Kiireellinen päätöslauselma Gilad Shalitin tapauksesta

Arvoisa puhemies,

kuten tiedämme, poliittisesti arkoihin tilanteisiin liittyvissä ihmisoikeuspäätöslauselmissa piilee aina riski. Yksittäiseen ihmiseen kohdistunutta vääryyttä on vaikea tunnustaa, kun kriisin vastapuolikaan ei ole syytön. Joskus tällaiset kannanotot lässähtävätkin juuri kyvyttömyyteen keskittyä itse asiaan hakiessamme tasapainoa. Tulee sen sijaan jälleen alleviivattua kriisiä kokonaisuudessaan.

Gilad Shalitia koskeva päätöslauselma on kuitenkin pysynyt asiassa, ja aion äänestää sen puolesta. Se painottaa myös että Lähi-idän kriisin kaikkien osapuolten on noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuslainsäädäntöä.

Gilad Shalit kaapattiin Hamasin toimesta vuonna 2006. Hän oli tuolloin 19 vuotias ja on ollut vangittuna tuntemattomassa paikassa Gazassa siitä saakka. Shalitista on tullut Hamasille tärkeä neuvotteluase, ja Hamas on estänyt esim. Punaisen Ristin edustajia tapaamasta häntä. Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet pidätyksen ja vangitsemisen, joka on täysin vastoin kaikkia kansanvälisiä humanitaarisia sopimuksia.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *