Pitkään odotettu sovittelu

1.5.2006

thumb___pic000652

Tässä kuvassa on Ludvig van Beethovenin kuulolaite. Jutun lopussa esittelen lisää Itävallan puheenjohtajuuskauden esillepanemia kulttuuri- ja taideaarteita

Olen pitkin kevättä johtanut prosessia, joka alkoi, kun parlamentti ja neuvosto eivät päässeet lähellekään toisiaan näkemyksissään, joita heillä oli mietinnöstäni. Kysymys oli Århusin sopimuksen soveltamisesta EU:n toimielimiin. Tiedotteen asiasta voi halukas lukea tästä.

Sovittelu on prosessi, jossa yksittäisen mepin valta on suurimmillaan. Se on myös valtavan kiinnostava tapahtuma, joka voi huipentua monen tunnin väsytystaisteluun toisen osapuolen, neuvoston kanssa. Se muistuttaa joskus suomalaista budjettiriihtä tai lakkojen sovittelua. Tästä linkistä voit lukea miten virallinen EU-jargon määrittelee sovittelun.

Koska kyseessä oli kolmas oma sovitteluni, ja eräänkin kanssa valvottiin aamuneljään saakka, olin varautunut taas rankkaan sessioon, varsinkin kun tappelut asiasta ovat olleet suuria, ja suoranaista uhkailua ja painostustakin on esiintynyt.

Se harmitti, että olin saanut vappuviikonlopun alkajaisiksi flunssan, joka ei vieläkään ollut talttunut. Olin kuumeessa ja kulahtanut.

Mutta nyt oli mahtava menestys päällä. Kaikki olivat kai kevän kuluessa väsyttäneet itsensä ja halu kompromissiin oli vallannut parlamentin. Neuvostokin jousti sopivasti, mutta pakko tunnustaa: sen ja komission kanta oli alun alkaenkin järkevämpi.

Ällistyin, kun koko homma oli ohi kahdeksaan mennessä ja pääsin sänkyyn potemaan. Mahtava aloitus toukokuulle. Onnitteluja sateli, ja olin helpottunut.

thumb___pic000653

Sovittelu pidettiin neuvoston rakennuksessa, Justus Lipsiuksessa. Lopullisessa sovittelussa paikalla olivat jäsenmaiden edustajat, parlamentin delegatio sekä komission edustajat.

thumb___pic000654

Sovittelua johti kuumeflunssainen meppi.

thumb___pic000655

Välillä käytiin pikkukokouksissa miettimässä, mitä kannattaa ehdottaa vastapuolelle kompromissiksi

thumb___pic000656

Neuvoston käytävillä oli lasivitriineissä puheenjohtajamaa Itävallan kansallisaarteita. Tässä Beethovenin alkuperäinen sävellys, 9. sinfonia, d-molli

thumb___pic000659

Itävallan neuvottelija suurlähettiläs Grahammer esitteli vitriinejä ja lattialle piirrettyä muinaista karttaa parlamentin delegaation johtajalle espanjalaiselle Vidal-Quadrasille.

thumb___pic000657

Wienin kongressin loppuasiakirja

thumb___pic000660

Ja herkkujen herkku, ainakin filosofille: Ludvig Wittegensteinin Tractatuksen alkuperäiskäsikirjoitus

thumb___pic000661

Ainakin isona tästä tekstistä saa selvää. Halukkaille friikeille voin lähettää kuvan sähköisenä: se on silkkaa Wittgensteinia!

thumb___pic000662

Ja Mozartin g-mollisinfonia alkuperäisasussaan

thumb___pic000663

thumb___pic000664

Tarkkanäköinen huomaa tämänkin merkittävän kirjan: Mies vailla ominaisuuksia

thumb___pic000665

… ja tästä oikealta Martin Buberin Googin ja Maagogin (Gog und Magog) ensipainoksen

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *