Pekkarinen rikkoo syöttötariffipuheillaan hallitusohjelman linjauksia

14.10.2007

Korhola: Pekkarinen rikkoo syöttötariffipuheillaan hallitusohjelman linjauksia

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen viime aikojen energiapoliittiset kaavailut syöttötariffeista eivät ole hallitusohjelman linjausten mukaisia, kritisoi Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola. Hallitusneuvotteluiden energia- ja ilmasto-osuudesta neuvotellut Korhola muistuttaa, että hallitusohjelmassa syöttötariffit rajattiin koskemaan pieniä biokaasuvoimalaitoksia. Rajauksen tarkoituksena oli torjua energiamarkkinoiden vääristymiä sekä sellupuun ja muun metsäteollisuuden raaka-ainepuun ohjautumista suoraan polttoon.

– Nyt Pekkarinen on luistanut omavaltaisesti irti ohjelmasta ja harrastaa iltalypsyä hallitusohjelmaneuvotteluissa sovitun vastaisesti, Korhola syyttää.

– Tosin hallitusohjelmaan jäi kirjaus, että asia voidaan ottaa uudelleentarkasteluun, kun EU:n taakanjako uusiutuvan energian edistämisestä valmistuu. Komission lukuja ei kuitenkaan vielä ole tullut. Ainoaksi johtopäätökseksi jää, että Pekkarinen joko toimii omavaltaisesti tai on jo valmiiksi luovuttanut EU-komission edessä. Se ei lupaa hyvää suomalaisen edunvalvonnan kannalta.

– Me tarvitsisimme ministerin, joka taistelee henkeen ja vereen sen puolesta, ettei Suomi saa kohtuutuonta osuutta EU-taakanjaosta vain siksi, että on tälläkin alueella ollut varhainen toimija. Muuten taas kerran uhkaa käydä niin, että asiansa hyvin hoitanutta rangaistaan.

Kokoomus vastusti hallitusneuvotteluissa syöttötariffien käyttöönottoa ennen muuta siksi, että syöttötariffit ovat tehoton ja kallis tapa yrittää edistää uusiutuvaa energiaa. Ne lisäävät tarpeettomasti kuluttajien kustannuksia.
– Kokoomus kannattaa tuulivoiman lisärakentamista, Korhola korostaa, mutta syöttötariffi tukimuotona vääristää markkinoita liikaa. Suorat investointi- ja tuotantotuet ovat syöttötariffeja tehokkaampi ja markkinoiden kannalta vakaampi keino lisätä uusiutuvaa energiaa Suomessa.

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola +358405360326 tai +32488422390

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *