Myllerin tuulivoimapuheet perustuvat käsitesekaannukseen

11.1.2008

Korhola: Myllerin arviot tuulivoimasta epärealistisia
– käsitesekaannus sähkötehon ja sähköenergian välillä tuottaa usein isoja laskuvirheitä

– Tuulivoimaa kannattaa kyllä lisätä tuntuvasti mutta sen varaan ei poliittisten päättäjien pitäisi tehdä epärealistisia laskelmia, kuten europarlamentaarikko Riitta Myllerin arvio tuulivoiman lisäämismahdollisuuksista ydinvoiman tasolle vuoteen 2020 mennessä oli. Se perustuu tyypilliseen virheeseen sotkea keskenään sähköteho (MW) ja sähköenergia (TWh). Jo sähköteholla mitattuna arvio on varsin utopistinen, mutta energiamäärillä mitattuna se on mahdoton, sanoo europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok).

– Ongelma on siinä, että lamppumme eivät syty nimellisillä sähkötehoilla vaan energialla. Myllerin arvio Suomen tuulivoimakapasiteetista (2000 MW) olisi mahdollisuuksien rajoissa vain jos tuulivoiman rakentamista ja käyttöä tuetaan mittavin taloudellisin toimin. Tuo määrä tuulivoimakapasiteettia ei kuitenkaan tuota sähköenergiaa vuodessa kuin vain noin 5 terawattituntia (TWh). Se olisi alle neljännes ydinvoiman nyt tuottamasta sähköstä.

Ydinvoimakapasiteettia on Suomessa 2700 MW. Tuolla kapasiteetilla Suomen ydinvoimalaitokset tuottivat vuonna 2007 noin 22,5 TWh sähköenergiaa, mikä on 4,5-kertainen Myllerin tuulivoimavisioihin verrattuna. Kun Suomeen valmistuu seuraava ydinvoimalaitos (Olkiluoto 3) vuonna 2011, Suomen vuotuinen ydinvoimalla tuotetun sähköenergian määrä on noin 35 TWh, mikä on jo 7-kertainen Myllerin visioon nähden.

– On siis syytä tarkastella niitä sähkömääriä, joita kukin voimalaitostyyppi voi tuottaa, eikä sen nimellistä sähkötehoa, Korhola korostaa. Erilaiset voimalaitostyypit käyvät eripituisia aikoja vuodessa, ja tuulivoiman vaatimaton huipunkäyttöaika tulee ottaa laskelmissa huomioon. Tuulivoiman huipunkäyttöaika voi olla 2500 tuntia vuodessa ja ydinvoiman huipunkäyttöaika on ollut Suomessa aina vähintään 8000 tuntia vuodessa.

– Vaikka Suomeen rakennettaisiin tuulivoimaa olemassa olevan runsaan 100 MW:n lisäksi noin 2900 MW vuoteen 2020 mennessä ei tuulivoimalla päästä lähellekään ydinvoiman sähköntuotantolukuja, Korhola korostaa.

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 5360326
Korhola on jäsenenä ympäristövaliokunnassa ja ilmastonmuutosvaliokunnassa sekä varajäsenenä energia- ja teollisuusvaliokunnassa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *