EU varautuu Kioton sopimuksen kaatumiseen

11.12.2004

Milanon COP9 kokouksesta palaava europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) arvioi kokouksen perusteella, että ensi kesäkuun alun uusiutuvien energioiden kansainvälinen kokous Bonnissa nousee koko ajan tärkeämmäksi ja saattaa olla YK:n ilmastomuutospolitiikan uusi tukijalka Kioton sopimuksen asemesta.

"Bonnin kokouksesta puhuttaessa toistui Kiotosta tuttu kielenkäyttö kuten maakohtaisten tavoitteiden asettaminen", Korhola sanoo.

"EU varautuu selvästi Kioton sopimuksen kaatumiseen ja painopiste siirtyy silloin uusiutuviin energioihin ja Bonnin kokoukseen."

"Viralliset lausunnot tulevat varmasti vielä pitkään olemaan toiveikkaita Kioton pelastamisen suhteen, mutta kokouksen ilmapiirissä oli aistittavissa merkkejä muutoksesta", Korhola sanoo ja viittaa Bonnin kokouksen saamaan huomioon.

"Saksalla on uusiutuvien energioiden suhteen paljon pelissä. Suomen on nyt oltava hereillä ja tarkasti valvottava etujaan", Korhola muistuttaa.

"Suomen tavoite on tällä kertaa asetettava realistisesti eikä idealistisen kunnianhimoisesti kuten Kiotossa. Lisäksi Bonnissa jaetaan kortit peliin, jonka panoksena on suomalaisen teknologian vientimahdollisuudet muihin maihin. Suomessa on vientipotentiaalia muun muassa tuulivoima- ja biomassaosaamisessa", Korhola arvioi.

"Tässä vaiheessa on vaikea arvioida tuoko Bonn enemmän riskejä vai mahdollisuuksia, mutta joka tapauksessa suomalaisten on nyt oltava tarkkana." Korhola arvioi, että EU:n sisäinen päästökauppa toteutuu Kiotosta riippumatta.

Bonnista uusi kehys projektimekanismeille

"Puhtaan teknologian viennin kannalta, globaalisti arvioituna, Bonnin kokous voi merkitä myönteistä askelta. Bonn voisi olla uusi toimiva kehys, jossa yrityksille tarjoutuu Kiotossa kaavailtua joustavampia ja byrokratialla vähemmän kuorrutettuja mahdollisuuksia puhtaan teknologian siirtoprojekteihin."

"Nyt tällaiset hankkeet ovat olleet jäissä epävarmuudesta ja sääntöjen monimutkaisuudesta johtuen. Tästä ovat kärsineet ennen muuta kehitysmaat ja ympäristö", Korhola huomauttaa.

Korhola kuului Euroopan parlamentin viishenkiseen valtuuskuntaan YK:n ilmastosopimuskokouksessa Milanossa.

Aiheesta lisää:
Bonnin kokouksen kotisivut.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *