Pekkarinen ja kärsivällisyyden lahja

24.2.2008

Päivän uutiset kertovat, että elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on tuskastunut vihreiden energiapuheisiin. Minä ihmettelen suuresti.

Ihmettelen Pekkarisen maltillisia äänenpainoja aiheesta purkautuessaan. Itse en sellaiseen kärsivällisyyteen ehkä pystyisi, en etenkään jos olisin alan vastuullinen ministeri. Kyllä kai se kiehuttaisi sappea, jos oman hallinnonalan kysymyksistä syötettäisiin jatkuvasti virheellistä tietoa ja väärin tulkittuja lukuja toisen ministeriön taholta.

Siinä missä Pekkarinen tyytyy puhumaan harhaanjohtamisesta, minä olisin jo kiusattu puhumaan valehtelemisesta. Etenkin rennon lounaan jälkeen.

Aiemmin tässä blogissa olen käsitellyt samaa ongelmaa, jonka Pekkarinenkin mainitsi, sähkökapasiteetin ja sähköenergian ilmeisen tahallista sotkemista (ks. Sähköoppia blondeille ja bruneteille). Kilowattien ja kilowattituntien eron tunnustaminen olisi ensimmäinen vaatimus rehelliselle energiakeskustelulle.

Toinen vaatimus olisi yhteismitallisuus edes omien energiapuheidensa kanssa. Mutta tällaista koherenssia sen enempää vihreät kuin ympäristöjärjestötkään eivät ole tottuneet harrastamaan. He käyttävät sitä lukua, mikä heille kulloinkin sopii. Kun puhutaan energiansäästöpotentiaalista, energiankulutus arvioidaan mielellään yläkanttiin. Lupaava lukuhan siitä silloin tulee. Sama luku ei kuitenkaan kelpaa lähtökohdaksi silloin, kun puhutaan uusiutuvan energian tavoitteiden realistisuudesta. Energiankulutuksen kasvua puolestaan vähätellään osoittamaan sen, että tavoite on helposti saavutettavissa. Diskrepanssista ei tarvitse välittää.

Ei tarvitse, oikea vastuu on ulkoistettu muille. Riittää kun poljetaan maailmalle jalkaa.

Energiapopulismi jatkuu, valitettavasti myös monen humanistitoimittajan edesauttamana. Voimia Maurille. Ja harras ihailuni.

Päivän uutinen löytyy tästä linkistä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *