Darfurin tilanteesta

11.7.2007

Arvoisa puhemies,

Arvostan sitä, että äänestämässämme päätöslauselmassa nostettiin esille "Responsibility to Protect". Kyse ei aina ole sotilaallisesta interventiosta, mutta on selvää, että YK:lla on tämä velvollisuus; ilman sitä järjestö kutistuu nyökyttelijöiden ja väärinkäyttäjien kerhoksi. YK:n kyvyttömyydestä on valitettavasti merkkejä. Darfurin kriisin inhimillisestä tragedia on uusi häpeänläikkä kansainvälisen yhteisön kokousasiakirjoihin. Miksi YK puuttuu herkemmin Lähi-idän kuin Afrikan ongelmiin?

Myös Kiinan huolestusta herättänyt rooli on otettu huomioon. Intohimoissa Afrikkaan on uuskolonialismin piirteitä. On perusteltua kysyä, käytetäänkö taloudellista valtaa suurvaltapakkomielteiden edistämiseen. Se näkyy myös Darfurin kriisissä.

Kriisin yksi syy on etninen marginalisointi, ja poliittisen ratkaisun avain on, että rauhanneuvotteluihin saadaan sidottua kaikki osapuolet. Toiseksi taustalla on alikehittyneisyys ja ympäristökatastrofi: kriisi on ensimmäinen ilmastonmuutossota. Myös humanitäärinen ratkaisu on siten välttämätön. Ympäristön tila ei ainakaan parane tulevaisuudessa, ja vaara eskaloitumiseen on todellinen.

On arvokasta, että EU haluaa nähdä vastuunsa Darfurin ja muiden Afrikan ongelmien ratkaisemisessa. Toivoisin, että joskus voimme sanoa Yhdysvalloista samaa. Joku voi todeta, että Eurooppa potee huonoa omaatuntoa historian tähden. Voi olla, mutta se ei tapa ihmisiä. Hiljaisuus ja välinpitämättömyys tappavat.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *