Teloitukset Libyassa

16.6.2010

Arvoisa puhemies,
EU käy epävirallisia neuvotteluita Libyan kanssa päämääränä yhteistyösopimus, joka käsittää myös maahanmuuttoasiat. Se on hyvin ongelmallista ja huolestuttavaa nykyisissä olosuhteissa, sillä Libya ei ole osoittanut konkreettista tahtoa kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Libya ei ole myöskään ratifioinut Geneven sopimusta eikä sillä ole kansallista turvapaikkajärjestelmää.

Kuten olemme kuulleet, 30. toukokuuta Libyassa teloitettiin 18 ihmistä ja arvioiden mukaan yli 200 ihmistä odottaa tuomion toimeenpanoa. Sekä toukokuussa teloitettujen että teloitusta odottavien joukossa on myös ulkomaalaisia.

Kun neuvotellaan yhteistyösopimuksesta EU:n ja Libyan välillä, meidän on edellytettävä, että Libya ratifioi ja panee täytäntöön pakolaisten asemaa ja oikeuksia koskevan Geneven sopimuksen sekä kunnioittaa muita tärkeimpiä solmimiaan ihmisoikeussopimuksia. Vetoan Libyan hallitukseen päästää YK:n pakolaisjärjestö koordinoimaan ja auttamaan kansallisen turvapaikkajärjestelmän luomisessa maassa oleville pakolaisille.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *