Avoin shekki Romanialle

5.4.2005

Aamu alkoi käynnillä Suomen EU-edustustossa, jossa oli vierailevia tähtiä ympäristöministeriöstä briefaamassa meitä REACH-kemikaaliasetuksesta ja Suomen tulossa olevasta kannasta siihen. Satu Hassi hyrisi tyytyväisyyttään siitä, että Suomi on hänen kannoillaan. Minä en hyrise, ainakaan vielä, REACHissa on paljon korjattavaa.

EU-edustustosta painoin EPP:n ryhmäkokoukseen vähän myöhässä. Tunnelma oli varsin kuuma, käsittelimme Romanian jäsenyyttä. Tilanne on erityisen hankala kahdesta syystä. Ensinnäkin: miksi ihmeessä siitä päätetään näin aikaisin, 20 kuukautta ennen jäsenyyden alkua. Kollegat varoittelivat, etenkin saksalaiset, että sellainen on blankoshekin antamista maalle, jonka ei voi millään muotoa sanoa täyttävän EU-kriteerejä. Koskaan aiemmin ei mikään maa ole ollut niin kaukana tavoitteistaan äänestyksen alla. Pahimmat ongelmat ovat korruptio, järjestäytynyt rikollisuus ja aivan kuralla oleva ympäristötaso.

Puheenvuoroista päätellen saksalaiset ja hollantilaiset näyttivät olevan kriittisimpiä. Ja Itälä, joka piti hyvän puheen. ja kerrankin, kerrankin onneksi tulkit käänsivät sen aika virheettömästi englanniksi. Itse olen luopunut pääpiirteissään suomen kielen käytöstä, sillä useimmiten tulkkaus menee pieleen.

Siitä puheen ollen, tänään silmiini osuikin viime perjantain saksalainen sanomalehti, jossa siteerataan Kauppia, joka sanoi että suomen puhuminen on loppu. Hän oli saanut tarpeekseen, kun käännös täysistunnossa meni niin poskelleen että kollegat nostelivat kulmiaan ja loukkaantuivat.

Itälän viesti oli tiukka: Hän totesi, että viime aikoina häntä on huolestuttanut se signaali, joka tulee sekä vakaussopimuksesta että laajentumiskeskustelusta: meillä on sopimuksia jotka on tehty pikemminkin rikottavaksi kuin noudatettavaksi. Tämäkö on viestimme? "Nyt ollaan antamassa avoin shekki Romanialle. Miten selitän tämän suomalaiselle maanviljelijälle: että me luomme sääntöjä ja lähtökohtia joita ei ole tarkoituskaan noudattaa?"

En ole muuten tainnut kehua riittävästi kokoomuskollegoitani tässä päiväkirjassa. Tämä porukka ansaitsisi sen. Meillä on kyllä ihme ryhmä, politiikassa ilmeisen epänormaali konstellaatio, koska meillä on oikeasti hauskaa ja hyvä henki. Ystäviä, joista on helppo pitää.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *