Valtionpäämiehet mukaan ilmastokokouksiin

2.2.2007

”Ilmastokeskusteluja on liian pitkään käyty vailla korkeinta poliittista mandaattia virkamies- ja ympäristöministeritasolla. On korkea aika sille, että YK:n ilmastokokouksiin tulevat vastaisuudessa myös valtioiden päämiehet”, vaatii Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, joka on osallistunut europarlamentin edustajana viimeiseen neljään ilmastokokoukseen. Korhola odottaa muutoksen tapahtuvan jo syksyllä 2007 Balin ilmastokokouksessa.

”Viime syksynä ilmestyneessä Sternin raportissa peräänkuulutettiin nopeasti globaaleja toimenpiteitä ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Mutta nimenomaan globaaleja toimenpiteitä tuntuu syntyvän työläästi. Samaan aikaan kun poliittinen tahto ilmastomuutoksen torjumiseksi on vahvistumassa, ilmastopolitiikan keinot ovat jähmettyneet paikoilleen. Ilmastokokous toisensa jälkeen päättyy vakuutteluihin edistysaskelista, mutta itse päästövähennyksiin edistys ei liity. Myöskään viimeisin Nairobin ilmastokokous ei tuonut näköpiiriin merkittävien uusien maiden sitoutumista päästöleikkauksiin nykyisen Kioton sopimuksen päätyttyä vuonna 2012. Edistystä tuskin syntyy vastaisuudessakaan, ellei ilmastokokousten poliittista profiilia nosteta. Se tapahtuu vain valtionpäämiesten avulla.

EU on sitoutunut päästövähennyksiin, mutta yksipuoliset toimet eivät ole riittävän kunnianhimoinen eivätkä riittävään tulokseen johtava ratkaisu. EU:n päästöjen osuus on viisitoista prosenttia kokonaispäästöistä. Vaatimus yksipuolisten tavoitteiden kiristämisestä ilman samanaikaista rintaman laajentamista voi ajaa neuvotteluasetelmat yhä tiukempaan lukkoon. Vain laajan yhteisrintaman rakentaminen vaikkapa sitten uudenlaisin sopimusehdoin ilmastomuutoksen torjumiseksi on mielekästä. Samaa viestitti Britannian pääministeri Tony Blair Davosissa viime viikonloppuna.

On hyvä, että EU on ilmaissut selkeän tahtonsa ilmastopolitiikan suunnannäyttäjänä. Seuraava merkittävä edistysaskel otetaan, kun EU:n valtionpäämiehet osallistuvat ilmastokokoukseen ja luovat näin painetta myös muille merkittäville osapuolille.”

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola 040 5360326

Katso myös Kuukauden teema: Miksi ilmastopolitiikka ei etene

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *