Laosin, Kambodzhan ja Vietnamin ihmisoikeustilanteesta

29.11.2005

Arvoisa puhemies

Nyt käsiteltävä päätöslauselma saa parlamentissamme laajan tuen taakseen, aivan kuten sen pitääkin. Ihmisarvoisen elämän ja ihmisten perusoikeuksien puolustamisen saralla meillä eurooppalaisina poliitikkoina on mahdollisuus ja velvollisuus yhä vahvempaan puolustustyöhön.

Tämä päätöslauselma on, kuten todettu, hyvä osoitus siitä, miten voimme nostaa valiokunnissa kuulemaamme täysistuntoon. Ihmisoikeuksien alivaliokunnassa järjestetty kuuleminen kertoi sen, että huoli Laosin, Kambodzhan ja Vietnamin ihmisoikeuksien toteutumattomuudesta on todellinen.

Kambodzhan osalta ehkä aiemmin on haluttu antaa maalle aikaa normalisoitua ja toipua Punaisten Khmerien kaudesta, mutta raja on nyt tulossa vastaan. Kun sorretutkin jatkavat sortoa, muun maailman on puututtava ihmisoikeusrikoksiin. Uutiset esimerkiksi oppositiopoliitikkojen ja toimittajien pidätyksistä eivät kerro hyvästä kehityksestä. Aivan erityistä huomiota kansainvälisen yhteisön on kiinnitettävä naisten asemaan. Ihmisoikeustyössä helposti syrjäytyvien ryhmien, kuten naisten lasten – aivan erityisesti tyttöjen -, vähemmistöjen, alkuperäiskansojen ja vammaisten oikeuksien edistäminen on ensisijaista ja hyvä onkin, että päätöslauselmassa on näihin kiinnitetty huomiota.

Laosin tilanteesta meillä ei edes ole tarkkaa tietoa, sillä maahan ei päästetä ulkomaisia ihmisoikeusjärjestöjä. Kuitenkin tiedämme sen, että perusoikeuksien toteutumisesta ei maassa voi puhua.

Kun parlamentti nyt antaa päätöslauselmalle laajan poliittisen tuen, samalla myös muistuttaen aiemmista päätöksistään, se tarkoittaa, että seuraamme tilanteiden kehittymistä näissä maissa tarkasti ja mikäli tilanne ei parane, palaamme asiaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *