urakka. Molemmissa valiokunnissa käsitellään matkapuhelinten verkkovierailumaksuja, jota koskevaa lainsäädäntöä uudistamme. Minä vastaan asiasta sisämarkkinavaliokunnan puolella.

Alkuvuodesta vastasin radiotaajuuspolitiikasta ja nyt siis matkapuhelinten roamingista. Kyseessä ovat tämän kauden isoimmat telealan lainsäädäntöpaketit, ja olen hyvin innoissani vastuusta, jota osakseni on tullut. Aihe on myös harvinaisen kiinnostava tavallisen kansalaisen kannalta; haluamme estää vastaisuudessa ne laskushokit, jotka tulevat, kun älypuhelin on unohtunut päälle ja lataa ulkomailla nettidataa kalliilla taksoilla.

Meppien viisivuotinen pesti tulee samalla puoliväliin, ja omalla kohdallani se on kolmannen kauden keskikohta: jo kaksitoista ja puoli vuotta on kulunut näissä merkeissä. Se tuntuu aika uskomattomalta, sillä se vastaa koko kouluaikaani kansakoulusta ylioppilaaksi. Vähintään yhtä paljon koen myös oppineeni. Sisämarkkinoiden lisäksi teen teollisuus- ja energiavaliokunnassa töitä sekä osallistun ihmisoikeuksia koskevien kiireellisten päätöslauselmien laatimiseen.

Ensi vuoden puolella työ jatkuu entisenlaisena muuten, mutta palaan takaisin ympäristövaliokuntaan ja jätän sisämarkkinat. Koko ajan olen seurannut myös ilmastopolitiikkaa, nyt myös erityisen akateemisissa merkeissä.

Minulla on ollut monella tapaa rankka vuosi, kun 31 vuotta kestänyt ja kantanut liitto päättyi ja olen opetellut elämään yksin. En ole selitellyt tai kommentoinut yksityisasioita julkisuuteen enkä tee sitä nytkään. Totean vain että joskus vuodet eivät ainoastaan vieri; ne vyöryvät ja tapahtuu odottamatonta. Elämä ja usko kantaa kuitenkin joka tilanteessa ja joka päivä. Olen kiitollinen menneestä ja uskon tulevaisuuteen Jumalan varjeluksessa.

Minä purin osan suruani väitöskirjatyöhön, joka oli jo jonkin aikaa repsottanut kesken. Kirjoitin sitä koko kesäloman ja pitkin syksyä kaikella vapaa-ajalla, jätin työn professorille viikko sitten, ja nyt teen vaadittavaa korjailu- ja hiontatyötä. Väittelen – toivottavasti – teoreettisen filosofian alalla, ja tutkimusaiheeni liittyy tieteenfilosofiaan, ilmastotieteen ja ilmastopolitiikan rajapintaan.

Väitöskirjatyön takia olen ollut varsinainen erakko. Nyhjäsin yksin maalla koko kesän, kirjoitin ja juoksin lenkkejä, en tavannut juuri ketään, enkä myöskään ehtinyt kolumnoimaan tai bloggaamaan yhtä aktiivisesti kuin minun on totuttu näkevän. Mutta toivottavasti tähän työhön kanavoitu energia hyödyttää jollakin lailla, ja bloggaustaitonikin palaavat.

Ihmisoikeusasioita en ole kuitenkaan jättänyt retuperälle. First Step Forum, jonka puheenjohtaja olen, täyttää tammikuussa kymmenen vuotta. Olemme saaneet tehdä uskomattoman kiinnostavia projekteja maailmalla, ja äskettäin vierailin Egyptissä juuri Tahririn aukion mellakoiden aikaan. Jouduin itse asiassa keskelle mellakkaa kun taksikuski ei uskaltanut jatkaa matkaa vaan jätti meidät tuolle aukiolle. Tapasin matkalla maan kristittyä vähemmistöä mutta kävin myös Arabiliiton päämajassa ja sovimme vuosittaisesta neuvotteluyhteistyöstä.

Olen siis innostunut, työstäni ja tehtävästäni kiitollinen ja valmistaudun joulutaukoon. Töitäni en ole tehnyt yksin, levätä saavat toivottavasti myös fantastiset avustajani Miikka Nieminen ja Outi Teiskonlahti, kotimaassa Kristian Kokkola. Syksynä meillä oli myös ilo pitää ihanaa Linda Mustosta harjoittelijana, ja kevääksi odotamme Cecilia Pellosniemeä.

Hartaasti kaivattu loma alkaa keskiviikkona, kun lennän Suomeen Brysselistä. Yritän etsiä jonkin oikoreitin ehtiäkseni tehdä jouluvalmistelut ja ottaa vastaan sen rauhan, sillä edeltävät viikot eivät ole antaneet mahdollisuutta minkäänlaisiin joulupuuhiin.

Tämän viestin olen tapani mukaan lähettänyt kaikille teille, jotka tavalla tai toisella olette olleet sähköisissä tekemisissä kanssani, tilaamalla uutiskirjeen, joku myös ehkä annettuaan kolumnipalautetta, toinen moitittuaan/kehuttuaan äänestyskäyttäytymistäni. Jos et halua näitä katsauksia, lähetä viesti niin korjaamme tilanteen.

Lämmin kiitos jälleen kaikista saamistani viesteistä, ne ovat tuottaneet iloa. Tervetuloa jatkossakin kotisivuilleni www.korhola.com , josta voi lukea paljon lisää, mm. nettipäiväkirjaa, kolumneita, tiedotteitani.

Huomenna on vuoden pimein päivä, sitten luonto lähtee taas valtavalla voimalla kohti valoa ja kesää. Toivotan kaikille ystäville joulurauhaa sydämeen Pekka Simojoen Tulkoon joulu sanoilla – tätä laulua olen kuunnellut jo monta kertaa. Kiitän kuluneesta vuodesta ja toivotan voimia ja siunausta seuraavalle.
Eija-Riitta

Tulkoon Joulu

Niityllä lunta, hiljaiset kadut,
taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virta, lapsuuden sadut.
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Tahtoisin päästä paimenten mukaan,
unohtaa kiireen ja melun rasittavan.
Aamu kun koitti, tiesikö kukaan,
tuo yksi joulu sai muuttaa historian.

Ikuisen joulun, jos tahdot löytää,
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.
Et löydä juhlaa, et joulupöytää,
löydät vain seimen ja tallin koruttoman.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton.
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi.
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Share Button

225 kommenttia artikkeliin “Joulukirje Brysselistä 20.12.2011

 1. EIja.Riitta hei! Luin työstäsi kännykän käyttäjien hyväksi. Toivoisin myös tavallisen lankapuhelimen käyttöön liittyvien maksujen jonkinlaista säätelyä. Aiheen tähän sain kirjoitteluuni, kun yritin sopia Saksan Telekomin kanssa tariffisopimuksia. Nyt huomaan, että olet aika keskeisessä porukassa miettimässä telekommunikaatioasioita.
  Olemme asuneet Saksassa yli 28 vuotta. Tänä aikana on koko telekommunikaatio muuttunut. Myös Euroopan poliittinen kartta. Mutta miten tämä näkyy Saksan ja Suomen välisessä teleliikenteessä?
  Saksan Telekomilla on kaksi kiinteätä tariffiryhmää, jossa kuukausimaksulla voi soittaa mielin määrin. Ryhmä 1 on USA, EU (paitsi Suomi), Turkki, Australia, Uuusi Seelanti jne. Ryhmä 2 pitää sisällään Venäjän ja niin edelleen. Ryhmä 1:n tariffi on alle 4 euroa, ja ryhm 2:n vähän yli kaksinkertainen niihin nähden.
  MUTTA: Suomi ei kuulu kumpaankaan ryhmään, ja näin Suomen puhelut laskutetaan kohtalaisen kalliin minuuttitaksan mukaan. Tämä varmaankin teleyhtiöiden välisten sopimusten/sopimattomuuksien seurausta.
  KUITENKIN, eikä EU:ssa pitäisi kaikki maat kuulua samaan kaegoriaan tällaisissa asioissa. Pien asia, mutta ärsyttävä poikkeus EU:ssa. Lieneekö mitään tehtävissä?!
  Markku Happonen

 2. Hei Eija-Riitta!

  Oli mukavaa lukea joulukirjettäsi ja kuulumisiasi. Mukavaa oli myös kuulla, että mahdollisesti ehdit taas bloggaamaan, tekstejäsi on aina ilo lukea. Olet harvinaislaatuinen ja hyvin rohkea ihminen. Toivon sinulle paljon viisautta ja voimaa tässä elämänvaiheessa!

 3. Lämmin kiitos itsellesi, Eija-Riitta, puhuttelevasta joulukirjeestä. Blogitekstiesi lisäksi moni lukija varmaan myös odottaa hauskoja, tuomaroinnin tuottamia palindromikommenttejasi. Sanaseppojen selitysten lomassa. Koska kyseessä on blogeja kevyempi harrastus, niin siihen puuhaan ehdit ilmeisesti sitten, kun väitöskirjatyösi on ihan tapissa. Nythän se on vasta etapissa, esitarkastajien käsissä.

 4. Eija-Riitta ei ole sitten omaksunut sitä perisuomalaista tapaa jotta että vaatimmmattomuus kaunistaa. Näin hirvittävän turhanpäiväiseen ja imelään kirjoitteluun voi syyllistyä ainoastaan täysin oikeista tunteista vieraantunut porvari. Tässä tekstissä ei ollut yhtäkään kohtaa joka ei noudattaisi suomalaisia kliseitä mm. juoksin lujaa ja tein töitä lujaa kun olin hei allapäin. hmm… mistähän olen kuullut tästä aikaisemmin… ihan tulee mieleen eräs suomalainen hiihtäjä suossaan… Eija-Riitta tuntuu muutenkin julkiselta imagoltaan täysin epäaito ja teennäinen, joka suuntaan kumartava porvari joka ei loppupeleissä saa muuta aikaan kuin piipitettyä, myötäiltyä johtajaa ja tälläytyä kivan konservatiivisesti.

  Ja paljonko olet jo sijoittanut erinnäisiin telealanyrityksiin kun nyt olet ollut siellä päättämässä niistä asioista. Varmaan ihan kivat voitot tulossa.

  1. Mukava kun kysyit niin saan tilaisuuden vastata. En ole sijoittanut yhtään rahaa mihinkään osakesalkkuihin – olisi varmaan kannattanut, mutta on parempi että lainsäätäjänä en ole nappaamassa mitään hyötyjä miltään suunnalta. Aikoinaan Fortum olisi esimerkiksi ollut selvä case, niin kamalasti EU:n ETS-lainsäädäntö nosti sen voittoja ja niin selvästi se oli nähtävissä etukäteen.
   Onnellista loppuvuotta, vaatimattomasti tai muuten vain.

 5. Hei!
  Löysin sivuillesi sattumalta. Olen itse kokenut 30-vuotisen avioliiton päättymisen ja tiedän mitä kaikkea päättyminen pitää sisällään, melkein koko menneen elämän. Haluan toivottaa hyvää uutta vuotta ja voimia.

 6. Älä anna vasemmistoänkyröiden pahoittaa mieltäsi.On hyvin tyypillistä ettei vasemmistolaisesti elämään suhtautuvalta löydy empatiaa kun oma elämä on mennyt jo saamattomuuden vuoksi hukkaan ja kaikenylittävä katkeruus kalvaa.
  Kiitos ilmastonmuutosaiheen käsittelystä julkisesti.
  Jos vielä saisimme jokaisen päättäjän tutustumaan Jo Nova:n sivuilta ”climategate”-tag:in alta löytyvään PDF:ään ”timeline 1.1” , olisi poliitikkojen helpompi olla tekemättä kansalaisia vahingoittavia päätöksiä.
  Henkilökohtaisen elämäntilanteesi tiimoilta , oikeastaan olemuksesi tekee lohduttamisesi tavallista paljon helpommaksi:Jos nainen on älykäs ja lisäksi tyrmäävän hyvännäköinen, tuonkaltaiset takaiskut ovat vain pakollinen taka-askel kauniissa tanssissa.
  Jatka hyvää työtäsi, olemme Sinusta ylpeitä.

 7. Hyvää uutta vuotta ja enkeleitä matkallesi! Ero on aina rankka kokemus, eikä siitä toivu hetkessä.
  Ei kannata välittää katkerien ihmisten ilkeistä kommenteista. Meitä on paljon, jotka arvostamme sinua ja työtäsi.Tsemppiä!

 8. Tuossa roaming-datamaksujen pienentämisessä tai poistamisessa on jo oikeasti asiaa! Tuo auttaisi ihan käytännössä Euroopan yhdentymistä ja kansalaisten liikkumista esim. lomamatkoilla ympäri Eurooppaa! Hyvä! Koittakaa saada operaattorit kerrankin kuriin!

 9. Paluuviite: Wade
 10. Paluuviite: Frederick
 11. Paluuviite: gregory
 12. Paluuviite: Martin
 13. Paluuviite: calvin
 14. Paluuviite: jeremiah
 15. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you
  amend your site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a applicable deal. I were a little
  bit familiar of this your broadcast offered
  shiny transparent concept

 16. Asking questions are truly pleasant thing if you
  are not understanding anything totally, however this article presents good understanding yet.

 17. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if
  your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times
  will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.

  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your
  respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.

 18. Since the admin of this website is working, no doubt very soon it will
  be famous, due to its quality contents.

 19. I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is
  genuinely pleasant.

 20. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing
  a little research on this. And he actually ordered me dinner
  because I discovered it for him… lol. So let me reword
  this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time
  to discuss this issue here on your web site.

 21. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a thirty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 22. This post is genuinely a fastidious one it helps new the web visitors, who are
  wishing in favor of blogging.

 23. always i used to read smaller content which as well clear their motive, and
  that is also happening with this paragraph
  which I am reading now.

 24. When someone writes an post he/she retains the plan of a user in his/her mind that how a user can understand
  it. Thus that’s why this post is perfect. Thanks!

 25. I like what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the amazing works guys I’ve included you guys to blogroll.

 26. My brother recommended I would possibly like this blog. He was once entirely
  right. This put up actually made my day. You can not
  imagine just how so much time I had spent for this information! Thank you!

 27. After checking out a number of the blog posts on your web page,
  I seriously appreciate your way of blogging.
  I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my website as
  well and tell me what you think.

 28. Truly no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other
  users that they will help, so here it occurs.

 29. At this time it appears like WordPress is the preferred blogging platform out there right
  now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 30. Hi there, I discovered your web site by way of Google while searching for
  a comparable matter, your site came up, it appears
  great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Here is my website 163.30.42.16

 31. I am curious to find out what blog platform you happen to be utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest
  blog and I’d like to find something more safeguarded. Do you
  have any solutions?

 32. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind
  of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this
  website. Studying this info So i’m glad to express that I have
  an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much indubitably will make certain how to lose weight do not
  disregard this website and provides it a look regularly.

 33. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me
  of my good old room mate! He always kept talking about
  this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

  My web site; forum.vkmoravia.cz

 34. Hi there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thank you sex tips for men sharing!

 35. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of
  hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  Feel free to visit my web blog – aniene.net

 36. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  Check out my webpage; Lula

 37. This is really interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

  Take a look at my blog – diet ulitmate

 38. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with
  the same comment. Is there an easy method you are able to
  remove me from that service? Kudos!

  Here is my website: http://www.comptine.biz

 39. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to ?return the
  favor?.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your
  ideas!!

  Also visit my blog post – skilled drug

 40. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any tips? Kudos!

  My web site; http://www.meteoritegarden.com

 41. hey there and thank you natural treatment for eczema your information –
  I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the
  website lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am
  complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more
  of your respective fascinating content. Ensure that you update
  this again soon..

 42. Hmm is anyone else encountering problems
  with the pictures on this blog loading? I’m trying to
  figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

  My web page … routine skin

 43. I think that is one of the most significant info for me. And i am
  satisfied studying your article. But should statement on some basic things,
  The site taste is perfect, the articles is truly nice
  :D. Just right process, cheers.

  Feel free to surf to my website … healthy eating habits

 44. Thank you for your blog post. Brown and I have been saving
  for just a new book on this issue and your blog post has made people like us to save
  the money. Your ideas really responded to all our queries.
  In fact, in excess of what we had acknowledged previous to the time we came across your superb blog.
  I actually no longer have doubts plus a troubled mind because you have
  clearly attended to all of our needs in this article.
  Thanks

  Look at my blog – forum.vkmoravia.cz

 45. Thanks for finally talking about > Joulukirje Brysselistä
  20.12.2011 – Eija-Riitta Korhola Horace

 46. Aw, this was an extremely good post. Taking the
  time and actual effort to create a very good article?
  but what can I say? I put things off a lot and don’t seem to get nearly anything
  done.

  my web blog; Linwood

 47. I’m curious to find out what blog system you have been utilizing?
  I’m experiencing some small security issues
  with my latest site and I’d like to find something more safe.
  Do you have any suggestions?

  My blog post – fat loss

 48. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new
  apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look
  forward to all your posts! Carry on the excellent work!

  Also visit my website; stop smoking

 49. Hello, i think that i saw you visited my site thus i got here
  to go back the prefer?.I’m trying to to find issues
  to enhance my web site!I guess its adequate to use some of your concepts!!

  My web page; aging skin care

 50. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates hand and foot massage
  will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 51. Hi would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot
  faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price?
  Thank you, I appreciate it!

  My web-site … foot massage machine

 52. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital
  to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you
  access consistently rapidly.

  Here is my blog oral sex tips

 53. Thank you so much pertaining to giving everyone an update on this subject on your
  website. Please be aware that if a new post becomes available or in the event any modifications occur on the current post, I would be interested in reading a lot more and knowing how to make good usage of those techniques you reveal.
  Thanks for your efforts and consideration of people by
  making this website available.

  Feel free to surf to my site … forum.vkmoravia.cz

 54. I seriously love your website.. Excellent colors &
  theme. Did you make this site yourself? Please reply back as I?m
  attempting to create my own personal site and would love to find out where you got this from or what the theme
  is named. Many thanks!

  Visit my blog facial skin care

 55. Hello there! This article couldn?t be written much better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I am going to forward this information to
  him. Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

  Also visit my web site – Raul

 56. Thank you for your website post. Jones and I have already been saving to buy a new guide on this topic
  and your short article has made people like us to save the money.
  Your notions really answered all our questions.
  In fact, more than what we had known prior to
  when we found your superb blog. We no longer
  nurture doubts and also a troubled mind because you have completely attended to our needs in this post.
  Thanks

  Also visit my website – term treatment process

 57. Hi there, I would like to subscribe for this website to take most recent updates, therefore where
  can i do it please help out.

  Check out my blog post: grow weed

 58. I blog frequently and I genuinely thank you for your information.
  The article has truly peaked my interest. I’m going to book
  mark your website and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your Feed as well.

  Here is my website … forum.vkmoravia.cz

 59. My spouse and i were thankful that Emmanuel managed to round up
  his web research while using the precious recommendations he got in your blog.
  It is now and again perplexing to just be giving out procedures which many others might have been selling.
  And we all see we have got the website owner to thank for that.

  All the illustrations you have made, the simple web site navigation, the friendships
  your site give support to engender – it’s got mostly exceptional, and
  it’s really aiding our son and us feel that this content
  is pleasurable, which is certainly particularly serious. Many thanks
  for everything!

  Also visit my page foot massage movement

 60. Its like you read my mind! You appear to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home
  a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will certainly be back.

  Have a look at my site – eczema on feet

 61. Very nice post and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some
  professional writers? Thx 🙂

  Here is my blog – eating diet

 62. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering
  problems with your blog. It appears as though some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody
  else please provide feedback and let me know if
  this is happening to them as well? This
  could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Appreciate it

  my blog – losing weight

 63. I cling on to listening to the news bulletin speak about receiving free online grant applications so I have been looking
  around for the finest site to get one. Could you advise me please,
  where could i get some?

  My webpage – carb cycling

 64. Hi Dear, are you really visiting this web page on a regular
  basis, if so then you will definitely take good experience.

  Here is my page … Roberto

 65. Thanks so much for giving me an update on this subject on your
  site. Please know that if a completely new post becomes available
  or in the event that any adjustments occur about
  the current publication, I would be thinking about reading a lot more and
  focusing on how to make good usage of those approaches you reveal.
  Thanks for your time and consideration of other individuals by making this
  website available.

  my web site :: skin cleansing

 66. Undeniably imagine that which you said. Your favourite justification seemed to be on the web the easiest thing to
  understand of. I say to you, I definitely get annoyed while folks think about concerns
  that they plainly don’t realize about. You
  managed to hit the nail upon the highest as
  smartly as outlined out the whole thing without having side
  effect , other folks could take a signal. Will likely be back
  to get more. Thank you!

  my web blog :: http://forum.vkmoravia.cz/viewtopic.php?id=63885

 67. Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any ideas or suggestions? Cheers

  My webpage; Liliana

 68. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

  Here is my web-site air travel

 69. Right here is the perfect site for anyone who hopes to find out about this
  topic. You realize so much its almost hard to argue with you
  (not that I personally would want to?HaHa). You certainly put a new spin on a topic
  which has been written about for ages. Great stuff, just excellent!

  Here is my web blog :: hot marriage sex

 70. Good info and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you folks have any ideea where to
  hire some professional writers? Thanks 🙂

  Also visit my blog cycling diet

 71. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this info So i’m glad to convey that I have a very
  excellent uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I most certainly will make certain to don’t put out
  of your mind this website and provides it a look regularly.

  My website – forums.talktaiwan.org

 72. Unquestionably imagine that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be at
  the web the simplest factor to consider of. I say to you, I definitely get annoyed even as folks consider worries
  that they plainly do not know about. You controlled to hit the nail upon the highest as well
  as defined out the entire thing with no need side effect
  , folks could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks!

  My blog – sex life

 73. I know this web site provides quality depending
  articles or reviews and extra material, is there any other web site which offers these kinds of information in quality?

  Review my website – aging skin

 74. Howdy! This post could not be written any better! Going
  through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I am going to forward this post to him.
  Pretty sure he’s going to have a very good read.
  I appreciate you for sharing!

  Take a look at my web blog … teens smoking

 75. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.

  I am gonna watch out for brussels. I?ll appreciate if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Also visit my page – Tesha

 76. I wanted to visit and let you know how , very much I appreciated discovering your website today.
  We would consider it a great honor to work at my place of work and be able to operate on the tips shared on your web site and also
  be a part of visitors’ responses like this. Should a position of guest writer become available at your end, i
  highly recommend you let me know.

  Review my site :: long term treatment

 77. I enjoy you because of all your valuable labor on this blog.

  My mother really likes getting into investigation and it is
  easy to understand why. My partner and i notice all relating to the dynamic ways you make worthwhile guidance through your web site and therefore cause contribution from website visitors on that point while our favorite girl is now starting
  to learn a lot of things. Take pleasure in the rest
  of the new year. Your carrying out a remarkable job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am really impressed with your writing abilities
  as well as with the format for your blog. Is this a paid subject matter or did you
  modify it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a nice weblog like this one these days.

  Also visit my web blog – forum.vkmoravia.cz

 78. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s blog link
  on your page at suitable place and other person will also
  do similar in support of you.

  Here is my webpage robert atkins

 79. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts
  and I will be waiting for your further write ups thanks once again.

  Feel free to surf to my web-site acne skin

 80. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to
  drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

  Also visit my website :: tips on healthy eating

 81. Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyedreading it, you can be a great author.I will always bookmark yourblog and will come back from now on. I wantto encourage you continue your great work, have a nice holiday weekend!

 82. Hi there, yup this post is truly good and I have learned lot of things from it about blogging.thanks.

 83. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positivelyuseful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution &help different customers like its aided me. Great job.

 84. What’s Happening i am new to this, I stumbledupon this I have discovered It positively useful and it has helped me outloads. I hope to give a contribution & aid differentusers like its helped me. Good job.

 85. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 86. Hello my friend! I wish to say that this post is awesome,great written and come with almost all significant infos.I would like to peer more posts like this.My blog post … Slimingo Keto Reviews

 87. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you should publish moreon this topic, it may not be a taboo matter but generally people do not speak about these subjects.To the next! Many thanks!!

 88. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 89. Instead, he pulls focus by depicting how Diana is making an attempt to guard her sons from the royals’ archaic, closed-offtraditions. Spencer full movie online free

 90. scoliosisThanks , I have recently been looking for info approximately this subject for a while and yours is the greatest I’ve discovered till now.However, what about the bottom line? Are you positive concerning the source?scoliosis

 91. Your style is unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

 92. It as hard to come by experienced people in this particular topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *