Gazan humanitaarisesta tilanteesta

9.10.2007

Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen,

Gazassa vallitsee inhimillinen kärsimys. Sen humanitaarinen kriisi on laajentunut viime kuukausien aikana vastaansanomattomaksi katastrofiksi.

Enää ei ole kysymys siitä, että vain peruselintarvikkeista olisi pulaa. Palestiinan talous on romahtanut ja mahdollisuus elinkeinojen harjoittamiseen heikentynyt. Ihmisten arkielämä on murentunut palasiksi, eivätkä avustusjärjestöt pysty toimimaan alueella. Asukkaat ovat loukussa saarron keskellä. Ja kuten arvoisa komission jäsen totesi, Länsirannalla uhkaavat samat ongelmat.

Gazan asukkaat ovat kriisin kummankin osapuolen epäonnistuneen politiikan uhreja. On aivan eri asia puhua Hamasista vihollisena ja terroristijärjestönä kuin julistaa koko Gaza vihollisalueeksi. On aivan eri asia puhua Israelista vihollisena kuin kieltäytyä yhteistyöstä peruspalvelun tarjoajien ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Vaikka kriisin osapuolet ovat umpikujassa, vastuu humanitaarisista perusoikeuksista on kummallakin puolella.

Parlamentin ryhmien päätöslauselma on poikkeuksellisen puhdas mielenilmaus Lähi-idän kriisistä. Se on riisuttu kokonaan poliittisista taustavaikuttimista. Jäljelle on jäänyt Euroopan syvä huoli gazalaisten elämästä. Arvoisa komission jäsen, haluan muistuttaa, että tämän saman huolen olemme ilmaisseet jo aiemmin tänä vuonna.

Nyt emme voi olla kummankaan puolella. Emme voi osoitella sormella. Viattoman kärsimys vieköön kaikki halut selitellä ja hakea oikeutusta Gazan tilanteelle. Vaadimme vain yhtä: kriisin osapuolet, antakaa meidän auttaa ja varsinkin auttakaa itseänne, sillä ihmisen hätä on suuri.

Arvoisa komission jäsen, vain tätä Euroopan vaatimusta Gazan tilanteesta toivon teidän vievän kriisin osapuolille, arabiyhteistyökumppaneille ja kvartetille.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *