Transnistrian (Moldova) ihmisoikeusloukkaukset

11.7.2007

Arvoisa puhemies,

Transnistrian tilanne on vakava muistutus siitä, että ihmisoikeuksia loukataan räikeästi ja peittelemättömästi myös Euroopan sisällä. Separatistisen ja autoritaarisen Transnistrian hallinnon välinpitämättömyys oikeusvaltion periaatteista ja demokratiasta on jatkunut jo viisitoista vuotta.

Transnistrian ihmisoikeusloukkaukset ovat myös osoitus siitä, että pitkittyneen valtiollisen kriisin seurauksena myös kansalaisoikeuksien kehitys jähmettyy. Niinpä ihmisoikeuksien realisaatio ei liene mahdollista, ellei Moldovan ja Transnistrian kiistaa ratkaista pysyvällä ja kestävällä tavalla. Nyt vallitsee pattitilanne: kriisi on jäädytetty. Ihmisoikeuksia poljetaan, itsenäistä mediaa ja kansalaisjärjestöjä ahdistellaan.

Moldovalla on oikeus alueelliseen yhtenäisyyteen ja sen koko kansalla perusoikeuksiin.

Moldova mielii unionin yhteyteen. On selvää, että Transnistrian solmu on avattava ennen kuin integraation ovi aukeaa lopullisesti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *