Korholan seminaari: Itämeren vaelluskalakannat ovat vaarassa

11.4.2005

– Ympäristöalan professoreiden ryhmä Korholan vieraana Strasbourgissa

Itämeren vaelluskalakannat, lohi, taimen ja turska, ovat vaarassa, ja tilanne vaatii pikaisia pyyntiä rajoittavia toimenpiteitä, sanoi kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Strasbourgissa Itämerta ja ilmastomuutosta koskevassa ympäristöseminaarissa. Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan (kok.) järjestämään seminaariin osallistui 17 ympäristöalan professoria ja tutkijaa mm. Helsingin Yliopistosta, Suomen Akatemiasta, Metlasta ja SYKEsta. Tutkijaryhmän lisäksi tapahtumaan osallistui tiedotusvälineiden edustajia sekä ympäristö- ja ilmastoyksikön johtaja Ib Troen komission tutkimuksen pääosastolta. Seurue vieraili tiistaina myös Euroopan tiedesäätiössä.

Itämeren tilasta puhunut Lehtonen arvosteli Itämerellä harjoitettavaa liikapyyntiä. "Kalasaaliit ovat kasvaneet viisinkertaisiksi puolessa vuosisadassa, ja uhkaavat jo kalakantoja, mikä näkyy selvästi joidenkin kutukantojen koon muutoksena." Viime vuoden loppukuukausina Itämerellä kalastettiin 20 000 yli 4,4-kiloista lohta, jotka myytiin 8 centin kilohintaan. "Tällainen toiminta ei ole mielekästä, vaan kääntyy elinkeinoa vastaan, sillä luonnonlohijoet kärsivät samaan aikaan emokalojen puutteesta", totesi Lehtonen.

Korhola järjesti professoritason seminaarin jo toistamiseen. "Yhteydenpito akateemisiin asiantuntijoihin on ympäristölainsäätäjälle arvokasta. Siinä missä elinkeinoelämä ja kansalaisjärjestöt lobbaavat meitä aktiivisesti, tieteellinen tieto on syytä oma-aloitteisesti hakea", Korhola sanoo. "Vaikka yhteiskunta tukee akateemista tutkimusta, koska se tarvitsee sitä kipeästi, valitettavasti juuri tämä tieto jää lainsäätäjiltä usein pimentoon."

(Seminaarissa puhuivat myös aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeri (HY), ympäristönsuojelutieteen professori Pekka Kauppi (HY), ohjelmajohtaja Kaisa Kononen (Akat.), professori Atte Korhola (HY), professori Harri Kuosa (HY), erkoistutkija Esko Kuusisto (SYKE), professori Jukka Laine (Metla), professori Ilmo Massa (HY), professori Juhani Päivänen, pääjohtaja Petteri Taalas (Ilmatieteen laitos), vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta (Ilmatieteen laitos) sekä professori Markku Wilenius (TTKK))

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *