6 yötä vaaleihin: Haastan ehdokkaat julkistamaan vaalibudjettinsa

31.5.2009

Muutama päivä sitten eräs televisiotoimittaja tiedusteli vaalikampanjastani, jonka budjetti liikkuu noin kuudenkymmenen tuhannen paikkeilla, ja ennakoi sen olevan kalleimpia eurovaalikampanjoita. Arvio jossain määrin yllätti – päinvastoin kuvittelen, että jos tulen valituksi, siinä liikutaan sisään päässeiden ehdokkaiden kampanjakustannusten alarekisterissä. Toki Soini ja Mitro ovat asia erikseen – lehdistö hoitaa kampanjoinnin heidän puolestaan, ja tuskin omaa rahaa tarvitaan kymppitonniakaan. Me tavikset kuitenkin joudumme ostamaan näkyvyyttä.

Oman vaalibudjetti-ilmoitukseni tein reilut kaksi viikkoa sitten, ja se on nähtävissä netissä. Jo nyt on selvää kadulle katsomalla, että paljon kalliimpiakin kampanjoita on liikkeellä. Äänestäjien kannalta ennakkoon tiedottaminen olisi hyvää poliittista kuluttajansuojaa ja auttaisi arvioimaan kampanjoita – kun tämä mahdollisuus kerran on.

Kokoomuksen varapuheenjohtajana haastankin kaikkia ehdokkaita mutta etenkin oman puolueeni 19 muuta ehdokasta tekemään selkoa budjeteistaan jo ennalta. Homma ei vie kauaa aikaa, ja tällä kertaa lomake on hyvin selkeä.

Oma vaalibudjettini on jo noin puoleksi koossa, lopusta otan tarvittaessa lainaa. Potti on kertynyt kahden vaaliseminaarin tuotosta ja yksittäisistä lahjoituksista. Niistä mikään ei ole ylittänyt 1500 euroa. Laki velvoittaa ilmoittamaan 3400 euroa tai enemmän lahjoittaneiden nimet. Muutkin nimet ilmoittaisin mieluusti mutta minulla ei ole lupaa siihen.

Siihen kuitenkin lienee oikeus, että kertoo, kuka ei ole lahjoittanut. Koska Vihreä Lanka on toistuvasti yrittänyt leimata minut Vapon rahoittamaksi (vihreiden piireissä ilmeisesti oletetaan, että mielipide syntyy vain maksusta), kerrottakoon ettei pyynnöistä huolimatta niin ole koskaan tapahtunut. Vapolle kelpaa ilmeisesti vain kepulainen. Kerrottakoon myös, ettei lahjottajissa ole ydinvoimayhtiöitä ? siihen on puolestaan syynä oma pyytämättömyyteni.

Niin tai näin, toistetaan se vielä kertaalleen. Jos joku maksaa vaalirahaa, hän tekee sen turhaan, jos kuvittelee minun sitten tottelevan hänen toiveitaan. Jos hän sen sijaan pitää minua poliitikkona, joka on jo saanut paljon tulosta aikaan ja jonka hän toivoo vastakin jatkavan samaa rataa, tilanne on molemmin puolin tasapainossa.

Mistä vaaliraha kertyy
Ennakkoilmoituksessa mainitut summat ovat tavoitteita, joihin pääseminen ei ole varmaa. Toistaiseksi vaalirahaa on kertynyt seuraavasti.
Marraskuussa järjetettiin seminaari EU:n ilmasto- ja energiapaketista ? tässä lainsäädäntöpaketissa vastasin EPP:n päästökauppakannasta teollisuusvaliokunnassa. Liput maksoivat 750 euroa, luennoitsijoita olivat Eija-Riitta Korhola, professori Atte Korhola, johtaja Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä sekä johtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry:stä. Osanottajia oli 20, lähinnä energia- ja metsäalan sekä metalliteollisuuden yrityksiä, kokoon saatiin 15 000 euroa.

Toinen seminaari oli toukokuussa, aiheena tulevat trendit ulkopolitiikassa, ilmastopolitiikassa, energiapolitiikassa ja finanssipolitiikassa. Sama maksu, luennoitsijoita ER Korhola, ulkoministeri Alex Stubb, Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, professorit Pekka Pirilä ja Atte Korhola, osanottajia noin 25 , kokoon saatiin noin 18 000 euroa. Osanottajia oli laajemmin kaupan, pankkitoiminnan, rakennus-, metalli- , metsä ja energiateollisuuden alalta.

Lisäksi kerään rahaa puhelinkampanjalla, jolla kuka tahansa voi lahjoittaa viitosen tilaamalla palindromin. Lähetä viesti PALI numeroon 17252. Palvelun hinta on 5 euroa (sis.alv). Tuotolla kartutetaan vaalikassaani.En toistaiseksi tiedä kuinka paljon kampanja on tuottanut. Samoin otamme vastaan kiitollisena pieniä ja isoja suoria lahjoituksia. Yksikään yrityksen tai yksityisen lahjoitus ei ole ylittänyt 1500 euroa.

Itse varaudun noin 10- 15 000 euron omaan osuuteen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *