Jatkokysymys kysymykseen E-2255/09 ”Hehkulamppudirektiivi”

Arvoisan komission jäsenen Andris Piebalgsin komission puolesta antama vastaus ei vastannut tyhjentävästi kysymykseeni E-2255/09 hehkulamppudirektiivistä, erityisesti hehkulamppudirektiivin tehokkuudesta päästöjen kokonaissäästöön. Vastauksessaan komissio toteaa, että direktiivin valmisteluvaiheessa ei tuotu esiin merkittäviä alueellisia eroja tietyn valaisutekniikan käytön vaikutuksista ja että koska tuotetta koskevat vaatimukset ja käyttötavat ovat kaikkialla samat, vaikutustenarviointia ei tehty erikseen kussakin jäsenvaltiossa. Komissio myös kehottaa tutustumaan vastaukseensa Ashley Moten kysymykseen E-1090/09. Vastauksessaan kysymykseen E-1090/09 komissio toteaa, että hehkulamput eivät ole tehokkaita sisälämpötilan säätämisessä, niiden sijainti katossa tekee lämmöstä tehotonta, lämpö ei ole tarpeen kesällä (saattaa lisätä viilennyksen tarvetta) eikä kaikissa valaistavissa huoneissa tarvita lämmitystä.

Suomalaisen Teknillisen korkeakoulun uusimmissa tutkimuksissa kuitenkin selviää, että hehkulamppujen energia palautuu käytännössä kokonaan asuntojen lämmöksi. Hehkulamppujen tuottama lämpö pitää korvata lämmityksellä, ja jos lämmitys on fossiilipohjaista, hiilijalanjälki kasvaa. Mitä pienempitehoisella lampulla hehkulamppu korvataan, sitä suurempi on lämmityksen lisätarve. Tutkimus selvittää, että jos lämmitys tapahtuu öljyllä, lamppujen vaihtaminen lisää öljyn kulutusta. Vastaavasti sähköllä lämmitettäessä lamppujen vaihdon jälkeen sähköä kuluu yhtä paljon kuin ennenkin, sillä sähköpattereissa sitä kuluu enemmän. Kaukolämmön kohdalla ratkaisevaa on, millä sähkö ja lämpö tuotetaan. Kaupunkialueilla Suomessa ne usein tulevat samasta voimalasta. Lamppujen vaihtaminen vähentää sähköä mutta lisää lämpöä. Näin ollen juuri lämmitysmuoto on ratkaiseva hiilijalanjälkeä määriteltäessä.

Ottaen huomioon tämänhetkiset sähkö- ja lämmitysenergian tuotantomahdollisuudet EU:n alueella ja käytetyt energiamuodot, katsooko komissio, että hehkulamppujen myyntikielto olisi toteutunut liian aikaisin kaikkialla Euroopassa? Näkeekö komissio edelleen, että tuotteen käyttötavat eivät kaikkialla ole samat, kun otetaan huomioon pohjoisten maiden käytännössä ympärivuotinen lämmityksen tarve?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *